Přeplácení zaměstnanců a záhadná zeď. V diagnostickém ústavu se prý pod členem ODS děly věci

09.05.2013 17:55

EXKLUZIVNĚ Odhalení vysokých platů, smlouva na stavbu podivné zdi, handrkování na denním pořádku. To se děje v největší příspěvkové organizaci ministerstva školství, kde by se měli hlavně starat o bezprizorní děti. Kauza Dobřichovice je jasným příkladem toho, že je v institucionální výchově leccos shnilého.

Přeplácení zaměstnanců a záhadná zeď. V diagnostickém ústavu se prý pod členem ODS děly věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Malí Romové v Poschlé

Jde o miliony. Několik zaměstnanců bylo přepláceno nadúvazky, přičemž si přišli až na šedesát tisíc korun, a podle jedné ze smluv by měla v Řevnicích vyrůst čtyřmetrová betonová zeď. Tak burcující informace a mnohé další o největší organizaci v Dobřichovicích přímo řízené ministerstvem školství se dostaly do redakce ParlamentníchListů.cz. Jde o diagnostický ústav, který má nespočet odloučených pracovišť jako dětské domovy, střediska výchovné péče či oddělení pro drogově závislou mládež různě rozeseté kolem Prahy - například ve Slaném, Letech, Kolíně či Řevnicích.

Výměna ředitelů

Na konci loňského roku došlo v této organizaci na základě výběrového řízení k výměně ředitelů a začali vypadávat kostlivci ze skříní. Bývalého šéfa Jana Stárku vystřídala současná ředitelka Blanka Hrudková. Na podporu Stárky byla sepsána některými lidmi pracujícími také v sektoru institucionální výchovy dokonce petice. Na druhou stranu na něj současná ředitelka podala trestní oznámení, týkající se porušení povinnosti při správě cizího majetku.

„Měl porušit mu uloženou nebo smluvně převzatou povinnost opatrovat nebo spravovat cizí majetek, a to tak, že měl v uvedeném období neoprávněně čerpat finanční prostředky ze státního rozpočtu ve prospěch nejméně šesti zaměstnanců tím, že takzvaným přeúvazkováním byly fiktivně navyšovány mzdy nad běžný úvazek osmihodinové pracovní doby,“ píše se o povaze oznámení v usnesení policie, která věc odložila. V součtu mělo jít o škodu pět a půl milionu korun. Podle policie však nedošlo k naplnění skutkové podstaty výše uvedeného trestného činu. Proti policejnímu usnesení podala ředitelka stížnost. Ministerstvo školství se v tomto ohledu rozhodlo nepodávat žádný podnět ani finančnímu úřadu.

Ne zametání pod koberec

Celá kauza se tím mohla zamést pod koberec. Do věci se však vložil poslanec a bývalý stínový ministr školství ODS Walter Bartoš a chtěl znát odpovědi na některé otázky. Například chtěl vědět, jaká pochybení bývalého vedení ústavu ministerstvo zjistilo a jaká opatření v tomto ohledu přijalo. „Zatím jsme se domluvili, že o tom budeme jednat. Proto odpovědi budu požadovat až později,“ sdělil ParlamentníListům.cz Bartoš s tím, že vše zatím probíhá správným směrem, kdy současná ředitelka ve funkci zůstane a bude se snažit věci napravit.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) si nicméně s ParlamentnímiListy.cz hraje na slepou bábu. „V uvedeném zařízení ještě probíhá poslední kontrola, která se zabývá obdobím od nástupu nového vedení. Až bude kontrola ukončena, její závěry MŠMT vyhodnotí. Vyhodnocení lze očekávat nejdříve do tří týdnů,“ napsala Jana Holíková z tiskového odboru MŠMT. „K vyhodnocení zatím nedošlo z důvodu, že MŠMT ještě neobdrželo inspekční zprávu,“ napsala po týdnu Holíková. Nicméně zmíněné problémy v Dobřichovicích nejsou výsledkem krátkého okamžiku. Mezitím se před ministerstvem odehrála akce za odvolání současné ředitelky.

Ohledně zdi            

Kauza Dobřichovice je spletitá a komplikovaná jako jízda po albánských ulicích. Jde totiž ještě o vysokou zeď, která měla být postavena kolem části detašovaného pracoviště Diagnostického ústavu Dobřichovice, jež se jmenuje Cesta Řevnice a kde se starají o mládež ohroženou drogovou závislostí. Zeď by měla pro představu vypadat nejspíš jako bezpečnostní zeď oddělující v Izraeli Židy od Palestinců, měla by být vysoká čtyři metry a bývalý ředitel na její vybudování už podepsal smlouvu. Nicméně po nástupu nové ředitelky se objevilo v tomto ohledu podezření ze zbytečnosti projektu a klientelismu.

Současná ředitelka byla loni jmenována po šestnáctiletém působení bývalého vedení a hned podala podnět ke kontrole na České školní inspekci a žádala o audit také MŠMT. ParlamentníListy.cz chtěly dát oběma stranám kauzy stejný prostor, ale stejně musely jejich příspěvky zkrátit, protože jak je výše psáno, případ není jednoduchý a vysvětlování by mohlo být nekonečné. Ostatně některé dokumenty má redakce ParlamentníchListů.cz k dispozici.

Očima současné ředitelky

„Z kontroly MŠMT, která trvala přes čtvrt roku, vyplynulo, že uvedená právnická osoba neposkytovala vzdělávání v souladu se zápisem do školského rejstříku, tedy že v diagnostickém ústavu nebyly zapsány obory vzdělání, ve kterých se vzdělávalo a v dětském domově se školou ve Slaném přes jeho desetiletou tradici není zapsána škola vůbec. Kapacita diagnostického ústavu v Dobřichovicích neodpovídala vyhlášce, byla navýšena o osmnáct lůžek,“ sdělila současná ředitelka organizace Blanka Hrudková.

Podle ní pravděpodobně došlo k vyššímu čerpání finančních prostředků, než mělo. „Pro příklad pouze uvádím, že se jedná o nadhodnocení o osmnáct lůžek, přitom jedno lůžko stojí státní rozpočet zhruba 550 000 až 650 000 korun za rok bez ohledu na to, zda je využité či nikoli. Podle mého odhadu se tedy od roku 2005 do konce roku 2010, kdy platilo takzvané normativní financování, jedná o částku přesahující 59 000 000 korun. Tato 'finanční nadhodnocenost' byla použita do platů s tím, že s některými vyvolenými pracovníky bylo uzavřeno více pracovních smluv, někteří z nich pracovali na několika vedoucích místech najednou –  měli 50 až 60 tisíc korun v základu – bez větší odpovědnosti. Svou pracovní dobu odpracovali pouze tím způsobem, že chodili do práce na takzvanou 'přímou práci‘. Navíc evidence byla vedena zcela neprůkazným způsobem, někteří zaměstnanci se do evidence docházky nezapisovali vůbec, což bylo zjištěno z auditu,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz.

Další její zjištění

Řada zaměstnanců je prý na základě smluv, které jsou v rozporu se zákonem, zařazena do platových tříd, které neodpovídají jejich kvalifikaci a vzdělání. Někteří z nich dokonce na základě dohody s předchozím ředitelem pracují na dvě smlouvy, přitom jejich pracovní doba nebyla řádně evidována. Účtování nebylo vedeno podle směrné účtové osnovy, vnitřní doklady neměly náležitosti účetních dokladů, některé analytické účty nebyly vedeny v účtovém rozvrhu, nebyl funkční vnitřní kontrolní systém, inventarizace nezahrnovala veškerý majetek a závazky účetní jednotky. „Vedle tohoto 'dědictví‘ po bývalém řediteli Mgr. Stárkovi byla ještě novému vedení odkázána smlouva na výstavbu čtyři metry vysoké betonové zdi, zcela nefunkční, která byla vysoutěžena za cenu zhruba tří a půl milionu korun jako oplocení Cesty Řevnice, přitom tato veřejná zakázka byla vysoutěžena bez předchozího souhlasu MŠMT,“ dodala k již zmíněné zdi.

„V současné době se soustředíme na nápravu věcí, a to společně s MŠMT. Tedy alespoň v to pevně doufám. MŠMT v nedávné době udělilo řadu výjimek z vyhlášek, takže usnadnilo způsob vzdělávání. Stále však pokračuje protiprávní stav v současném rejstříku, kdy nám starosta obce Dobřichovice již několik měsíců blokuje žádost o změnu v rejstříku a neuvědomuje si, že tím i blokuje celkové narovnání v chodu organizace a de facto tento protiprávní stav i podporuje,“ dodala ředitelka.

Očima bývalého ředitele

Bývalý ředitel Dobřichovic Jan Stárka, jenž je členem ODS, pracuje nyní jako vedoucí na ambulantním oddělení Střediska výchovné péče Klíčov. Při návštěvě zmínil petici, která byla proti Hrbkové sepsána a rozeslána všude možně. Nicméně jasně řekl, že není jejím autorem a dozvěděl se o ní, až mu došla e-mailem. Hned pak se ale vrhnul do vysvětlování obvinění, která proti němu byla vznesena.

„Jedna pracovnice opravdu měla nasbíráno až do 1,8 úvazku. Byla hlavní ekonomka, hospodářka, správce rozpočtu, účetní a referent pro vybírání ošetřovného od rodičů ve všech subjektech organizace. V rámci úspor jsem totiž veškeré hospodaření stáhnul do jedné budovy. Ostatně jde o čtyři celé úvazky. Tato paní byla výkonná, v práci nocovala, a pokud nejsou zničeny knihy docházek, tak se to dá lehce dokázat. Navíc účetnictví lze dělat i doma," říká bývalý ředitel. 

"Mě zajímaly výsledky. Pak tam byli dva pracovníci na 1,5 úvazku, což byl souběh pracovních poměrů. Jeden byl řidič, údržbář a správce areálu, přičemž měl poté na starosti i dopravu, tedy jedenáct aut. Druhým pracovníkem byla výkonná sociální pracovnice a referentka správního řízení, protože ředitel od určité doby rozhodoval ve správním řízení. Těmto třem ze 160 zaměstnanců v souladu se zákoníkem práce jsem směrnicí umožnil 0,3 úvazku vykonávat doma,“ sdělil s tím, že tito lidé si jednou za půl roku při odměnách opravdu mohli přijít na celkem slušný plat. V Diagnostickém ústavu Dobřichovice pracoval od roku 1996, přišel tam prý ve chvíli úplného rozkladu a pracoviště povznesl na evropskou úroveň. Za tu dobu proběhly desítky kontrol, přičemž vše bylo vždy shledáno v souladu se zákonem a efektivitou hospodaření.

A co zeď?

Na adresu Hrbkové také podotkne, že zneužívala služebního vozidla, kdy ji řidič vozil z centra Prahy do Dobřichovic a zpět. Policie trestní oznámení odborů prý odložila, protože ještě před začátkem vyšetřování celou vzniklou škodu uhradila. Nakonec se dostane k obrovské zdi. „Ze stavebního úřadu mi přišel doporučený dopis, že plot areálu Cesta Řevnice je v dezolátním stavu, abych odstranil závadu. Je tam úvoz a plot, který se hroutí, je opřen o stráň. Zhruba sedmdesát metrů. Buď se mohl udělat běžný plot z tyčí anebo trvalejší řešení.  Na ministerstvu na odboru investic jsem požádal o radu. Udělalo se statické posouzení a hydrobiologický průzkum a z nich vyplynulo, že svah se stále posouvá a proto je třeba dlouhodobější řešení. Tedy opěrnou zeď,“ vysvětlil s tím, že projekt měl původně stát 4,5 milionu korun, ale ve veřejné soutěži vyhrála firma, která nabídla cenu něco málo přes tři miliony korun. Vybraná firma vysvětlila, že je levnější, protože má vlastní betonárku. Reference měla skvělé. Projekt dostal zelenou.

Stárka je jedním z hlavních kritiků reformy péče o ohrožené děti a proto si myslí, že přestože konkurs na ředitele v Dobřichovicích vyhrál, jmenován nebyl. Podle zákona navíc neměl takzvané funkční studium. „Dlouhodobě kritizuji takzvané krátkodobé pěstounské péče, které jsou nyní uzákoněny. Považuji to za těžké poškozování dětí. Jde o anglický model. Podle mě je ale dítěti lépe v přijatelném dětském domově, kde má vytvořené rodinné prostředí, než aby prošlo dvaatřiceti pěstounskými rodinami, což je rekord právě z Anglie. Někomu jsem tím ale šlápl na kuří oko, protože už vznikla na podporu pěstounské péče celkem silná lobby,“ dodal. Z Dobřichovic odešel hned po nástupu nového vedení a bez odstupného.

Nepořádek v institucionální výchově

V současnosti ohledně institucionální výchovy existují totiž dva hlavní proudy. Zachovat ji, protože jde o osvědčený způsob zabezpečení bezprizorních dětí, nebo ji zredukovat a větší starost přenést na bedra pěstounské péče. Ze střetu takovýchto koncepcí mohou vzejít i podobné souboje lidí, kteří se problematikou léta zabývají. V kauze Dobřichovice nicméně zcela zaráží přístup ministerstva školství, protože před výše popsaným problémem strká hlavu do písku jako pštros v ohrožení, což vnáší stíny do celého systému financování jeho přímo řízených organizací, kterých jsou alespoň podle seznamu na internetu desítky. Bohužel nejvíce jsou na tom bity chudáci děti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…