Kalousek je prý jak nenažraný drak. Poslanec Koskuba vyhlíží prince Bajaju

11.05.2013 12:24

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži opačného politického spektra poslanec ČSSD a senátor za ODS v pravidelné názorové aréně komentářů pro ParlamentníListy.cz tentokrát hovoří o mši kardinála Duky za Českou televizi a hodnotí vystoupení Miloše Zemana v Poslanecké sněmovně.

Kalousek je prý jak nenažraný drak. Poslanec Koskuba vyhlíží prince Bajaju
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Prezident Miloš Zeman přednesl před poslanci projev. Opět jej nečetl, říkal vše spatra. Vyjmenoval při tom největší problémy Česka, tedy korupci a nezaměstnanost, a dotknul se také vzrůstající nedůvěry vůči ústavním institucím, včetně Poslanecké sněmovny. Nakonec představil své neplacené poradce a kopnul si do ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, jenž při jeho projevu spal. Jak hodnotí oba ParlamentnímiListy.cz oslovení muži tuto první návštěvu prezidenta v Poslanecké sněmovně?

„Jsem rád, že pan prezident sněmovnu navštívil. Nemyslím si, že by to mělo být něco výjimečného. Hlavu státu by i prostý opoziční poslanec měl v parlamentní demokracii vidět poněkud častěji, než tomu bylo po předchozí tři roky. Mám na mysli návštěvy pracovní, což tato rozhodně byla,“ uvedl k prvnímu tématu Jiří Koskuba.

Ačkoli zdůraznil, že není politolog ani renomovaný komentátor, aby projev prezidenta podrobně rozpitvával, přiznal, že ho nezklamal a ani rozhodně neuspal.

„Byť jako lékař musím na obranu jistého našeho stárnoucího pana ministra poznamenat, že toho dne bylo v sále až nezvyklé dusno. Nikoliv jako obvykle, díky aroganci moci při naprosto chybějící vzájemné toleranci a úctě k protivníkovi. Ale tentokrát i pro nepříliš dokonale fungující klimatizaci. Není divu, v instituci, která ani nedovede bez chyby přepsat na „pergamen“ 1x za pět let prezidentský slib či dodat do Senátu přesně znějící legislativní normu. Zřejmě jenom pro tuto technickou závadu se mnozí kolegové z TOP09 šli na chvíli vyvětrat. Neuctivost prý není, jak tvrdí, jejich styl,“ poznamenal Koskuba dál pro ParlamentníListy.cz.

Další komentáře uplynulých týdnů Jiřího Koskuby a Jaroslava Kubery čtěte ZDE

Jak dodal, on sám si projev prezidenta vyslechnul celý a s drtivou většinou bodů i jeho postřehů souhlasí.

Ani akce Čisté ruce nedopadla moc slavně…

„Ostatně, o mnohých z nich se již mluví dlouho. Bohužel, spíše jen mluví. V tom vidím ten hlavní vleklý problém. Schopný moderátor přesto či právě proto potřebný je. Kupř. o korupci vědí v této zemi všichni a dávno. Rozkradlo se a krade se, co se dá. Obávám se, že i staří, věčně bakšiš vyžadující sultánovi orientální úředníci by zde v dnešních zemích Koruny české vypadali jako naprosto čestná a neúplatná neviňátka. Mimochodem, ona už i ta dávná akce „Čisté ruce“, pokud mne paměť neklame, nedopadla o moc slavněji než aktivity-neaktivity současné. A že na to dnes máme přímo vicepremiérku! Pravda, my jsme si tehdy nakonec zavřeli alespoň vlastního ministra. Jako jediného. A přitom z dnešního pohledu za velmi droboulinkou lumpárničku. Výsledek tu tedy byl, ale nic moc. Možná  proto se tak dodnes váhá s povinným přiznáním původu příjmů a majetku. Přitom zhruba deset miliónů Čechů, Moravanů a Slezanů - včetně mé maličkosti, máte mé slovo - by s tím jistě nemělo nejmenší problém. V čem je tedy zakopaný pes?“ ptá se dále Koskuba.

O supergastronomických chybách

Jiří Koskuba připomněl pak i solární barony, kteří jsou rovněž velmi aktuální téma, navíc navazující na to předchozí.

„Co s tím? Nic proti navržené komisi. Ale zatím naopak právě tito „chudáci“ na ČR podávají arbitráže.  Neboť prý jejich předpokládané zisky nebudou díky jisté snaze současného parlamentu a vlády o korekci předchozích chyb - zcela náhodných a nechtěných?? -  superastronomické. Ale jsou „jen“ astronomické,“ konstatoval Koskuba.

Přiznal pak, že dost přemýšlí nad postojem pana prezidenta k EU. „Silné tvrdé jádro by tu již jistě dávno bylo. Jenomže, když zatím spíše vnímáme ta zmíněná četná nesmyslná bruselská byrokratická opatření, která nelze přehlédnout podobně, jako krizi za krizí. Proto ačkoliv tomu odborně příliš nerozumím, o kvalitě mnohých předních bankéřů, stratégů a ekonomů  si dovolím s úspěchem pochybovat. Změní se tohle vůbec někdy?“ opět reaguje otázkou sociálnědemokratický poslanec.

Nejlepší obrana je útok

Pak ale dodává něco z trochu jiného soudku. „Nejen armáda jistě nejvíce zkušeností získá v bojových akcích. To je pravda. Rovněž jako fakt, že nejlepší obrana je útok. Přesto bych velice nerad, pan prezident promine, aby naši vojáci válčili i tam, kde oficiální důvod k útoku je pouze vymyšlený, ba přímo vylhaný. Těžko se pak totiž místním vysvětluje, že jim přinášíme hlavně svobodu. A utužuje důvěru mezi spojenci,“ myslí si Koskuba.

Že by dobře fakt končily jen pohádky? ptá se Koskuba

A přiznává, že ač „socan“, slova o stále vyšších a vyšších daních ho od pana přímo zvoleného prezidenta, ve vší úctě, příliš nenadchnula. Stejně, jako myšlenka na umořování státního dluhu milodary.

„Rozhodně tedy ne do doby, kdy nebude skutečně jisté, že tyhle peníze zase někdo nezašantročí, nepromrhá. Neřku-li přímo nečajzne. Bohužel, zatím je tohle totiž daleko pravděpodobnější, než že skončí v nějakých rozumných investicích. Ono je to s těmi našimi ministry financí tak nějak jako v pohádce s nenažraným drakem. Dokonce i pan král mu může posílat princeznu za princeznou, furt má málo. Bude chtít a chce další a další. Řešení by tu bylo. Ale Bajaja zatím nikde. Ať už si jej volíme jakýmkoliv způsobem. Ale nutno uznat, že pan prezident sám má osobní velmi neblahé zkušenosti s tím, vybral-li za sebe no name nástupce. Chybami se člověk učí. Že by dobře fakt končily jenom pohádky?“ uzavírá první téma Jiří Koskuba.

Kubera: Pokud se někdo diví, mohl volit jinak, na výběr byla celá řada kandidátů

Podle senátora Jaroslava Kubery se po projevu Miloše Zemana ve sněmovně ozývaly hlasy, které se pozastavovaly nad tím, či oním. „Nechápu to a říkám jim: Pokud jste chtěli přímou volbu prezidenta, tak se nedivte. My, co jsme ji nechtěli, taky vlastně nemůžeme být překvapeni třeba tím, že si prezident jaksi kolíkuje území. To je přece demokracie a měli jsme s tím všichni počítat, u Miloše Zemana dokonce raději dvakrát, a ne se divit až dodatečně. Pokud se někomu prezident nelíbí, nic mu přece nebránilo volit jiného, výběr byl přece dostatečný. Teď jde holt jen o to, přijmout to, o čem většina demokraticky rozhodla,“ řekl Kubera pro ParlamentníListy.cz.

Jak ale dodal, podle něj Miloš Zeman některé věci ve svých projevech možná až úmyslně přehání. „Ví, že když to malinko vyhrotí, líbí se pak asi to, jak s tím pak žijí novináři a rozpitvávají to – jak tím pak následně média žijou řadu dní,“ myslí si senátor. Podle něj je poněkud zbytečné zabývat se i tím, že někteří poslanci opustili jednací sál.

„To, že se někdo zvedne a odejde, je jeho právo a taky součást politiky. To rozhodně není jen specializace českých politiků, to se děje i všude jinde, jen to mnozí nesledují nebo nechtějí vědět. Tam se mnohdy i poperou, což se u nás neděje, takže se domnívám, že opravdu před kritikou naší politické scény je třeba se poohlédnout taky jinam,“ uzavřel Jaroslav Kubera.

Bohoslužba za sdělovací prostředky

V den výročí Květnového povstání českého lidu z roku 1945 odsloužil kardinál Dominik Duka v pražském chrámu sv. Víta bohoslužbu za sdělovací prostředky. Mše připomněla, kromě Světového dne sdělovacích prostředků, také 60. výročí vzniku Československé televize. Vedle řady diváků pobouřila však například elitní kritičku Mirku Spáčilovou, své k tomu řekl i exministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD) nebo mediální odborník Karel Hvížďala.

„Je mi líto, ale neviděl jsem ji, nevěděl jsem o ní a pozván jsem nebyl. Taky proč? Jednak nejsem žádná celebrita. A navíc jsem hlasoval proti církevním restitucím..,“  reagoval tentokrát velmi stručně poslanec Jiří Koskuba.

Kubera: Skutečně potřebujeme veřejnoprávní rozhlas a televizi?

Podle Jaroslava Kubery je třeba opět spíš nastolit otázku, zda vůbec je nutné, abychom měli veřejnoprávní rozhlas a televizi. „Protože, aby to bylo vyrovnané, vlastně bychom měli mít i veřejnoprávní noviny. Ale nemáme je a nesetkal jsem se s nikým, kdo by se mi svěřil, že mu chybí. Domnívám se, že by tomu tak bylo tedy i s tím rozhlasem a televizí. Ale vím, že to tam musí mít vedení nesmírně těžké sestavit tak, aby se vyhnuli jakémukoli podezření, že nahrávají tomu nebo tomu..,“ reagoval senátor.

Podle něj by v souvislosti s médii stálo spíše za úvahu to, aby někdo zpracoval analýzu toho, zda jsou u nás nějaká skutečně levicová a jiná pravicová. Aby v tom pak měl jejich čtenář zcela jasno.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…