Dohoda firem a odborů: Nabírání a propouštění lidí bude snadnější

27.11.2012 7:25

Senátor Miloš Vystrčil (ODS) na popud odborů vyjednával o změnách v Zákoníku práce. Ačkoli se odbory často brání snazšímu propouštění zaměstnanců, tentokrát jejich zástupci dorazili za zákonodárcem s tím, že je lepší udržet lidi v alespoň nějakém zaměstnaneckém poměru, než přistoupit na práci agenturních pracovníků. Informují o tom úterní Hospodářské noviny.

Dohoda firem a odborů: Nabírání a propouštění lidí bude snadnější
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor Miloš Vystrčil

Novela Zákoníku práce, kterou Vystrčil na popud odborů dojednal, umožní delší řetězení smluv na dobu určitou. V tuto chvíli totiž platí, že pracovní smlouvu na dobu určitou lze uzavřít maximálně třikrát a pokaždé maximálně na rok. To je nevýhodné pro zaměstnance i zaměstnavatele, kteří často raději najmou agenturní pracovníky. A ti mají slabší postavení než zaměstnanci.

ČSSD zřejmě nebude proti

Šéf odborů z jihlavské pobočky německého koncernu Bosch Diesel Roman Bence byl tím, kdo za senátorem s prosbou dorazil, aby zaměstnance ochránil. „Lidé, kteří dříve pracovali s opakovanými smlouvami, se najednou měli stát agenturními zaměstnanci, což pro ně bylo mnohem méně výhodné," říká odborář. Dodejme, že řetězení smluv delší než trojí zakázala sama vláda Petra Nečase (ODS) od ledna 2012. Zrušení tohoto kroku má být jedním z osmdesáti kroků na podporu ekonomiky.

Vystrčilův návrh v Senátu míří již do druhého čtení a vzhledem k tomu, že je pod ním spolupodepsán i šéf senátorského klubu ČSSD Petr Vícha, má návrh poměrně slušnou šanci na úspěch. V platnost by mohla novela vstoupit nejpozději na počátku roku 2014. Není bez zajímavosti, že proti změně Zákoníku práce není ani Jaromír Drábek (TOP 09), za jehož úřadování k zákazu dlouhého řetězení smluv na dobu určitou došlo.

„Při letních jednáních jsem řekl, že když se odbory a zaměstnavatelé dohodnou, nic nebudeme namítat," připomíná exministr práce a sociálních věcí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…