Lidé jako Vondruška vlezou všude. Nástup souzeného komunisty na kraj provázely protesty

26.03.2013 18:03

REPORTÁŽ „Nechceme, aby dozorce politických vězňů seděl v krajském zastupitelstvu,“ třímala dnes na libereckém krajském zastupitelstvu skupinka mladých lidí. Protestovali proti tomu, že bývalý vězeňský dozorce z Minkovic Josef Vondruška čelící obžalobě z bití politického vězně usedl na křeslo zastupitele.

Lidé jako Vondruška vlezou všude. Nástup souzeného komunisty na kraj provázely protesty
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Na snímku Josef Vondruška vpravo s advokátem Koljou Kubíčkem uprostřed

Po čtrnácté hodině složil slib do poloprázdného sálu, ze kterého demonstrativně odešli zastupitelé Starostů a Změny pro Liberecký kraj i ODS. Vondruška nahradil lídra komunistů Stanislava Mackovíka, který je ředitelem krajské záchranky, a proto musel kvůli neslučitelnosti funkcí odstoupit.

Bil politické vězně. Je nemorální, aby seděl v zastupitelstvu

„Josef Vondruška podle podle obžaloby bil politické vězně. Proto si myslím, že je nepřípustné a amorální, aby seděl v krajském zastupitelstvu,“ domnívala se mluvčí skupinky protestujících Štěpánka Klímková. „Je škoda, že takovíto lidé nemají dostatek sebereflexe a vlezou všude,“ uvedla pro Parlamentní Listy.cz.

Demonstranti se svolali na facebookové stránce, kde vyjádřili své negativní pocity z nového krajského zastupitele. „Člověk s touto minulostí nemůže být přece na kraji, sakra. Ten měl být už dávno zavřený. Ale čemu se vlastně divím...,“ povzdechla si Simona Machová.

KSČM je nereformovatelná strana bývalých bachařů a politruků

Pozitivum si na celé události našel David Forbelský. „Tím, že KSČM do funkcí vyslala takovéto lidi, dala jasně najevo, že je nereformovatelná a nemá dle jejich vlastní terminologie kádry bez minulosti bachařů či politruků u pohraniční stráže. Je to skoro jako kdyby v šedesátých letech dělal v Německu zastupitele dozorce z koncentračního tábora, nebo ideový vůdce NSDAP. Ale snad proto si toto lidi uvědomí a jejich protestní hlasy – neb frustrace je do značné míry pochopitelná – dostane jiná strana než pohrobek marxistické, leninsko brežněvovské KSČ,“ napsal.

S vstupem Vondrušky do svých řad nesouhlasila většina zastupitelů. „Poškozuje jméno celého krajského zastupitelstva,“ zmínila mluvčí klubu vládnoucích Starostů pro Liberecký kraj Lena Mlejnková. „Presumce neviny panuje u normálního občana, nikoliv u politika,“ domníval se zastupitel Změny pro Liberecký kraj a českolipský psycholog Miroslav Hudec. „Morálně politická rovina je pro nás nepřijatelná,“ dodal šéf klubu ODS a jablonecký starosta Petr Beitl. Zástupci všech těchto stran při zastupitelském slibu Josefa Vondrušky opustili sál.

Zůstali pouze zástupci Vondruškovy mateřské KSČM a sociální demokraté. I když ani oni nebyli z jeho příchodu nadšeni. „Chápu, že se lidem tento akt nelíbí. Ani já s ním nesouhlasím. Ale je to výsledek demokratických voleb a věc KSČM,“ řekla Parlamentním listům.cz šéfka sociálně demokratického klubu Lenka Kadlecová.

O vině nerozhodují demonstrace, ale soud

Sám Vondruška těsně před slibem zastupitele sdělil hloučku novinářů: „O vině se nerozhoduje na demonstracích a debatách, ale rozhoduje o nich soud.“ A soud s ním opětovně probíhá. Poprvé začal v listopadu 2010. Vondruškovi hrozilo za mlácení politického vězně Jiřího Wolfa deset let vězení. Vloni v dubnu ho okresní soud v Liberci zprostil obžaloby, ale odvolací krajský soud rozsudek zrušil. Od února tak probíhá u libereckého soudu druhé kolo. Což se nelíbí advokátovi Vondrušky Koljovi Kubíčkovi. „Rozhodnutí krajského soudu považuji za špatné, extrémně vadně, právnicky i politicky,“ uvedl v únoru při prvním jednání obnoveného procesu v Liberci.

Mezitím se konalo i druhé. Na něm se představil bývalý minkovický vězeň, novinář a spisovatel Pavel Skramlík. „Vondruška, kterému se přezdívalo Filipes, byl vyhlášený hrubým zacházením. Za opaskem nosil obušek, aby si při bití neodřel prsty,“ řekl soudu s tím, že viděl, jak Vondruška tloukl Wolfa i ostatní vězně. Své zkušenosti z minkovické věznice popsal Skramlík v knize Kiosek na pláži.

Vondruška však kontroval. „Jsou to bajky, Wolfa jsem nebil,“ konstatoval a zpochybnil věrohodnost Skramlík. Tento současný manžel známé advokátky Kláry Samkové byl koncem sedmdesátých let odsouzen na šest let do vězení za přepadení banky.

Minkovice: Připadalo mi, že jsem v pekle

Proti Vondruškovi však již dříve vypovídali i političtí vězni. Minkovickou věznici považovali za nejhorší u nás. „Připadalo mi, že jsem se ocitl v pekle,“ vypověděl jeden z nich Jiří Gruntorád. A nejznámější z nich, Petr Cibulka, podmínky v Minkovicích popsal takto. „Strašné hygienické podmínky, minimální strava, šikana legalizovaná, mlácení na díře běžné, ale vždy bez svědků.“

Josef Vondruška veškerá obvinění popírá a tvrdí, že jde o politický proces. „Při předvolební debatě v televizi si mě všiml Petr Cibulka. A bylo to. Oni chtěli nejdříve zažalovat komunistický systém a všechny příslušníky, kteří v Minkovicích sloužili. Někdo jim poradil, že to nejde. Ať si vyberou jednoho,“ vysvětloval své obvinění Josef Vondruška.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…