Rusnok a Picek poletí na pohřeb Ariela Šarona

12.01.2014 8:40

Pohřeb bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona, který zemřel po osmi letech v kómatu, se uskuteční v pondělí odpoledne. Smutečního ceremoniálu, který mu bude předcházet, by se měla zúčastnit celá řada současných i bývalých světových politiků. Za Spojené státy účast již přislíbil viceprezident Joe Biden, Českou republiku zastoupí premiér Jiří Rusnok a ministr obrany Vlastimil Picek.

Rusnok a Picek poletí na pohřeb Ariela Šarona
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Šaron, který byl 11. předsedou izraelské vlády a jednou z nejvýraznějších postav izraelské politiky, by měl být pohřben na svém venkovském sídle v Negevské poušti. V neděli bude jeho tělo vystaveno v budově izraelského parlamentu.

Bývalý prezident USA Bush nepřijede

V pondělí před pohřbem se bude v budově Knesetu konat oficiální smuteční obřad. Delegaci Spojených států na něm povede Biden, který to v sobotu sám potvrdil. Z Ruska se očekává účast ministra zahraničí Sergeje Lavrova, napsal izraelský deník Haaretz. Za Českou republiku se pohřbu zúčastní premiér Jiří Rusnok a ministr obrany Vlastimil Picek, řekla ČTK mluvčí vlády Jana Jabůrková.

Podle Haaaretz se obřadu za Šarona nebude moci zúčastnit bývalý prezident USA George W. Bush, který vládl v době, kdy byl Šaron premiérem. Bush se omluvil s tím, že se musí starat o svou matku, bývalou americkou první dámu Barbaru Bushovou.

Šaron, který byl po těžké mrtvici osm let v kómatu, zemřel v sobotu 11. ledna ve věku 85 let. Stav bývalého premiéra se 1. ledna prudce zhoršil a lékaři oznámili, že mu selhávají všechny orgány včetně ledvin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…