Blbost jak v RVHP? Jednotná krabička cigaret

07.08.2010 6:42

Podle návrhu Evropské komise mají z obalů cigaret zmizet veškeré obrázky, znaky, loga a barvy a na krabičce má převládat varování před kouřením. Zbude pouze nevýrazný nápis s názvem značky. Redakci informaci potvrdil europoslanec Ivo Strejček. ParlamentníListy.cz se také zajímaly, co si o tom myslí odpůrce tažení proti kuřákům senátor Jaroslav Kubera.

Blbost jak v RVHP? Jednotná krabička cigaret

„To už je opravdu vrchol toho, kam ta Evropa spěje. To je opravdu úchvatné, jak to bude vypadat. EU má plnou hubu autorských práv, jenomže autoři grafických podob krabiček tím budou postiženi. Ty přiblblé nápisy o škodlivosti kouření by podle mě měly být umístěny vevnitř, aby nehyzdily krabičku," řekl ParlamentnímListům.cz Kubera.

Horší než v RVHP

To ale podle Kubery není konec. „Brusel nám bude zakazovat vypít víc než dvě piva. Víc už je přece moc a přece nejde, aby někdo takhle chlastal. Zakážou tučná jídla. Budou zakazovat kde co. Ani v RVHP by na takovou blbost nepřišli a to tam přišli na spoustu blbostí. To ale není vtip. Na tohle by opravdu nikdy nepřišli. To by je nikdy nenapadlo," dodal Kubera.

Redakce se senátora dále zeptala na to, co si myslí o tom, že poslanec ODS a bojovník proti kouření Boris Šťastný chce, aby byly cigarety co nejméně dostupné a prodávaly se jen na určitých místech, například v lékárnách.

Nikotin je lék

„Konečně Boris Šťastný přišel na to, že nikotin je základní surovinou pro výrobu léků. Lékáren máme dost, akorát nevím, jak se to bude líbit majitelům trafik. Ještě bych se ale Borise zeptal, jestli se tam budou prodávat i ty pašované cigarety. Já mám obrovský problém sehnat nepašované cigarety. Mám důvodné podezření, že se všude prodávají pašované. Jsou to tak dokonalé falzifikáty, že to pozná jenom žena, kterou asi poprosím, aby se nechala najmout celníkama. Vypadá to úplně stejně, akorát to je hrozný smrad, protože to je nějaký tabák na vykuřování skleníků či co," reagoval Kubera.

Kubera by se chtěl také Borise Šťastného, zda se v lékárnách budou prodávat i sportovní potřeby, ve kterých Šťastný podniká. Šťastný je totiž zakladatelem firmy Aspen Sport. Léčení lidí zraněných při sportu je podle Kubery totiž mnohem dražší než léčba kuřáků.

Sportovní potřeby do lékáren!

„Sportovní potřeby způsobují větší náklady na léčení zranění lidí, kteří sportují. V lékárnách by taky mohli odborně posoudit, jestli vůbec mohou například člověku prodat skateboard a dát mu případně licenci ke sportování. Vezměte si, že takový tlusťoch sebou na skejtu flákne o zem a to je panečku rána. To pak ten sport pěkně poškodí zdraví. Na sportovních potřebách by měl být tedy nápis, že sportovní potřeby škodí zdraví a měly by se podle mě prodávat jenom na předpis. A loga Adidas a Nike by měla zmizet podobně jako u cigaret. Přece nenecháme občany sportem zmrzačit," rýpnul si do Šťastného Kubera.

Omezování podnikání

Europoslanec Ivo Strejček, který redakci na opatření upozornil, se domnívá, že opatření je byrokratickým zásahem do svobody podnikání a do hospodářské soutěže. „Byrokraté nemají právo omezovat svobodu podnikání a svobodu spotřebitelů rozhodovat, kterou značku si koupí a která krabička se jim třeba líbí. Je to typický příklad bruselského socialismu a snahy centrálně řídit životy občanů a rozhodovat za ně, co je pro ně dobré," řekl redakci Strejček.

Cigarety bez loga, nápisů, plánuje Brusel. Tabáková lobby se děsí
Milovník tabáku Kubera: Šťastného zákazy kouření? Populismus
Kubera kuřákobijcům: Jsme menšina, ať nás Unie chrání

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…