Koho se týká prezidentova amnestie?

01.01.2013 13:53

Prezident republiky Václav Klaus využil svého práva a u příležitosti 20. výročí vzniku samostatné České republiky vyhlásil k 2. lednu dílčí amnestii.

Koho se týká prezidentova amnestie?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Anketa

Souhlasíte s dílčí amnestií, kterou vyhlásil Klaus?

7%
93%
hlasovalo: 39368 lidí

Podle znění amnestie mají být prominuty nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody nebo jejich zbytky, pokud byly pravomocně uloženy před 1. lednem 2013 a nejsou delší než jeden rok. Kromě toho se prezident rozhodl prominout tresty u lidí, kterým letos bude minimálně 75 let a výměra jejich trestu nepřesahuje 10 let.

Rozsah prezidentovy amnestie ZDE

Zastavení trestního stíhání

Klaus zároveň zastavil pravomocně neskončené trestní stíhání, od jehož zahájení k 1. lednu uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, které zákoník nepostihuje trestem odnětí svobody vyšším než deset let. Toto ustanovení se ovšem netýká trestnímu stíhání proti uprchlým osobám.

Zmírnění trestů

Prezident dále zmírňuje některé nepodmíněné tresty odnětí svobody. Promíjí například nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody nebo jejich zbytky, pokud byly tresty uloženy před 1. lednem a pokud trest nepřevyšuje 24 měsíců a nebyl uložen za zločin, při němž byla způsobená smrt nebo zločin proti životu a zdraví, proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti, anebo proti rodině a dětem.

Zmírnění se netýká osob, které byly v posledních pěti letech odsouzeny k trestu odnětí svobody nebo byly z výkonu trestu propuštěny.

Promíjení dalších trestů

Amnestovány budou i osoby, kterým byl udělen podmíněně odložený trest odnětí svobody a dosáhly nebo v roce 2013 dosáhnou 70 let, a osoby, kterým nebyl uložen trest delší jak dva roky.

Prezident promíjí i nevykonané tresty obecně prospěšných prací a nevykonané tresty domácího vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…