Šéf Kofoly žaluje na český stát: Korupce a neschopnost

10.12.2012 8:02

České restaurace zejí prázdnotou a vinu na tom jednoznačně nese český stát. O tom je přesvědčen šéf Kofoly Jannis Samaras, který v rozhovoru pro server Aktuálně.cz poukazuje na to, že např. na Slovensku s černým trhem s alkoholem bojují efektivněji. Lidé navíc zavřeli své peněženky, protože uvěřili politikům, že bude jen hůř. Realita je přitom jiná.

Šéf Kofoly žaluje na český stát: Korupce a neschopnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Domácnosti jednoznačně najely na úsporný režim, restaurace jsou - i vlivem metanolové kauzy - skutečně prázdné. A to dopadá také na výrobce nealko nápojů. Je sice fajn, že Ministerstvo financí zmrazilo v dluhopisech pro občany přes 30 miliard korun, ty peníze ale v ekonomice chybí. Propad prodejů přitom neodpovídá ekonomické situaci, která není tak dramaticky špatná, jak by se mohlo zdát z menších útrat lidí," myslí si Samaras.

Daně létají a korupci ovládá stát

Mnohem větší problém představuje metanolová aféra, která lidi vyhnala z restaurací. Tady je přitom podle šéfa Kofoly jasné, že zaspal český stát a podnikatelům to láme vaz. A aby toho nebylo málo, tak se celá situace komplikuje tím, že se neustále mění daně. Nejde přitom ani tak o to, že se zvyšují, jako o skutečnost, že se permanentně mění. A proč? Protože stát neumí daně vybrat. Systém je podle úspěšného podnikatele prolezlý korupcí.

„Korupce jako rakovina rozkládá stát. Ten nedělá to, co má, miliardy korun odtékají do šedé ekonomiky a mizí neznámo kde. Něčím zájmem prostě je, aby to tady fungovalo tak jako dosud. Politici nejsou důvěryhodní a lidé jim nevěří. A to by se rozhodně mělo změnit," rozčiluje se Samaras.

Stabilního prostředí a zákona dbalých občanů se tu pravděpodobně hned tak nedočkáme. Chcete důkaz? Dosud nikdo neví, jaké DPH bude platit příští rok. Podle šéfa Kofoly může být jistým důkazem i skutečnost, že stále více firem přesouvá svá sídla do zahraničí. Zdaleka však nejde jen o daňové ráje. Podnikatelé zkrátka hledají pevnější půdu pod nohama a seriózní jednání.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…