Nečas píše do novin: Řeči o ožebračování lidí jsou jen výkřikem do tmy

31.12.2012 6:54

Premiér Petr Nečas napsal do MF DNES bilanční článek o dvaceti letech České republiky - tedy stejném časovém období, které bylo vyměřeno bájné a vzpomínané první Československé republice. Ta je dnes vnímána jako vzor úspěšnosti. Přitom dnešek podle premiéra vůbec není tak špatný, jak vypadá.

Nečas píše do novin: Řeči o ožebračování lidí jsou jen výkřikem do tmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

„V předválečném Československu existovaly všechny nešvary známé z dneška - kauzy, korupce, přetěžká krize, zavlečená z ciziny,“ píše premiér. Dopady na obyvatelstvo však byly mnohem větší a výsledkem bylo sociální napětí a revoluční nálady. Jenže zpětně prý vidíme, že právě to, co krátkodobě vyvolávalo „blbou náladu“, byly pouhé vedlejší efekty hluboké společenské modernizace, která dnes vede k neobyčejně příznivému hodnocení meziválečného období.

Stejně pozitivně bude podle něj s odstupem hodnoceno i první dvacetiletí samostatného rozvoje. Pak prý bude zřejmé, že laciná kritika, že „všechno je rozkradeno, vytunelováno, země je spálena, lid ožebračen“ byla jen výkřikem do tmy.

Přes všechny problémy proběhl relativně hladce proces proměny zpět do podoby tradiční demokracie, s náklady nižšími než všude v okolí. Úspory obyvatel přitom nebyly znehodnoceny hyperinflací, současná nabídka hmotných a duchovních statků byla před dvaceti lety pouhým nedostižným snem, města a obce nesnesou žádné srovnání s šedí a zašlostí z dob komunismu.

„Uměl bych vypočítat stovky věcí, které mají daleko k dokonalosti, nebo se zkrátka nepovedly,“ připouští premiér. Ale v den narozenin se prý nemá truchlit nad nezdary. Premiér však odmítá nostalgii po minulém režimu, zadrátovaných hranicích a nesvobodě.

Podle Nečase dokázala česká společnost vždy využít krizových situací k sebezdokonalování a posílení svého postavení ve světě. Nyní jsou prý všechny předpoklady k tomu, aby se nám to opět podařilo.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…