Naštvaný aktivista dnes rozjíždí akci proti národní bance. Podpořit ho přišli jen dva lidé

22.11.2013 12:33

UVNITŘ FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO Trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby na členy bankovní rady České národní banky podává občanské sdružení Právníci Radící Občanům, v čele s aktivistou Josefem Hörlem.

Naštvaný aktivista dnes rozjíždí akci proti národní bance. Podpořit ho přišli jen dva lidé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Hörl

Důvodem jsou nedávné intervence ČNB k oslabení koruny. Právě proto byl  v pátek odpoledne před policejní prezídium také umístěn petiční stánek s podpisovým archem na podporu tohoto trestního oznámení. Přišli tam však pouze dva lidé - jedním z nich byl samotný svolavatel Josef Hörl. Třetí osobou pak fotograf ParlamentníchListů.cz.

„Informujeme o tom, že v pátek dne 22. 11. 2013 ve 13.45 hodin na Praze 7, ve Strojnické ul. 27, před policejním prezídiem, bude umístěn petiční stánek s podpisovým archem na podporu trestního oznámení na bankovní radu ČNB za protiústavní činnost. Delegovaný člen občanského sdružení poté půjde předat toto trestní oznámení do podatelny,“ informuje Josef Hörl na svém webu o jedné z jeho aktuálních protestních aktivit. Vzhledem k tomu, že on sám je právníkem v důchodu, založil kvůli tomu dokonce i sdružení nazvané Právníci Radící Občanům (PRO).

Snad to poslouží jako vklad pro další jednání i novým poslancům, doufají aktivisté

Jak informuje dál, trestní oznámení také obdrží podatelna ČNB, z hlavní pošty v Jindřišské ulici bude zasláno Nejvyššímu státnímu zastupitelství v Brně a ohlášeno médiím se žádostí o brífink PRO a takzvaného 4. odboje před podáním v obou komorách Parlamentu všem parlamentním klubům. Jak Hörl předpokládá, mělo by to sloužit jako informace o tom, jak se k této věci staví občané ČR. Zmiňovaný brífink se podle zpráv na webu Josefa Hörla má konat příští týden v pondělí.

„Věříme, že snad poslouží jako vklad nové Poslanecké sněmovně pro jednání o nutnosti přijetí zákona o referendu a dalším jednáním o přímé demokracii. Doba nazrála na změnu, a to přímo hedvábnou, protože sametová byla neprůhledná a lživá,“ uvedl dále Hörl pro ParlamentníListy.cz s tím, že trestní oznámení předají zástupci občanů ČR v odporu podle čl. 23, Listiny základních lidských práv.

V roli podezřelých jsou v oznámení uvedena jména guvernéra ČNB Miroslava Singera, viceguvernerů a čtyř členů bankovní rady.

„Podáváme trestní oznámení na guvernéra, viceguvernéry a členy bankovní rady České národní banky pro podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Tohoto trestného činu se podezřelí měli dopustit manipulací s kurzem koruny dne 7. listopadu, při kterém se za jediný den podařilo snížit kurz české koruny k euru z 25,80 Kč/EUR na 27 Kč/EUR. Toto opatření mělo podle tvrzení podezřelých zabránit hrozbě tzv. deflace, tedy snižování cen a podpořit export. Ekonomické následky tohoto opatření jsou však stěží předvídatelné a existuje zde podezření, že snížení kurzu koruny mělo ve skutečnosti jiný cíl, a to umožnit některým finančním skupinám spekulace při obchodech na devizových trzích, při kterých mohly tyto finanční skupiny neoprávněně získat prospěch velkého rozsahu v řádu miliard korun,“ odůvodňuje svůj počin Hörl, který v minulém režimu pracoval jako šéf ochranné služby ústavních činitelů.

Snížení koruny povzbudí ekonomiku? A co když to bude opačně, ptají se aktivisté

Podle něj je nepravděpodobné, že snížení kurzu koruny povzbudí českou ekonomiku k vyššímu růstu, ve skutečnosti to může mít právě opačný efekt, tedy prohloubení hospodářské recese. Snížení kurzu koruny totiž, jak Hörl konstatuje, citelně zdraží veškeré dovážené zboží, což se nepříznivě dotkne jak spotřeby obyvatelstva, tak investic. Vedení ČNB to odůvodňuje tak, že tím zvýhodní nakupování domácího zboží. Faktem však je, že prodej zboží u nás zprostředkovávají hlavně oligopolní řetězce, kterou jsou z velké většiny ve vlastnictví zahraničních firem a nabízejí především produkty ze zahraničí.

CELÝ TEXT TRESTNÍHO OZNÁMENÍ

„Cenovou stabilitu tedy bylo nutno zajistit zejména tím, že budou vráceny zpět všechny prostředky i hodnoty, které ze státního rozpočtu i z bývalého národního bohatství byly odčerpány neúčelným a zpravidla protiprávním způsobem. Ve snižování životní úrovně lidu nelze pokračovat ani dalšími restitučními či jim obdobnými kroky. Teze, že má býti vráceno, co bylo ukradeno, se proto vztahuje především na období po listopadu 1989,“ domnívá se dále Josef Hörl, a proto jsou i tato slova obsažena v trestním oznámení.

Docházelo k obchodům s akciemi velkých firem těsně před oznámením snížení kurzu koruny?

Dodává, že podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomocí úřední osoby je o to vyšší, že v poslední době docházelo k obchodům s akciemi některých velkých firem, které byly zveřejněny krátce předtím, než došlo k umělému snížení kurzu koruny. Společnosti, které měly na svých účtech miliardy eur na nákup akcií jiných společností, pak vydělaly na snížení kurzu koruny k euru miliardy korun.

„Podezření vzbuzuje i načasování celé akce, a to že k oslabení kurzu koruny došlo po volbách do Poslanecké sněmovny, takže již nemůže ovlivnit volební výsledky a zároveň je pozornost veřejnosti upřená na povolební vyjednávání. Dále k tomu došlo před Vánoci, kdy se blíží předvánoční nákupy spotřebního zboží. Umělé snížení kurzu koruny v takovém rozsahu nemá v dějinách samostatné České republiky obdoby a vzbuzuje tolik nejasností, že je podle našeho názoru nezbytné vyšetřit všechny okolnosti,“ pokračuje ve výčtu svých podezření občanský aktivista.

Konkrétní osoby či firmy neznají, ale věří, že je úkolem policie to zjistit

Jedním dechem ale dodává, že jejich sdružení nemá konkrétní důkazy, které osoby nebo společnosti mohly být do těchto obchodů zapojeny a kdo tím získal majetkový prospěch. „Avšak jsme přesvědčeni, že je úkolem Policie České republiky toto podezření prošetřit a pokud zjistí, že okolnosti nasvědčují tomu, že byl spáchán trestný čin, zahájit trestní stíhání,“ uvádí také Hörl.

Senátor Dryml se obrátil kvůli intervencím ČNB na Bezpečnostní informační službu

Intervence České národní banky vzbuzují podezření i u senátora Vladimíra Drymla. Proto poslal v minulém týdnu podnět řediteli BIS Jiřímu Langovi ve věci poškozování ekonomických zájmů českého státu a všech občanů ČR.

Podle tohoto senátora je totiž opravdu důvodné podezření, že při této nesystémové bankovní operaci, která byla provedena poprvé za 11 let bylo spolupracováno s některými obchodníky se zahraničními měnami a ve spolupráci s některými vývozci z ČR, kteří se snaží dosáhnout vyšších zisků na úkor poškození ekonomických zájmů většiny podnikatelů a občanů, kteří jsou odkázáni na dovozy do ČR (více než 80%). Je prý možné, že tato operace byla provedena i za některé finanční výhody pro vedoucí pracovníky ČNB.

"Protože z dlouhodobého hlediska není možné, aby ČNB udržela cenu koruny vůči EURu na takové výši, kterou si uměle určila a může docházet ke stále se zvyšující inflaci, na které bude profitovat pouze ČNB a některé komerční banky, žádám Vás o prověření kontaktů vedoucích představitelů ČNB s představiteli komerčních bank působících v ČR, které profitují na nestandardních postupech ČNB a znehodnocování vkladů občanů ČR", odůvodňuje své rozhodnutí senátor. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…