Jako ve filmu: U primátora našli štěnici. Mohla tam být pěkně dlouho

16.01.2013 11:56

Už po několikáté měl být primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (HOPB) odposloucháván. Podle jeho vyjádření se našlo u něj v pracovně přímo na radnici odposlouchávací zařízení. Jaký to má důvod, kdo ho tam mohl instalovat, není jasné.

Jako ve filmu: U primátora našli štěnici. Mohla tam být pěkně dlouho
Foto: archiv
Popisek: Primátor Českých Budějovic a lídr HOPB Juraj Thoma

„Všechny informace zazní na tiskové konferenci, kterou jsem svolal,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz primátor Juraj Thoma (HOPB). Jde tak podle všeho o nezákonné zařízení, které tam nejspíš neinstalovala ani policie, ani tajné služby, natož aby bylo zařízení instalováno se svolením soudu.

Podle vyjádření tiskové mluvčí města Jitky Welzlové mohl být primátor nezákonně odposloucháván několik let. „Detaily budou známy až na tiskové konferenci,“ uvedla Welzlová.

Amatérské zařízení

K případu se vyjádřili i zástupci jihočeské policie s tím, že už koncem loňského roku oznámil policii primátor Českých Budějovic své podezření na umístění nelegálních odposlechů v budově radnice. Policisté Krajského policejního ředitelství případ velmi intenzivně prověřovali, a to i s ohledem na různé spekulace o dění na českobudějovické radnici v této souvislosti.

„Policejní specialisté na tuto problematiku provedli, se souhlasem primátora, v těchto dnech na radnici technické šetření a objevili a také zajistili nespecifikované a pravděpodobně amatérské elektronické funkční zařízení. Zařízení bude podrobeno dalším expertízám,“ uvedl mluvčí policie Jiří Matzner.

Vyjadřovat se k dalším podrobnostem, kdy, kdo a za jakým účelem zařízení do pracovny umístil, by bylo do ukončení šetření policie předčasné. „Nebudeme předbíhat závěrům policejního prověřování,“ dodal mluvčí.

Nevydařené pokusy o diskreditaci

Podle primátora jde o snahu jej zdiskreditovat a za každou cenu na jeho osobu získat něco, co by jej mohlo takzvaně ze židle primátora sestřelit. Není to poprvé, co tajné nahrávky unikly z okruhu primátora. Vloni byl Juraj Thoma dokonce obviněn ze dvou trestných činů kvůli sporné městské zakázce. Státní zastupitelství nakonec stíhání zastavilo jako nezákonné. Poté se objevily ještě různé nahrávky a zjištění, které měly mít prý za úkol Thomu zdiskreditovat.

Kdo za vším stojí, není jasné. Podle slov prvního muže města může jít o lidi, kterým už dlouho leží v žaludku. Nepřímo tak poukazuje i na některé členy ODS. Právě Thoma byl členem strany, ale před lety z ní vystoupil a založil Hnutí Občané pro Budějovice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…