Je zle: Méně jíme, nakupujeme levně

02.05.2012 10:12

Češi v posledních letech mění svůj jídelníček. Při svých nákupech se totiž stále více rozhodují podle ceny výrobku, nikoliv podle kvality, složení, či značky výrobku. Jedí navíc i méně. Upozornil na to deník Právo.

Je zle: Méně jíme, nakupujeme levně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Supermarket

Stále hodně obyvatel ČR nakupuje potraviny podle ceny, ta jim pak určuje složení jídelníčku. „Nejčastější otázkou, kterou dnes zaslechnete v Česku v obchodech, je proto dotaz, kolik co nyní stojí,“ píše dnes Právo. To může mít ale podle zdravotníků negativní dopady, neboť například levné uzeniny nepatří rozhodně mezi pilíře zdravé výživy.

Podle průzkumu Media projektu Data Suport je pro 79 procent lidí starších 55 let při běžných nákupech důležitější cena než značka, u zboží dlouhodobé spotřeby je to pak 65 procent. Ceny ale sledují prakticky všechny věkové skupiny. Kolem 57 procent domácností podle jiného průzkumu společnosti AWD počítá se snížením výdajů na domácnost.

„Lidé více sledují, co dají do nákupního košíku, zda jogurt za 6,50 korun, nebo za 12 korun. Také na otázku, zda mohou například u krájeného salámu nechat 12 deka místo požadovaných deseti deka, padá stále méně kladných odpovědí,“ uvedla pak v této souvislosti deníku prodavačka lahůdek z pražského prodejního centra Chodov.

Nechodili bychom do restaurací

A co by Češi udělali, kdyby museli snížit své výdaje měsíčně o tisícikorunu? Sáhli by údajně nejčastěji k omezení návštěv restaurací, k úsporám při nákupu oblečení a spotřebního zboží, nebo v rámci volnočasových aktivit. Podle Práva to vyplývá z průzkumu, který uskutečnila pro ING Bank ČR společnost Ipsos Tambor.

„Téměř 80 procent dotazovaných by omezilo nebo již omezuje návštěvy restaurací a kaváren,“ podotklo k tomu také Právo. Češi podle deníku také šetří na nákupu oblečení a spotřebního zboží nebo na volnočasových aktivitách. Kupodivu ti, co jsou ochotni ušetřit výdaje kvůli telefonování a cigaretám, jsou pak mladí lidé do 25 let.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…