Nepila a přišla o řidičák. Ombudsman zasáhl, úřady ho ignorují

09.05.2012 7:52

PŘÍBĚH ParlamentníListy.cz nedávno upozornily na případ Moniky Sysalové z Karlovarska, která téměř tři roky bojovala o vrácení řidičského průkazu i o svoji čest. Kvůli policejní šikaně a úřednické zvůli se dokonce obrátila na ombudsmana a Nejvyšší správní soud. I když všechny spory vyhrála na celé čáře a řidičský průkaz má konečně zpět, nikdo se jí neomluvil a úředníci si dál trvají na svém.

Nepila a přišla o řidičák. Ombudsman zasáhl, úřady ho ignorují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doprava - ilustrační foto

Připomeňme, že Monika přišla o řidičský průkaz kvůli tomu, že při policejní kontrole nadýchala necelých půl promile alkoholu v krvi. Protože alkohol nepila, požádala o krevní zkoušku a ta podle očekávání skončila s negativním výsledkem. Přesto jí byl okamžitě odebrán řidičský průkaz a  následovaly další sankce a pokuty. Důsledkem byly nekonečné a marné tahanice  o vrácení řidičského průkazu, které nakonec skončily u soudu.

Více příběhů ZDE

O pomoc požádala také senátora Jana Horníka (STAN), obecně prospěšnou společnost Otevřete.cz a dokonce kancelář ombudsmana. Ve všech případech uspěla  a nakonec  vyhrála i soud. Policie i úřady  však přesto trvaly na svém a svůj postoj nezměnily, ani když rozsudek nabyl právní moci.

Satisfakce od ombudsmana

Velkou satisfakcí se pro ni nakonec stalo stanovisko ombudsmana Pavla Varvařovského, který jí písemně sdělil: “Po obdržení vyžádaných podkladů jsem dospěl k závěru, že v tomto případě došlo k určitému pochybení, které se týká právě nečinnosti úřadů, na niž jste poukazovala.“ Ombudsman proto řediteli Krajského úřadu v Karlových Varech sdělil svůj názor na jeho postup, který shledal jako rozporný jak s dosavadní judikaturou správních soudů, tak i explicitním příkazem ministerstva dopravy  k odstranění nečinnosti.

Sprcha z kraje

Zajímalo nás proto, jaká je reakce Krajského úřadu v Karlových Varech na dopis ombudsmana. Reakce, kterou ParlamentnímListům.cz tlumočila mluvčí Jana Pavlíková, zřejmě stanovisko ombudsmana ignoruje: “Rozhodování krajského úřadu v této věci bylo v souladu se zákonem, jednal na základě správního uvážení, kdy z výsledku dechové zkoušky provedené policií přímo na místě bylo zřejmé, že řidička dvakrát za sebou nadýchala skoro půl promile alkoholu. Ze všech rozsudků vyplývá, že potrestána nemůže být proto, že odběr krve byl provedený po delší časové prodlevě. To vyvolává u soudů důvodnou pochybnost, kterou se nepodařilo vyvrátit.“

Na otázku ParlamentníchListů.cz, jaké důsledky vyvodí vůči úředníkům, kteří pochybili, Pavlíková uvedla:  „Opatření musí přijmout především policie, kdy krajský úřad po dohodě s Magistrátem města Karlovy Vary bude trvat na tom, aby byl řidič v okamžiku, kdy nadýchá a požádá o odběr krve, neprodleně odvezen na krev a nedocházelo tak k pauzám mezi jednotlivými testy. Požádání nebo nepožádání o odvoz na krev bude muset být policejně zaprotokolováno.“

Monika: Už jsem si zvykla

A reakce samotné Moniky Sysalové? „Už jsem si zvykla, že úředníci dělali vše správně, pochybila jen policie a skoro tři roky patálií a šikany nejsou nic. Jede se dál, vzhůru k zářným zítřkům,“ postěžovala si ParlamentnímListům.cz.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…