Most ve Vilémově, který zabil dělníky, nebyl třetím zříceným. Tady je zamlčený důkaz

05.09.2014 13:25

FOTO V obci Vilémov na Havlíčkobrodsku se ve čtvrtek odpoledne zřítil silniční most. Smrt v jeho troskách našli čtyři lidé. Záhy se začaly objevovat informace, že jde již o třetí most, ve kterém figurují jisté firmy. ParlamentnímListům.cz se ozval muž, který tyto informace popírá. Mostů, které se zřítily, nebo staveb tohoto druhu bylo ještě o jednu víc. Jenže ten jeden most se podařilo ututlat. Náš čtenář k tomu dodal i fotodokumentaci.

Most ve Vilémově, který zabil dělníky, nebyl třetím zříceným. Tady je zamlčený důkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Autorizovaný inženýr geotechnických prací a odborník v přezkušování stavebních dozorů Jiří Šmíd je značně znepokojen informacemi, které v posledních hodinách pronikly do médií.

„Víte, ono se mluví o tom, že to byl třetí most, který spadl. Já však vím, poněvadž jsem to na vlastní oči viděl, že ty mosty byly čtyři. Jeden, o kterém se nemluví a nepsalo, poněvadž se to podařilo ututlat, byl pěší lávkou a spadl v roce 2007. Jen proto, že dělníci byli v té době na polední přestávce na obědě, se to obešlo bez zranění či ztrát na životech,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Šmíd.


Most před havárií


Havarovaný most

Most padal i u Neředína. Mlčelo se prý však...

Dle informací, které redakci sdělil, šlo o pěší lávku u obce Neředín přes dálnici R35. „Přetrhly se tam kotvy a lávka spadla. Stalo se to v srpnu roku 2007. Velmi zarážející je to, kolik takových neštěstí se však v horizontu pouhých pár let stalo a stále nejsou zřejmě hlavní viníci dopadeni a potrestáni,“ doplnil ještě Šmíd. Ten se při své činnosti setkal i s Miloslavou Pošvářovou, která je též velmi kritická ke způsobu provedení silničních a dálničních staveb u nás, k jejich kvalitě – stejně jako ke kvalitě prací na budovaných mostech. Vzhledem k tomu, že jí její ostré vystupování proti řadě mocných a vlivných firem přineslo kariérní propad, rozhodla se nevzdat to a kandidovat na podzim do Senátu. Jiří Šmíd, jakožto odborník ze stejné oblasti, jí v jejích snahách pomáhá a pracuje nyní v jejím volebním týmu.

Aktuální neštěstí ve Vilémově zasypalo do sutin původně celkem šest lidí, dva přežili. Jde o most přes místní potok na silnici II/34, který se momentálně opravuje.

Rekonstrukce tohoto mostu začala o prázdninách. Hlavními dodavateli prací jsou firmy M - Silnice a Strabag, jedním ze subdodavatelů je pak firma Bögl & Krýsl. Ta v minulosti figurovala i u případů spadlých mostů ve Studénce a u Kuriman na Slovensku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…