Poslanec TOP 09: Lidé na mě koukají jako na darebáka. Sněmovna je ztráta času

20.05.2013 7:11

Akademici, lékaři, právníci. Mnoho respektovaných lidí přišlo po posledních volbách v roce 2010 do Poslanecké sněmovny. Díky kroužkování se v lavicích objevilo 114 nováčků. MF DNES mnohé z nich oslovila a zjistila, že se jim, hlavně těm z pravicových stran, práce nezamlouvá a v příštích volbách už kandidovat většinou nechtějí.

Poslanec TOP 09: Lidé na mě koukají jako na darebáka. Sněmovna je ztráta času
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Daniel Korte ve sněmovně

Většina oslovených je prý z práce rozčarovaná. Asi deset z nich, hlavně z TOP 09, rovnou řeklo, že se po skončení mandátu vrátí ke své původní profesi.

„Hrozně moc mi vadí, že na plénu argumentují lidé o věcech, kterým ale vůbec nerozumí,“ řekl MF DNES Stanislav Polčák z TOP 09 a vysvětluje tím své zklamání z činnosti poslance. Pocit zmaru, podle Polčáka, přichází příliš často a proto prý kandidovat již nebude.

Další poslankyní, která už nebude kandidovat a je také z TOP 09, je lékařka Patricie Kotalíková. Ta MF DNES ke kvalitě práce sněmovny řekla, že „kdybych tímto způsobem měla léčit lidi, budou mi umírat“.

Podle MF DNES si poslanci – nováčci stěžují na neefektivitu, marnost, plýtvání časem a také na politické handlování nebo zbytečné hádky.

Daniel Korte z TOP 09 k tomu říká: “Dříve se lidé přeli věcně, dnes jde o to pozurážet co nejvíce lidí z opačného tábora. Čas na plénu je promrhaný, příliš dlouho se tam tlachá o zbytečnostech,“ myslí si. Do sněmovny však prý kandidovat bude, protože si stále myslí, že to smysl má.

Mezi ty, kteří odcházejí, nebo svou kandidaturu zatím zvažují, jsou podle MF DNES například bývalá radní Moravskoslezského kraje Jaroslava Wenigerová z ODS nebo právnička Ivana Weberová rovněž z ODS. MF DNES si všimla, že právě členové pravicových stran jsou nejvíce zklamaní a tudíž o svém setrvání v politice nejvíce pochybují. Zmínit můžeme také primáře z Pardubické krajské nemocnice Jiřího Skalického a šéfa Horské služby v Krušných horách Rudolfa Chlada, oba z TOP 09.

Poslanci ČSSD chtějí naopak zůstat

Mnozí z tázaných také potvrdili, že prý přijít z advokacie nebo nemocnice do Poslanecké sněmovny, je prý kulturní a společenský šok. „Jednoho dne vás lidé zvolí, protože si myslí, že jste slušný člověk, a druhý den na to už jste darebák,“ říká k problému Korte. Podobné zkušenosti má podle MF DNES i ministr zdravotnictví Leoš Heger.

V poslaneckých lavicích však většinou chtějí zůstat na další volební období poslanci ČSSD. Prý proto, aby si vyzkoušeli roli koaličního poslance. Ten podle nich přece jenom může více prosadit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…