Odpůrci Radka Johna útočí: Vypustili jeho rozhovor pro ČT

08.08.2010 21:08

UVNITŘ VIDEO ParlamentníListy.cz v sobotu upozornily na fenomén, který je v současné době spojen s předsedou Věcí veřejných Radkem Johnem. Mezi internetové uživatele se totiž šíří čím dál tím víc videí, jejichž hlavním protagonistou je právě šéf resortu vnitra.

Odpůrci Radka Johna útočí: Vypustili jeho rozhovor pro ČT

Videa nejsou skrytá, ani pozměněná jakýmikoli střihy. Jedná se především o záznamy, které Věci veřejné připravily pro letošní předvolební kampaň. Šéf strany si v nich bral na mušku jak pravicové, tak levicové politiky. V neděli se však mezi uživateli YouTube.com a také na Facebooku objevil rozhovor, který Radek John poskytl České televizi v komentovaných Událostech 21. července.

Jednalo se o téma náměstka ministra vnitra Michala Moroze, jehož jmenování způsobilo napříč politickou scénou rozruch. Podle Johnových slov Moroz nebude ve své funkci reprezentovat žádnou politickou stranu a tudíž je vhodným odborníkem na bezpečnostní problematiku.

Právě kvůli Morozovi se přitom před necelým měsícem dostaly do sporu koaliční strany VV a TOP 09. Ty se hádaly o to, kdo jej do pozice jmenoval.

Rozhovor má svou dohru

Když Radek John těsně po dvaadvacáté hodině dorazil do studia Martina Veselovského vysvětlovat otázku svého náměstka, nikdo zřejmě nečekal, jak celé vystoupení dopadne. Nyní se právě dialog mezi moderátorem a ministrem šíří na sociálních sítích hned pod několika názvy.

Co jsme tehdy napsali: John ochromil moderátora ČT Veselovského mrtvým dítětem

"Radek John perlí v televizi," "Eniki beniki kliki bé ábr fábr dominé," anebo také "Radek John: Poeta laureatus."

Ačkoli se politická videa pohybují maximálně v řádech vyšších stovek zhlédnutí, v případě záznamu z ČT šplhají k desítce tisíc. Proč? ParlamentníListy.cz nabízejí doslovný přepis části interview.


Moderátor: Já tady úplně klidně budu za toho, kdo bude nechápavý, ale co to znamená, že bude na ministerstvu vnitra náměstek pro strategie a programové řízení?

Radek John: Asi jsou, asi jsou... (SMÍCH RADKA JOHNA)

Moderátor: Moc se omlouvám, ale neumím si pod tím nic představit.

Radek John: (SMÍCH): Asi jsou nějaké strategie, které ale nemá cenu říkat veřejně.... Neboli zůstaňte dále. Čekejte od něj práci, čekejte od něj výsledky. Výsledky budeme ohlašovat.

Moderátor: Takže nakonec něco o těch strategiích a programovém řízení řeknete.

Radek John: Neřeknu.... No výsledky, ano.

Moderátor: Jaké výsledky?

Radek John: No uvidíte.

Moderátor: (PAUZA A SMÍCH): Pane mistře (SMÍCH), co bude mít Michal Moroz na starosti?


Popsané video, šířené zřejmě s cílem uškodit Věcem veřejným, má jak své příznivce, tak odpůrce. Ti vidí za vystupováním Radka Johna citlivé informace na vnitru. "Vidím, že někteří tady nechápou, že složky ministerstva vnitra potřebují strategie, například jak postupovat při pochodu městem neonacistů, nebo jak postupovat při atentátu na státníka či budovu, jak postupovat při evakuaci obyvatelstva, při povodních a jiných živelných či epidemických katastrofách. Někde se to jmenuje pracovní postup a někde je to prostě strategie," napsal do diskuze Loner.

Zbylé reakce se soustředí spíše na popis Johnova chování, mnoho z nich bylo dokonce na YouTube.com smazáno z důvodů porušení etických pravidel. 

Michal Moroz je již oficiálně zapsán na stránkách vnitra jako náměstek pro strategie a programové řízení.

Zajímavostí je, že na stránkách archivu ČT rozhovor s Radkem Johnem nevzbudil jakékoli reakce. Záznam se nevymyká ani počtem diskuzí ve fóru, žádné nejsou, ani počtem zhlédnutí.

Více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…