Novinář: Zeman u Moravce totálně převálcoval knížete. Ten vypadal jako na práškách

18.01.2013 9:08

Politický komentátor časopisu Reflex Bohumil Pečinka zhodnotil čtvrteční prezidentskou debatu České televize, v níž se střetli Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Miloš Zeman (SPOZ). Vítěz je prý jednoznačný. „Příčinou nebyl ani tak supervýkon Miloše Zemana, jako spíš nepochopitelná letargická defenzíva Karla Schwarzenberga," píše Pečinka.

Novinář: Zeman u Moravce totálně převálcoval knížete. Ten vypadal jako na práškách
Foto: Hans Štembera
Popisek: V divadle Hybernia se konala debata dvou finalistů prezidentské volby. Moderoval Václav Moravec

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Komentátor v úvodu chválí ČT za to, že se dokázala po „dramaturgickém výbuchu, který minulý týden během prezidentské debaty devíti kandidátů utrpěla", vrátit ke snesitelnému formátu.

Více k duelu ZDE

Miloš Zeman prý vstupoval do debaty s jistou psychologickou výhodou vítěze prvního kola plus člověka, který je vzhledem k rozložení hlasů v české populaci mírným favoritem. „Jeho krédem mohlo být: neudělat chybu," dodává.

Schwarzenberg chybující

Schwarzenberg byl prý v pozici toho, který by měl bodovat. Nakonec to ale skončilo podle komentátora přesně naopak. „Stručně řečeno, Zeman byl po celý stominutový přenos  v nebývalé ofenzívě, zatímco Schwarzenberg byl bez tradičního espritu, zatažený do sebe a chybující. Když se pak nešťastně zapletl do citlivého tématu Benešových dekretů, čehož Zeman využil k mocnému protiúderu, muselo ho být nezaujatým divákům docela líto," píše Pečinka.

Zemanova taktika spočívala podle komentátora Reflexu v tom, že se od první chvíle profiloval jako čistokrevný představitel levice a oživil přitom všechny stereotypy, které má levice vůči předsedovi TOP 09: Schwarzenberg má kromě českého i švýcarské občanství, je součástí nepopulární vlády a chce zpochybnit Benešovy dekrety.

Schwarzenberg pod sedativy

Naproti tomu taktika minstra zahraničí prý nebyla vlastně žádná. Tradiční rozšafnost podle Pečinky tentokrát nefungovala a nic navíc nepřišlo.

„Jestliže Zeman působil jako člověk, který si před vysíláním dal efedrin, tak Schwarzenberg dělal dojem muže, který si spletl krabičku s léky a nadopoval se sedativy. Takže Zeman chvílemi působil dojmem někoho o generaci mladšího, zatímco věkový rozdíl mezi oběma je jen sedm let," vyjadřuje své dojmy komentátor.

Pečinka přiznává, že podobný „blackout" se stal minulý týden i právě Zemanovi při debatě devíti prezidentských kandidátů ČT. „Jenže vzhledem k malému prostoru každého z nich to tak strašně nevyčnívalo jako poslední výstup Karla Schwarzenberga," uvádí.

Rozhodnuto o příštím prezidentu prý ale zatím rozhodně není. Tato televizní porážka to nicméně Schwarzenbergovu volebnímu týmu neskonale ztížila. Má podle Pečinky k dispozici dvě zbraně: první je kobercový nálet na Miloše Zemana a pokus o jeho delegitimizaci. „Riziko je v tom, že silné útoky na Zemana mohou vyvolat vlnu solidarity na jeho podporu," varuje komentátor.

Druhou možností je mobilizace nových voličů, tedy těch, kteří by v žádném případě nevolili Miloše Zemana, ale z nějakého důvodu v prvním kole nevolili.

„Pokud se Schwarzenbergovu týmu podaří v některých enklávách (Praha, Brno) zvýšit volební účast na 75 procent, jsou schopni vykompenzovat i tyto televizní ztráty. Všechno ostatní je pouze důstojná cesta k porážce," uzavírá Bohumil Pečinka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…