Nečas odhalil "spiknutí" ČSSD a KSČM kvůli ÚSTR: Jde o vládu

15.04.2013 13:23

Premiér Petr Nečas se sešel s odvolaným šéfem Ústavu pro studium totalitních režimů Danielem Hermanem. Oba se ostře opřeli do ČSSD, která se podle nich snaží zavděčit KSČM kvůli budoucí vládní spolupráci.

Nečas odhalil "spiknutí" ČSSD a KSČM kvůli ÚSTR: Jde o vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Petr Nečas

„Jde o budoucí vládní spolupráci sociálních demokratů a komunistů. Sociální demokraté se rozhodli jít cestou přímé spolupráce,“ prohlásil Nečas. ČSSD podle něj bude mít naoko menšinovou vládu, KSČM za toleranci ale dostane lukrativní místa ve státní správě.

Znásilnění vědy

Premiér objasnil, jací lidé podle něj tato místa obsadí – je to vidět již v krajských radách s účastí KSČM. „Bývalí pohraničníci, politruci, zuřiví marxisté a komunisté. Jde o archiv bezpečnostních složek,“ řekl Nečas. „Proto jsou vyháněni odborníci typu pana doktora Stehlíka,“ dodal.

„Jde o politiku a věda má být brutálně znásilněna na úkor této politiky,“ tvrdí Nečas. Totéž si myslí i odvolaný ředitel ÚSTR Daniel Herman. „Mně i mým kolegům se podařilo vytvořit silný tým. O situaci na ÚSTR se zajímají i lidé jako Madeleine Albrightová nebo německý prezident. Nová rada ÚSTR poškozuje naši zemi v zahraničí,“ doplnil Herman.

„Minimálně 50 procent šestičlenné rady je kontrolováno ČSSD,“ řekl jednoznačně Herman s tím, že mu to potvrdili někteří sociálnědemokratičtí senátoři. „Je evidentní, že ČSSD se spoléhá na model tzv. menšinové vlády. Na sjezdu si nezrušili bohumínské usnesení, to znamená, že ho obejdou,“ zdůraznil Nečas.

Za ty, kteří jsou v ČSSD blízcí KSČM, označil premiér Lubomíra Zaorálka nebo Jiřího Dienstbiera. „Pan Dienstbier velmi vehementně usiloval o podporu KSČM při své prezidentské kandidatuře,“ uvedl Nečas.

„Tady se něco říká, ale když mají zaznít nějaké důkazy nebo doklady, tak neslyšíme nic,“ odmítl podobné věci Zaorálek. Místopředseda ČSSD má za to, že Herman lže, když hovoří o senátorech jeho strany, kteří prý s novou radou ÚSTR nesouhlasí. „Náš zájem je, aby se to odpolitizovalo,“ stojí si za svým Zaorálek.

Spolupráci s KSČM ale Zaorálek vyloučit nemohl. „Já bych byl raději, kdyby se vláda starala o sebe. Nikdo ze sociální demokracie o těchto věcech neuvažuje, my se zajímáme o omezování zdravotní péče a další kroky této vlády,“ říká Zaorálek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…