Pehe sleduje rozklad VV a bojí se, co rozpoutá Bárta

18.04.2012 10:35

Rozštěpení Věcí veřejných, které v úterý v podvečer oficiálně potvrdila Karolína Peake tím, že vystoupila i z poslaneckého klubu strany a vzala s sebou několik dalších zběhů, je ve středu velkou otázkou k diskuzi na všech úrovních. ParlamentníListy.cz požádaly o komentář politologa Jiřího Peheho, který v tomto kroku nevidí přiliš velkou naději na stabilizaci současné vlády. A na závěr jako perličku připomínáme, že přesnou prognózu ohledně vývoje ve Věcích veřejných vyslovil před měsíci i astrolog Petr Messany.

Pehe sleduje rozklad VV a bojí se, co rozpoutá Bárta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Žena, která chtěla nahradit v čele Věcí veřejných Radka Johna, vicepremiérka vlády pro boj s korupcí překvapivě v úterý v podvečer opustila vládní stranu Věci veřejné. Nelíbilo se jí poslední dění kolem vládní krize, kdy VV oznámily, že její ministři opustí vládu. Podle ní nemohla prosazovat principy, kvůli kterým do politiky vstupovala. Oznámila pak i pro ČTK, že nových "přeběhlíků" je dostatek, a proto vláda může pokračovat i bez původních Věcí veřejných.

„Aby vláda zůstala, to je hlavním důvodem tohoto politického manévru. Ostatně dá se to odvodit i ze znění těch nahrávek, které vešly ve známost. Účelem tohoto manévru bylo vytvořit vládu bez Víta Bárty a dalších nespolehlivých, nevyzpytatelných členů Věcí veřejných. Vsadilo se na ty poslušné, kteří nebudou vytvářet žádný tlak,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Jiří Pehe.

Tři důvody, které stabilitu vlády budou ohrožovat

Jak připustil, má do budoucna obavy a silné pochybnosti o tom, že bude tato vláda i po tomto kroku stabilní. Důvodů k tomu je celá řada – ty nejhlavnější podle politologa alespoň tři.

„Vít Bárta přišel do vysoké politiky vyzbrojený arzenálem zbraní v podobě různých kompromitujících materiálů a zcela určitě v jejich sbírání pokračoval i během politického působení. Nyní, když se tedy může cítit zrazený, vzedme se s velkou pravděpodobností vlna vzájemného obviňování, další kompromitující nahrávky – a to zcela určitě ke stabilitě a důvěře této vládě nepřispěje,“ uvedl Jiří Pehe první z důvodů.

Jako druhý oříšek pak vidí politolog to, jak budou zběhnutí politiků části Věcí veřejných vnímat média i veřejnost. Jak si vysvětlí, že se rozhodly ty dané osobnosti zběhnout. „Samozřejmě že může v celé řadě lidí třímat pochybnost, že to mohlo být za peníze, takzvaně koupené. A to těm lidem důvěru veřejnosti ani dalších politiků nepodpoří – ba naopak, víme, jak v minulosti bylo na přeběhlíky nahlíženo…“

Třetí problém, s kterým se bude muset i vláda v případném „novém“ složení poprat, je ten, do jaké míry bude schopná ustát tlak veřejnosti nyní při těch plánovaných velkých demonstracích a protestech. „Problém vlády totiž dle mého mínění zůstává. Pokud chtějí vše postavit na prosazení legitimních reforem se skupinou, kterou před několika dny nazval Miroslav Kalousek odporným slizem, z které nyní vyrostla skupina zběhlíků, nevidím to jako reálné řešení,“ připustil pro ParlamentníListy.cz Pehe.

Slabinu Věcí veřejných a rozkol předpověděl i astrolog

Když ParlamentníListy.cz před několika měsíci požádaly astrologa Petra Messanyho o náhled do budoucnosti, zdála se jeho předpověď hodně vzdálená skutečnosti. Nyní  se jeho slova, ať už chceme věřit těmto naukám, či nikoli, zdá se, v plné míře naplnila.

"Věci veřejné bude čekat velká zrada uvnitř strany, kterou oni už nebudou schopni zvládnout. Přesto z vlády nezmizí a vsadí na to, že budou chtít být v koaliční vládě spíše v opozici a tvořit tak jakýsi jazýček na vahách při různém hlasování. Vidím to tak, že budou dokonce ochotni jít až do takového extrému, že budou i během hlasování rozděleni a bude záležet na každém jednotlivci zvlášť. Tato taktika jim však dlouho vycházet nebude," poodhalil vloni v létě možnou budoucnost ParlamentnímListům.cz Messany.

"Podle horoskopu, který této straně vychází pro nejbližší období, je však pro véčkaře nebezpečím jejich nová předsedkyně poslaneckého klubu Karolína Peake. Je sice Váha, která měla také v těchto týdnech vzestupnou tendenci ve veškerém svém počínání, přesto na ni hvězdy ukazují jako na možnou nebezpečnou figuru véčkařů. Pokud je můj výklad správný, mohla by být osobou, která je schopná kvůli cíli jít takzvaně přes mrtvoly. A v tom spočívá to nebezpečí," prozradil svoji vizi a vysvětlení konstalace hvězd astrolog.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…