Okamura se omluvil: Promiňte, nejste zloděj. Jste král tunelářů

10.11.2011 11:47

Blogy Tomia Okamury jsou velmi čtenáři oblíbené. Pokud si v nich vezme někoho na paškál, dá se mluvit doslova o následném"grilování". V jednom z posledních blogů se takovým objektem (spolu s několika dalšími), stal i Antonín Charouz. Když se dožadoval veřejné omluvy za velmi ostrá Okamurova slova na jeho adresu, zřejmě netušil, jakou formou se omluvy dočká.

Okamura se omluvil: Promiňte, nejste zloděj. Jste král tunelářů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podnikatel Tomio Okamura

"Ano, pan Charouz mně zaslal dopis, kde žádá veřejnou omluvu a vyhrožuje mi právními kroky za to, že jsem ho jmenoval ve svém minulém blogu v nelichotivé souvislosti.  Na jeho žádost krproto zveřejňuji pokornou omluvu," zareagoval Okamura pro ParlamentníListy.cz.

V omluvě mimo jiné uvádí následující slova:

"Pane Charouzi, děkuji Vám, že jste se mi v této souvislosti připomněl. A ze srdce se Vám omlouvám - člověk jako Vy skutečně nepatří mezi v textu uvedené osoby. Člověk přezdívaný "král tunelářů" by bezesporu zasloužil nejen samostatný text, ale řekl bych, že nejlépe samostatný trestní spis. Tím se lišíte minimálně třeba od pana Bakaly. Exředitel ČEZu pan Roman svůj spis už zřejmě má. Pokud jde o Vás, pane Charouzi, je pro mne zásadní to, co vím z veřejných zdrojů," píše Tomio Okamura a cituje úryvky z některých médií, která se kauzami v minulých letech zabývala.

"Vzhledem k tomu, že tyto informace jste veřejně ani Vy nerozporoval, z výše uvedeného plyne, že zhruba 5 miliard korun za Vás zaplatili daňoví poplatníci. Pět miliard, to je suma, kterou si většina z nás smrtelníků ani neumí představit. Je pozoruhodností této země, že člověk jako Vy nedře ve vězeňském kamenolomu a nikdo mu dodnes nezabavil veškerý možný majetek. Je neskutečné, že dokonce máte žaludek chtít, aby se Vám kdokoli omlouval," uvádí dále Okamura ve svém "omluvném dopise".

A připomíná, že v téhle zemi chybí peníze pro staré a nemohoucí lidi. Chybí peníze pro chudé rodiny s dětmi. Chybí peníze ve školství, ve zdravotnictví i na důchody. "Navzdory tomu, že miliony slušných lidí tu pracují a odvádí poctivě daně. Je to díky zlodějům, kteří tuto zemi rozkradli a rozkrádají. Je to díky politikům, policistům a státním zástupcům, kteří to umožnili a stále umožňují. I oni už měli být dávno za katrem a dělat společnost svým komplicům.
A zloděj není jen ten, kdo krade dvacky z kabelek, ale také nóbl pán, který krade peníze škrtem pera za spolupráce ředitele banky. Vás pane nikdo nežaloval ani neodsoudil. Vaše činy jsou promlčené. To ale neznamená, že jste bez viny. Půjčil jste si několik miliard a ty jste nevrátil. Zatímco Vy jste bohatl, naše země chudla. Stále dlužíte mně a všem lidem, na které se okolo sebe podíváte, protože Vaše dluhy jsme platili my, prostí občané. Pro mě jste člověk, co okradl mou zemi. Omlouvám se, měl jsem to o Vás napsat hned. Ale pravda, otázka nestojí jenom, kdo všechno kradl, ale také kdo vám to dovolil. Věci, lidi i činy bychom vždy měli jmenovat pravým jménem. To je první krok k tomu se zlodějnami skoncovat," zní mimo jiné ještě v požadované omluvě od Tomia Okamury.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz se Tomio Okamura žádných právních sankcí neobává, a ani v rozsahu dvou dnů po zveřejnění blogu i omluvy o žádných informován nebyl.

"Žádného právníka na to v záloze nemám, jestli se ptáte na to. Ale nemyslím si, že bych mohl a měl být za ta slova žalován. To by musela být podána žaloba také na server iDnes.cz, respekt i Wikipedii - a to se nestalo, i když o těch skutečnostech, jež zmiňuji, informují dlouhodobě," sdělil ParlamentnímListům.cz Okamura.

Vyjádření Antonína Charouze se přes opakované snahy ParlamentníchListů.cz získat do publikování tohoto článku nepodařilo.

To páni Bakala, Roman, Charouz už vědí, že miliardy nejsou zadarmo...

Jak se to celé seběhlo? Na začátku celé anabáze stálo vyjádření Tomia Okamury na jeho blogu iDnes.cz. Okamura tam totiž 18. října zveřejnil článek pod názvem „Vážení spoluobčané, naštvěte se!"

V něm uvedl, že lidé z nižší a střední vrstvy na celé planetě mají plné zuby svých politiků a vlád. „Mají vztek na bankéře a finančníky. Na politiky. Na své vlády. Rozhořčení se stupňuje. V čem je problém? Tvrdím, že v odpovědnosti. Problém dneška i minulosti je stále v tom, že za zlo jedněch, pyká slušnější většina. Bohatí bohatnou a chudí chudnou, aniž by to mělo nějakou ekonomickou logiku," uvedl tehdy v říjnu Okamura.

„Miliardáři mají nižší daně než střední třída. A proč? Protože slevu mohou zaplatit. Co asi může nabídnout ministru financí kominík nebo prodavačka ze supermarketu? To páni Bakala, Roman, Charouz už vědí, že miliardy nejsou zadarmo," napsal pak o Charouzovi Okamura. A právě to jmenovaného podnikatele rozlítilo.

Okamurovi napsal dopis, jenž mu poslal poštou, dokonce doporučeně. V něm se praví, že se na něj obrací právě v návaznosti na jeho blogový příspěvek nazvaný Vážení spoluobčané, naštvěte se!

Jméno použil populisticky k dodání umělé atraktivity

„V tomto příspěvku vyjadřujete svá subjektivní hodnocení především ohledně odpovědnosti či nezodpovědnosti běžných lidí, jakož i ústavních činitelů a jiných orgánů veřejné správy s odkazem na konkrétní události tuzemského společensko - politického života. Z pro mne zcela nepochopitelného důvodu však v samotném úvodu svého příspěvku jmenovitě označujete mou osobu jako ´neschopného, přesněji všehoschopného miliardáře, který ví, že miliardy nejsou zadarmo...´, spolu s čímž čtenářům zároveň zcela nepokrytě podsouváte, že za údajnou blíže nespecifikovanou úplatu adresovanou orgánům moci výkonné mohu dosáhnout nějakého (zde daňového) zvýhodnění," popsal v dopise, který ParlamentníListy.cz mají k dispozici, své rozhořčení Antonín Charouz s tím, že se proti jeho slovům zásadně ohrazuje, neboť se ani v nejmenším nezakládají na pravdě.

Dopis Antonína Charouze ZDE

Charouz vyjádřil i přesvědčení, že jeho jméno Okamura použil populisticky a to k dodání umělé atraktivity.

„Vaše shora popsané jednání proto považuji za zcela frapantní a nepřípustný zásah do mých osobnostních práv mající bezprostřední dopad nejen na můj soukromý a rodinný život, ale pochopitelně i do sféry mých obchodních a podnikatelských aktivit. Proto vás vyzývám, abyste se serveru blog.iDnes.cz neprodleně odstranil příspěvek včetně související diskusního vlákna," uvedl dále nekompromisně Charouz.

Nakonec připsal, že samozřejmě žádá jeho písemnou omluvu. „Zároveň Vás žádám o písemnou omluvu zaslanou k mým rukám a současně zveřejněnou v rámci Vašeho blogového profilu na serveru iDnes.cz. V opačném případě jsem připraven využít k ochraně svých osobnostních práv veškerých prostředků právní ochrany daných právním řádem České republiky," dodal rezolutně Charouz.

Sokol: Prostor pro svobodu slova je v paragrafech poměrně značný

Podle předního právníka a bývalého ministra vnitra Tomáše Sokola se může skutečně pan Charouz obrátit na soud. Tuto možnost má totiž podle něj každý, neboť to souvisí s ústavními právy.

„Jestli by ale v té žalobě uspěl? V tom moc nepotěším, neboť bych musel si oba články přečíst pečlivěji, ale v té rovině obecné je to střet dvou ústavních principů. Jde o to, že na jedné straně je tady právo na šíření informací a svobodu projevu a na druhé straně právo na ochranu osobnosti a vážnosti. Jak ale Evropský soud pro lidská práva, tak i Ústavní soud a po nich i soudy nižší, jsou povinny každý individuální případ posuzovat zvlášť. Tam proto nejde dát nějakou ´šablonu´," zmínil Sokol pro ParlamentníListy.cz

Upozornil ale, že prostor pro svobodu slova je v paragrafech poměrně značný, ale i kritika kohokoliv známého může být někdy drsná, přitom nemusí být zcela konkrétní nebo zcela podložená nějakými fakty.

„Evropský soud pro lidská práva tvrdí, že svoboda projevu zahrnuje právo říct i zneklidňující a zraňující informace. Ale zároveň říká, že to nesmí přesáhnout určitou míru. Ale co je to ta  určitá míra? To je vždy individuální," řekl dále Sokol.

Tomio Okamura se sice podle jeho názoru vyjádřil dost ostře, ale zda jeho slova vůči Charouzovi přesáhla nějakou míru, tak to se takto jednoduše říct prý nedá. Výraz „Král tunelářů", to je ale podle Sokola výraz hodně ostrý.

Politici musí něco vydržet

„Víme, že kdysi dávno byl veden spor mezi panem premiérem Zemanem a exministrem Miroslavem Mackem, který byl také nazván tunelářem, ale soud posléze řekl, že politici musí něco vydržet," uvedl pak Sokol konkrétní případ.

Dopis od Charouze lze ale podle něj chápat jako pokus o smír. „Je to jakási reflexe na to, co je v občanském zákoníku, tedy paragrafu 11 a 13. Pokud je zasaženo do něčí cti, tak ten, co do ní zasáhl, je povinen odstranit následek a poskytnout přiměřené zadostiučinění. Takže když ho takto vyzval k tomu, co popisuje v dopise - tedy omluvě a odstranění blogu - tak to je v pořádku," dodal právník Sokol s tím, že to je ale od Charouze jen standardní požadavek. Prozatím.

Pokud tak však Okamura neučinil, a místo toho ještě ostřeji na podnikatele zaútočil, další reakci skutečně může posoudit až soud.

Psali jsme:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová, Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…