Poslanci k metanolové kauze: Sloučila se chamtivost a debilita

19.09.2012 20:55

Z vládních kruhů zaznívá, že zákaz prodeje tvrdého alkoholu bude možné rozvolnit například tím, že se umožní prodej zahraničních značek, jejichž pančování by bylo minimálně problematické, ne-li nemožné.

Poslanci k metanolové kauze: Sloučila se chamtivost a debilita
Foto: Hans Štembera
Popisek: Částečná prohibice. Z regálů prodejen musel nařízením vlády zmizet veškerý alkohol s 20 procenty alkoholu a výše

ParlamentniListy.cz proto zajímalo, zda může tento krok ohrozit české lihovarníky, kteří jsou už i tak postižení stávající „metanolovou kauzou“.

„Pokud jde o uvolnění prodeje alkoholu, viděl bych to nejprve spíše regionálně, protože v některých regionech výskyt metanolu zaznamenán vůbec nebyl,“ řekl pro ParlamentníListy.cz předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik. Jenom proto, aby se lidi napili alkoholu, pouštět na český trh zahraniční výrobce a blokovat vlastní, připadá Kováčikovi naprosto nesmyslné.

SLEDUJEME téma: Metylalkohol

„Povolit na našem trhu jen ‚cizokrajné’ zboží, znamená jednoznačně podrazit naše výrobce. Jako kdyby nestačilo, že dostali ránu od samotné kauzy, teď by ještě dostali ránu od vlastní vlády,“ zlobí se Kováčik.

Nebuďme zbytečně hodní. My je v kauzách šetřili, oni vystoupili hned a natvrdo

Jak dodává, možná by bylo vhodnější, kdyby ministr financí vyhlásil pro postižené lihovarníky odklad ve splatnosti nejbližší splátky DPH. „Vždyť nejvíc to právě postihlo ty poctivce. Ti ‚nelegálové‘ daně neplatí, těm je to šumafuk,“ říká předseda komunistických poslanců. Jak říká, vláda by měla v prvé řadě podržet ty, kteří byli nejvíc postiženi. Navíc by byl podle předsedy takový krok těžce nefér vůči našim výrobcům, zejména když vidíme, že například Poláci okamžitě zakázali dovoz našeho alkoholu. „Zase bychom byli zbytečně hodní. My jsme je v jejich kauzách šetřili, oni ale situace využili okamžitě a natvrdo,“ dodal Kováčik.

SLEDUJEME téma: Prohibice

Pavel Kováčik je přesvědčen, že důležité je zejména zvýšit kontrolní mechanismy. „Hlavně je třeba otočit samotný systém kontroly,“ říká Kováčik. Jak vysvětlil pro ParlamentníListy.cz, v současné době se kontroluje odzadu, tedy finální výrobek, a pak se kontrola pohybuje směrem ke zdroji. Kdyby se zvýšily kontrolní prvky a mechanismy nejprve u výrobců, a následně by se uplatňovaly až k finálním výrobkům, bylo by to pro kontrolu snazší, a tím i účinnější.

Předseda komunistického klubu vnímá jako jednu z možností zapojit do kontroly společně se Sdružením na ochranu spotřebitelů také řádně proškolenou veřejnost. „Naši lidé jsou všímaví a možná by mohli pomoct Sdružení účinněji kontrolovat nekvalitní nebo riskantní zboží,“ konstatoval. Jak ale dodal, určitě by někteří spustili pokřik, že se vracíme do časů minulých k Výborům lidové kontroly. „Účinné by to ale určitě bylo, jde jen o to, kde má kdo priority. Já myslím, že zdraví našich lidí, ale i dobré jméno našich poctivých výrobců by tou prioritou rozhodně být měly,“ konstatuje poslanec.

Obnovme registrační pokladny. Zpřísněnou kontrolu by podle Kováčika uvítali i naši výrobci

Od věci by podle Kováčika nebyl ani návrat do hry registračních pokladen, které by byly dalším kontrolním prvkem. „A to nejen u alkoholu,“ dodává Kováčik.

Zároveň je předseda přesvědčen, že zpřísnění kontrolních prvků u výrobců by bezpochyby uvítali i sami lihovarníci. „Samozřejmě je pro ně lepší, když pomocí bezpečnějších kolků či podobných ochranných prvků byla prokázaná pravost jejich výrobků, jimiž je zaručena jejich kvalita i bezpečnost,“ dodává Pavel Kováčik.

Pustit do prodeje zahraniční alkohol a odstavit naše výrobce je přímá diskriminace

„Pustit do prodeje zahraniční výrobce alkoholu a naše zablokovat, to mi připadá nejen, jako nesmyl, ale prostě jako pitomost, ale žalovatelná pitomost,“ říká poslanec za ČSSD Miroslav Váňa. „To býti domácí lihovarník, anebo vůbec domácí výrobce, okamžitě bych tento stát žaloval,“ dostává se Váňa do varu.

Takový postoj podle něj vůbec nemůže připadat v úvahu. „Protože v takovém případě by to byla diskriminace a vážné poškození domácích značek,“ říká rozčileně poslanec. „Zejména když vidíme, jak Poláci okamžitě vyhlásili zákaz na náš alkohol, nevidím důvod, proč bychom my měli zahraniční výrobce protěžovat na úkor našich,“ tvrdí Váňa.

Vina není u našich poctivých lihovarníků. To se sloučila chamtivost a debilita, říká Jeništa

Pro uvolňující kroky, které by nerozlišovaly domácí a zahraniční výrobce, je poslanec Luděk Jeništa za TOP 09. „Jsem si jist, že naše likérky jsou hodny důvěry,“ říká Jeništa. „Ta kauza přece není jejich práce, jejich vina. Tady se sloučila chamtivost a debilita, i když nejsem přítelem silných slov,“ zlobí se poslanec. Podle něj je důležité jít do důsledku po lidech, kteří to způsobili a na druhé straně výrazně posílit kontrolní mechanismy.

Rozhodnutí rozlišovat produkci na domácí a zahraniční by v tomto případě bylo podle poslance Jeništy velmi nemoudré. „Tím spíš, že lidé, kteří dokáží napodobit etikety našich výrobců, to bezpochyby dokáží také u těch zahraničních. Tudy cesta nevede. Navíc, naše výrobce by to jednoznačně podrazilo, což rozhodně není účel,“ dodává poslanec Jeništa.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…