Obviňují Parkanovou, že létá na koštěti. I to padlo kvůli Martincovi, který skončil

23.04.2013 7:28

Nejlepší šéf protikorupční policie, jakého kdy Česko mělo. Ale rovněž vyšetřovatel, který při rozkrývání hospodářských kauz neměřil všem stejným metrem. I takové pohledy se nyní objevují v souvislosti s policistou Tomášem Martincem, který oznámil svou rezignaci z čela elitního útvaru vyšetřovatelů.

Obviňují Parkanovou, že létá na koštěti. I to padlo kvůli Martincovi, který skončil
Foto: hns
Popisek: Plk. Tomáš Martinec, šéf ÚOKFK

Lidové noviny píší o značně rozdílném pohledu jednotlivých sněmovních stran na jeho odchod. Nejbouřlivěji vystupovaly Věci veřejné, které ústy svého někdejšího ministra vnitra Radka Johna (který Martince do čela útvaru jmenoval) mluvily o potřebě odstranění detektiva, který začal vyšetřovat velké korupční kauzy ODS a vládní koalice.

Naproti tomu místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek odcházejícímu šéfovi vytkl, že „jeho útvar nebyl schopen analyzovat právní řád“ v některých oblastech. Právě Kalousek nemohl Martincovi přijít na jméno již od loňského léta, kdy korupční kriminálka obvinila jeho kolegyni Vlastu Parkanovou kvůli nákupu letounů CASA. „Obviňují ji, že pije pivo, létá na koštěti na Petrovy kameny a obcuje tam se Satanem,“ řekl tehdy Kalousek v Poslanecké sněmovně.

I vládní ODS Martincův odchod ocenila, ovšem mnohem zdrženlivěji. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který ještě minulý týden po vypuknutí sporu Martince s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou mluvil o policejních metodách z roku 1950, nyní ocenil, že situace byla rychle vyřešena. Podobně se vyjádřil i premiér Petr Nečas.

Opoziční ČSSD vyjádřila obavy o nezávislost policie. „Pokud by kauzy, které útvar směřoval proti vládě nebo vládním poslancům, byly najednou vzaty zpět, tak bych to považoval za snahu tento útvar ovládnout,“ uvedl stínový ministr vnitra Jeroným Tejc.

Po Martincově oznámení odchodu již došlo k některým změnám. Policejní prezident Martin Červíček se již dohodl s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem na novém režimu předávání poznatků od některých orgánů, například Finančně analytického útvaru Ministerstva financí. Martince by měl nahradit někdo z nejvyšších činitelů policejního sboru, čemuž odpovídá interní nabídkové řízení, vypsané na jeho pozici.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…