Mirek Topolánek: Bojím se vlády lůzy

18.01.2013 8:02

Deník Právo a server Novinky.cz oslovily osobnosti veřejného života s otázkou, kterého ze dvou kandidátů upřednostňují v prezidentské volbě. Svůj postoj vyjádřil i bývalý předseda ODS a expremiér Mirek Topolánek, ačkoli konkrétní jméno prozradit nechtěl. Bojí se jen jednoho: Aby v naší zemi nedošlo na „lůzokracii", což lze přeložit jako „vládu lůzy".

Mirek Topolánek: Bojím se vlády lůzy
Foto: Archiv Mirka Topolánka
Popisek: Expremiér Mirek Topolánek

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Topolánek už v předchozí anketě Novinek předpovídal účastníky druhého kola, kdy Karla Schwarzenberga (TOP 09) a Miloše Zemana (SPOZ) označil jako jediné státníky schopné zvládnout roli prezidenta. „Přesto, že se moje predikce vyplnila, nezměnilo to můj názor na přímou volbu prezidenta. Pokládám ji nadále za cizorodý prvek českého ústavního pořádku," dodává Topolánek.

Bojí se lůzokracie

Konkrétní jméno nechce uvést s odůvodněním, že svůj občanský postoj nikdy nezveřejňuje. „Oba kandidáti jsou rovnocenní, představují dva různé politické, ideové i osobnostní světy. Oba nabízejí voličům relevantní alternativu. V podstatě jsem vyhrál, protože oba kandidáty považuji za své přátele. Mám teď strach z jediné věci, aby po kritizované mediokracii a soudcokracii nedošlo k lůzokracii, protože některé mediální a chatové diskuse to naznačují," říká expremiér.

Lidé si přímou volbu vynutili

Topolánek prohlašuje, že stejně jako respektuje rozhodnutí o přímé volbě, bude respektovat i zvoleného prezidenta České republiky a přál by si, aby respekt k příštímu prezidentu cítili i lidé, „když už si přímou volbu vynutili."

„Milošovi a Karlovi přeji mnoho zdraví. Vím, že může vyhrát jenom jeden. Přeji mu do funkce prezidenta hodně trpělivosti, odvahy a mnoho zdraví," dodal Mirek Topolánek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…