Reflex: Novináři jsou odtržení od lidí. Nechápou, že Češi chtějí levici

07.02.2013 8:16

Komentátor Bohumil Pečinka se v Reflexu pozastavuje nad tím, že značná část českých novinářů přijala roli oplakávačů výsledků prezidentské volby. Podle něj to svědčí hlavně o tom, že média už jsou úplně odpojena od reálných politických procesů, které nejsou schopna už ani zaznamenat.

Reflex: Novináři jsou odtržení od lidí. Nechápou, že Češi chtějí levici
Foto: hns
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Přitom to prý byl především hlavní mediální proud, kdo deset let neúnavně tlačil přímou volbu prezidenta. Po menších stranách pro všelidové hlasování zlomil i ČSSD a nakonec i ODS a vsugeroval lidem představu, že s přímou volbou může být jen lépe. O to směšnější je současný nářek.

Jako příklad lze uvést nářek, že Zeman hodlá využít silného mandátu k většímu vlivu prezidenta na politiku. Podle Pečinky se dalo čekat, že jakýkoliv přímo zvolený prezident bude aktivističtější, než jeho předchůdci. Už proto, že dostal od lidí 2,7 milionu hlasů, což se nikdy předtím nepovedlo žádné straně. A navíc se nemusí nijak zavděčovat poslancům a senátorům, kteří by jinak za pět let rozhodovali o pokračování jeho mandátu.

Miloš Zeman si navíc dobře uvědomuje, že jeho voliči od něj právě toto očekávají. Že bude útočit na vládu, bude blokovat její nápady a připraví půdu pro nástup levice do vlády. Zemanovo zvolení je totiž součástí obecnějšího trendu levicového vzepětí, které můžeme pozorovat už od komunálních a senátních voleb 2000. Pokračovalo krajskými volbami vloni na podzim, které poslaly ODS v regionech do bezvýznamnosti, a TOP 09 se neuchytila vůbec. Nedalo se čekat, že by pravice v prezidentských volbách nějak zabodovala. Miloš Zeman byl pro tyto lidi ideálním symbolem naděje.

Česká média ovšem tuto celkem racionální úvahu nejsou schopna přijmout a jako vysvětlení přijala tezi, že se Zeman ke svému vítězství prolhal. Volba je prezentována jako souboj pravdy a lži, ve které Zeman vyhrál víceméně podvodem.

„Výsledek voleb ukázal, že česká média jsou ve své většině elitní kluby, odpojené od reálných společenských procesů, o nichž nejsou schopné podávat poctivé svědectví,“ píše Pečinka. Důsledkem tohoto postoje podle něj je, že se Zeman stane důsledně antimediálním prezidentem, který bude své kroky odvozovat od mínění svých voličů a nebude se ohlížet na doporučení z redakcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…