Exministr Pospíšil: Nelze vyloučit, že další ministr selže

15.12.2012 10:38

ROZHOVOR Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil po svém nedobrovolném odchodu z funkce hořkost necítí. Na pivo by sice s premiérem Petrem Nečasem nešel, vycházet s ním korektně po pracovní stránce mu ale problémy nedělá. Ač po odchodu z ministerského postu uvažoval i o úplném konci v politice, nakonec se rozhodl setrvat. Impulsem mu byl jeho obrovský úspěch v krajských volbách. V těch uspěli ale také komunisté. Podle Pospíšila je do hry vpustila ne pravice, ale především socialisté. A to se jim může pořádně vymstít.

Exministr Pospíšil: Nelze vyloučit, že další ministr selže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil na kongresu ODS

Jediný kraj, ve kterém v krajských volbách vyhrála ODS, byl ten Plzeňský. Vy sám jste dostal přes 40 procent preferenčních hlasů. Čím to je, že se Vám tak zadařilo – na rozdíl od spolustraníků v jiných krajích?

Lidé vnímali jako nespravedlivé, že jsem byl v létě vyhozen z vlády, aniž by byly jasné relevantní důvody. Mnoho lidí mě také vnímalo jako úspěšného ministra, který se snažil dělat kroky vedoucí ke snižování korupce. Nemalou roli pro úspěch ODS v krajských volbách hrálo i to, že jsem už deset let poslancem za Plzeňský kraj a plně se mu věnuji. Objíždím kulturní a společenské akce, pomáhám zdejším starostům, komunikuji s občany. Desetiletá drobná mravenčí práce hrála svou roli.

Po svém nedobrovolném odchodu z vlády jste s nadsázkou poděkoval premiéru Petru Nečasovi (ODS) za to, že Vás vyhodil z vlády. Měl jste tak prý více času věnovat se volební kampani a poté tak na Plzeňsku uspět...

Stále si myslím, že lidé mě volili pro to, že si vážili mé práce na ministerstvu spravedlnosti. Vyhazov z vlády ale rozhodně automaticky neznamená pozitivní body. Úspěch tkví v tom, že voliči podáte ruku, promluvíte s ním, on ví, že jste normální člověk, to je podle mě strašně důležité. Já mám výhodu, že celý život žiji v Plzeňském kraji, nikdy se ze mě nestal pražský politik, považuji se za Plzeňáka, který je na přechodnou dobu vyslán do Prahy. To občané hodně vnímají, že jsem odchodem do Prahy nezpychl.

Je ODS teď podle Vás v krizi? Výsledky voleb byly pro ni téměř katastrofální...

Nečekal jsem nijak pozitivní výsledek, vládní strany v zásadě nikdy nemohou vyhrát krajské nebo senátní volby uprostřed volebního období, to je volební cyklus. Ale na něj nelze svádět vše, prohra ODS byla mnohem větší, než jsem čekal. ODS musí procházet sebereflexí. Je na vládě, premiérovi, aby naplnil to, co slíbil na kongresu. Lze očekávat změnu stylu vládní politiky, aby naši voliči měli znovu důvod nás volit.

V krajských volbách výrazně uspěli komunisté. Proč tomu tak podle Vás je, může jít i o vyjádření protestu proti pravicovým stranám?

Komunisté měli před čtyřmi lety devatenáct, nyní kolem dvaceti procent. Jdou nahoru, ale nejde o fatální nárůst. Nesmíme to bagatelizovat, ale ti, co komunisty pouštějí do hry a legitimizují, jsou primárně sociální demokraté. Podle mě největší tragédií krajských voleb není ani to, kolik procent dostali komunisté, ale to, že se s nimi tentokrát objali, obrazně řečeno, sociální demokraté, a v asi deseti krajích s nimi uzavřeli koalice, i když nemuseli. Ve všech krajích existovaly varianty, kdy by mohly vládnout demokratické politické strany bez účasti komunistů. Sociální demokraté úplně ztrácejí pud sebezáchovy. Začínají vtahovat do hry komunisty, a to se jim může historicky vymstít. Ostatně už se jim to jednou, v polovině dvacátého století, vymstilo.

Udělali podle Vás politici ODS v krajských volbách nějakou chybu? Měli víc občanům „podávat ruce“?

Já mám výhodu, protože jsem celostátně známou osobností. Kampaň si užívám, je to pro mě jistá forma relaxace. Rád s lidmi mluvím o jejich názorech, nechám si od nich třeba i nadávat, nedělá mi problém dát si s nimi v hospodě štamprli.

Mluvíte o tom, že Vás politika baví. Máte svůj politický vzor, existuje vůbec profil ideálního politika?

Žádný životní vzor nemám. V bulletinech Mladých konzervativců, tedy mládežnické organizaci ODS, mě vždy odpuzovalo, když každý uváděl jako své vzory Margaret Thatcherovou nebo Ronalda Reagana. Takové vzory nemám, ale řada lidí mě ovlivnila svým životním příběhem, příkladem. Mezi takovéto lidi bych zařadil třeba Medu Mládkovou.

Kolem Vašeho odchodu z ministerstva stále panovaly a ještě stále panují otazníky. Čekal jste, že dostanete „padáka“?

Ne. Pominu-li permanentní mediální spekulace, které probíhaly celých pět let, kdy jsem byl na ministerstvu, jsem neměl žádné indicie. Byla to pro mě náhlá věc, kterou jsem se dozvěděl čtvrt hodiny předtím, než mě pan prezident odvolal, od pana premiéra.

Co Vám poté dalo energii, sílu dál v politice pokračovat?

Uvažoval jsem, že s politikou skončím. Na ministerstvu jsem každý den končil po půlnoci, prosazoval jsem obrovské množství reforem, mnoho jich bylo rozpracovaných. V takovém případě si říkáte, zda to má smysl, když člověk obětuje svá nejlepší léta něčemu, co potom takto náhle, víceméně bez důvodu, končí. Právě proto jsem se ale pak rozhodl využít nabídku plzeňské ODS. Období kampaně jsem tak bral jako období na rozmyšlenou. Samotné volby jsem vnímal jako určité referendum o tom, zda se mám v politice dál angažovat, nebo se věnovat jiné činnosti, třeba šéfování Muzeu Kampa nebo učení na právnické fakultě. Kdyby volby pro mě dopadly tak špatně jako pro zbytek ODS, dále bych se politicky neangažoval. Umím provést sebereflexi. Ale volby dopadly tak, jak dopadly, lidsky jsem byl mimořádně šťastný. Byl to pro mě silný mandát pro to, abych se politice dál věnoval.

Jaké máte v současnosti vztahy s premiérem Nečasem?

Kauza kolem mého odvolání skončila výsledkem krajských voleb. Nejsem mstivý člověk, který je zatížen problémy a dlouhodobě něco řeší, nese si v sobě pocity křivdy. Petr Nečas se rozhodl mě odvolat, podle mě se rozhodl nesprávně, ale je to jeho věc. Nemám problém s ním normálně pracovat na úrovni grémia ODS. Ale na pivo bych s ním asi nešel.

Potěšilo Vás, že byl znovu zvolen šéfem ODS?

V situaci, kdy byla ohrožena existence pravice a vlády a kdy hrozilo nebezpečí předčasných voleb pro mě bylo potvrzení Petra Nečase v čele strany a vlády racionální řešení. Lidsky jsem mu netleskal, ale považuji ho za nejlepší řešení pro tuto zemi.

ODS se před volbami zaštiťovala tím, že bude bojovat proti korupci, kmotrům. Je přitom známa napojením na osoby jako je Pavel Dlouhý nebo Roman Jurečko, kteří jsou za takzvané kmotry považováni. Daří se jí s nimi bojovat?

Nenaskakujme na to, že když premiér Nečas označí někoho, třeba pana Jurečka, za kmotra, že to tak skutečně je. Ten člověk je pak ale zdiskreditovaný, třeba do konce života. Pan Jurečko kdysi začínal jako číšník, to není důvod, aby se nemohl angažovat v demokratické politice. Není podezřelý z žádné korupční aktivity. Pokud se podezřívá nálepka „kmotr“, mělo by se říci, co měl dotyčný udělat. Dotyčný je pak a priori poškozen. Pana Jurečka bych nesrovnával s žádnými pražskými šedými eminencemi. Je veřejně známý, není to žádná tvář, kterou by třeba nikdo neznal. Nechci říkat, že tu ale šedé eminence nejsou, třeba kolem pražské ODS. Ty ale primátor Svoboda postupně odřezává.

Panu Svobodovi se tedy podle Vás v boji s kmotry daří?

Ano, odřezává je od vlivu.

Nemůže mu ale uškodit kauza s třemi, údajně půjčenými, miliony, které „zapomněl“ uvést v daňovém přiznání?

O té kauze nevím, neumím reagovat.

Jak hodnotíte práci vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové?

Jsem spokojen s tím, co dělá. Naplňuje moje očekávání. Je profesionál. Konkrétní výsledky její práce lze ale očekávat zhruba tak po roce.

Překvapilo Vás odvolání policejního šéfa Petra Lessyho? Jak v této souvislosti hodnotíte konání GIBSu?

Překvapilo mě to. Mám ale jenom informace z médií, jde o složitý právní spor. Komentovat to budu, až skončí, a až se k němu vyjádří nezávislý soud.

Blíží se prezidentská volba, jak vnímáte veletoče, které kolem ní probíhají? Vyřazen z ní byl Tomio Okamura i Vladimír Dlouhý. Mohlo jít o účel, který měl prospět M. Zemanovi?

To mohu téměř vyloučit. Osobně si ale myslím, že by měl být zvolen systém náhodné kontroly s tím, že u lidí, kteří neprojdou, by se přepočítaly všechny hlasy. Vyřazení někoho na základě náhodné kontroly by mohlo být vnímáno jako porušení pasivního volebního práva toho kterého kandidáta.

Komu dáte svůj hlas Vy?

Našemu kandidátovi, Přemyslu Sobotkovi.

Došlo ke změnám ve vládě, ministryní obrany se stala Karolína Peake. Jste s touto změnou ztotožněn?

Berme to tak, že LIDEM na tento resort poslala svou předsedkyni. Nese tedy plnou zodpovědnost za tento krok. Závažné změny od ní neočekávám.

Mluví se o tom, že bude druhou Vlastou Parkanovou...

Nechci sklouznout do sexistických pohledů, že by vojákům neměla šéfovat žena. Pokud to dokáže manažersky a jinak zvládnout, není to pro mě problém. Doufám, že LIDEM ví, co dělá, když na post ministryně obrany Peake posílá.

Novým šéfem poslanců ODS se zřejmě stane Marek Benda. Zaslouží si to?

Marek Benda je poslancem dvacet let, beru to tak, že premiér má právo navrhnout předsedu poslaneckého klubu sám. Volbu Marka Bendy budu respektovat, jeho výběr má svou logiku, je vždy naprosto loajální premiéru a předsedovi strany a je zkušeným sněmovním matadorem.

Budou personální změny, které teď probíhají, teď poslední?

Doufám, že ano. Změny, které probíhají teď, je ještě opožděná reakce na krajské volby. To se týká třeba odchodu Alexandra Vondry. To, že ještě některý ministr selže, ale nelze vyloučit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…