Aktivista čtvrtého odboje: Za všechno zlé tu může kapitalismus. Ale už mele z posledního

09.08.2013 17:05

JINÝMA OČIMA Právník v důchodu Josef Hörl, neboli Pepa z Preštic (dříve z Depa), aktivista takzvaného čtvrtého odboje a a v minulém režimu také šéf útvaru na ochranu ústavních činitelů, prožívá v těchto dnech smíšené pocity. „Snad konečně skončí 23 let zdejší politické diktatury,“ prozradil své přání ParlamentnímListům.cz. A rozhovořil se více… I o tom, proč ho někteří věčně protestující zklamali.

Aktivista čtvrtého odboje: Za všechno zlé tu může kapitalismus. Ale už mele z posledního
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Hörl bývalý šéf Služby ochrany ústavních činitelů

„Víte, proč se tady všechno to, čeho jsme svědky, děje? Protože tu probíhá třídní boj. Kapitalismus, který je založený na vykořisťování, mele z posledního, a tak využívá všech možných způsobů, jak se udržet. Ta kapitalistická společnost zneužívá tady náš parlamentní systém, aby se udržela u moci – aby vykořisťovatelé mohli dál vykořisťovat občany,“ má jasno Josef Hörl.

Podle něj je proto jediným řešením tento systém skončit a nahradit ho jiným – takzvaným občanským, řízeným přímou demokracií. Jak prozradil, se svými názorově blízkými lidmi na tom již poslední léta aktivně pracují. A tak je na světě mimo jiné například už třeba i nová Ústava a další zákony. Zatím však jen na papíru a na různých webech, které o aktivitách těchto iniciativ informují.

Konec diktatury, doufá Pepa z Depa (z Přeštic)

„Já chci věřit tomu, že máme ale snad už za sebou 23 let té diktatury politických stran. V tom je jedna z hlavních příčin toho, proč se nemůžeme z toho marasmu dostat – pokud se ji podaří odstranit, a to radikálně – zase bude dobře,“ říká Hörl.

Podle něj je problémem například to, že v současné Ústavě ČR chybí povinnost pracovat a povinnost volit. Obojí by mělo být tedy do Ústavy vráceno. „Jenže je jasné, že to v zájmu té současné politické reprezentace není. Proč by měli prosazovat něco, co by se týkalo i jich. Proč by měli chtít mít povinnost pracovat, když oni mají nakradeno, že?“ pokračuje dál Josef Hörl.

Do sněmovny aktivisté nenamířili, proč?

Přiznal se ale i k tomu, že ho různí aktivisté a bojovníci proti vládě i systému zklamali. Hlavně prý v posledních dnech. „Všichni pořád mají na internetu silná slova a prohlášení, všichni všechno nejlépe vědí, tak jsem byl zvědavý, kdo z nich na to hlasování o důvěře vládě do sněmovny přijde. A byl jsem tam sám, spolu s asi čtyřmi lidmi, které znám od vidění. Jo a byl tam J. X. Doležal s nějakou oranžovou parukou na hlavě. Zvláštní bylo, že nikomu nevadil, ale když jsem tam rozhrnul naši zástavu čtvrtého odboje, musel jsem ji uklidit. Udělal jsem to, samozřejmě respekuji autority a vím, že na to měli právo, ale přece jen je to také takové podivné,“ konstatoval Hörl.

Dodal, že by však lidé neměli zapomínat, že samotné předčasné volby nemusí vůbec nic řešit, pokud se opravdu radikálně nezmění systém a neudělají se kroky k tomu, aby začala fungovat přímá demokracie. Ta jediná dává podle něj šanci k dobrým a pozitivním změnám. „Ale bude to těžké, protože ti, co jsou nyní u moci, moc dobře tuší, že by při této změně, u této moci třeba již nikdy v budoucnu nebyli. Přesto je třeba na to klást i nadále důraz a snažit se to prosadit,“ uzavřel Josef Hörl. Doplnil pak, že by rád nějakým způsobem dotáhl k vyřešení i podezření z velezrady a vlastizrady některých čelních politických představitelů. I proto založil a nechal si zaregistrovat Sdružení právnické pomoci občanům.

V boji tedy přestat nechce, i když by jako penzista mohl už jen odpočívat. Jak prozradil, i nadále chce využívat pro své vyjádření nesouhlasu všechny zákonné prostředky, aby se zastal občanů. Ví jedno - kdyby jim v jejich boji pomohly odbory, se svou silou, kterou stále mají, mohly by zvrátit vše klidně během jediného dne. "Problém je, že zatímco s Bohumírem Dufkem jsem v souladu, se Zavadilem a Středulou spíše v nesouladu," posteskl si na závěr Hörl pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…