Nechci válku v ulicích, to není demokracie. Novinář tvrdě setřel odbory

26.04.2012 9:12

Odbory si vzaly za cíl kompletně paralyzovat stát. V obchodech nebude chleba, zastaví se doprava, nebude se svítit. To prý donutí vládu odejít. Odboroví bossové tvrdí, že na to mají demokratické právo. V článku pro MF Dnes to píše komentátor Karel Steigerwald.

Nechci válku v ulicích, to není demokracie. Novinář tvrdě setřel odbory
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Do Prahy přijely tisíce protestujících za odstoupení vlády

"Vláda se jim hnusí, tak ji smetou. Nastolí se vláda opačná. Nejlépe lidová. Bude bránit sociální stát. Ani korunu z peněženky lidu, řekl by Gottwald," píše novinář. V této souvislosti ale poukazuje na to, že část odborů budou chtít lidovou vládu jiného typu, než jiné odborové svazy. A také budou chtít jiný sociální stát. "Víc pro železnici, ne víc pro hutníky. Co pak? Půjdou zas do stávek - do zboření státu - proti sobě? Jedna lidovláda bude muset porazit druhou. Jak? Silou. Silou revoluce. Silou, přirozeně, gilotiny, či u nás spíše šibenice. Nastolí se jeden lidostát, který porazí ten druhý," konstatuje novinář v komentáři.
 
Co by se stalo, kdyby se už v sobotu vyslovili proti odborářům neodboráři a přišli by do ulic s opačnými požadavky - "svrhnout nadvládu odborů", zabránit dalším dluhům a budou chtít změnit nastavení sociálního státu? Tato demonstrace by podle Steigerwalda vypadala stejně jako akce odborů. "Zavřou se podniky, zastaví se doprava, nebude jídlo, voda, plyn, hostince zavřou, nebudou se dávat výplaty. Protistávka trvá, pokud se neskončí stávka," říká komentátor.

"Nevím, jestli toto některý z předáků odborů pochopí. Stávkuje jich sto tisíc. Příště dvě stě tisíc. Ale neodborářů je mnohem víc než odborářů. Souboj dvou stávek vyhrají. Tomu souboji se říká občanská válka. Prostředky sporu se na ulicích zahušťují. Začne se střílet, zapalovat domy. Trefení padají k zemi," vykresluje komentátor situaci. Demokratické postupy při občanské válce nahradí barikády. Zákon půjde stranou a bude platit pouze "nás je víc, i když je nás méně". Odboroví bossové totiž tvrdí, že právě oni zastupují osmdesát procent lidí, kteří vládu nechtějí. To znamená, že výsledky voleb už neplatí. Podle odborů platí průzkumy veřejného mínění.

Odbory chtějí zlikvidovat demokracii

Předáky odborů by podle Steigerwalda překvapilo, kdyby někdo jiný než odboráři vyšel do ulic a dobyl pro sebe moc silou. Stejnou silou jako odbory. Odbory by se podle jeho slov měly otevřeně přiznat, že nechtějí demokratický systém. Že nechtějí parlament, volby, koalice a opozici, které vedou podle zákona a Ústavy politický boj. "My chceme pouliční demokracii podle nás, protože máme pravdu a zastupujeme většinu národa. To je odborářská demokracie proti demokracii vykořisťovatelů," napsal komentátor.

Odborů se bojí celá společnost. Majitelé firem a společností i politici. Pro odbory totiž neplatí zákony. Mohou si dělat co chtějí na ulicích i v podnicích. Neozve se nikdo proti tomu, co páchají, všechno je dopředu amnestováno. I politici všech stran tvrdí, že odbory mají právo na svoje akce. "Bojí se jejich agresivity, jejich hospodářské bezohlednosti, jejich svéhlavého pojetí demokracie a svobody jako svobody vydírání odborů," říká novinář. "Kdyby se jednotlivci chovali jak odbory, skončí ve vězení. Odbory mají výjimku. Mohou vše," dodává.

Jejich program je zuřivost

Steigerwald v této souvislosti připomíná, že sice odboráři "hrají politickou roli", ale nenesou žádnou odpovědnost a nepotřebují politický mandát. Proto právě v odborech bují politický radikalismus. Jde o menšinu, která tvrdí, že je většinou. "Demokracie je dohadování a kompromis, ne válka v ulicích. Tak vzhůru, paralyzujte stát. Zuřivost je program Váš," končí Karel Steigerwald svůj komentář.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…