Soukromníci se brání třídnímu boji. Stát vykrádají velké firmy, Nečasi!

04.11.2011 6:51

Dost bylo osočování živnostníků, že na ně stát doplácí. K takovému závěru došla Strana soukromníků, a proto se otevřeným dopisem obrátila na premiéra Petra Nečase s návrhem změn při uplatňování výdajových paušálů. Cílem je zabránit vykrádání státního rozpočtu velkými firmami, které podnikají jako sdružení fyzických osob, ale i těmi, kteří uplatňují daňové zvýhodnění na dítě a na daních přitom neodvedou ani korunu.

Soukromníci se brání třídnímu boji. Stát vykrádají velké firmy, Nečasi!
Foto:
Popisek: Premiér Petr Nečas. Po jeho boku první dáma ODS Miroslava Němcová

Do další fáze posouvá bitvu o výdajové paušály otevřený dopis Strany soukromníků ČR premiérovi Petrovi Nečasovi. Jde zároveň o reakci na tvrzení některých médií, že nynější systém výdajových paušálů živnostníci zneužívají. „Je to velmi politický moment. Články v MF Dnes měly nádech jako při zahájení třídního boje. Tvrzení, že stát na soukromníky doplácí, je naprosto urážlivé," ohrazuje se pro ParlamentníListy.cz první místopředseda Strany soukromníků ČR Rudolf Baránek.

Kampaň proti výdajovým paušálům přiživil v létě i ministr financí Miroslav Kalousek. „Smysl paušálů je ten, aby maximálně kopírovaly náklady, které daný živnostník má a odepisuje si je ze základů daně. Situace v ČR je naprosto ojedinělá, tady paušály nekopírují, ale daleko přesahují náklady," argumentoval tehdy Kalousek, proč chce výše daňových paušálů změnit.

ODS drží předvolební dohodu se Stranou soukromníků

Přítrž jeho úvahám však učinil premiér Nečas, který odkázal na programové prohlášení vlády, v němž se uvádí, že se nezvýší celková odvodová zátěž osob samostatně výdělečně činných. Tato pasáž je důsledkem předvolební dohody Strany soukromníků s ODS, která měla zajistit drobným a středním podnikatelům nezvyšování administrativní zátěže.

„Naše návrhy vycházejí z toho, že chceme sebrat argumenty pro osočování živnostníků," vysvětluje Baránek důvody pro napsání otevřeného dopisu premiérovi. „Základní idea je, aby paušály zůstaly malým a středním podnikatelům, kteří podnikají jako fyzické osoby. Ale zároveň nechceme, aby byl rozpočet vykrádán," zdůvodňuje Baránek, proč Strana soukromníků navrhuje omezit využití paušálu ročním obratem 25 milionů korun.

Nečas se tentokrát lobbisty zmást nenechá

Nynější praxe je taková, že velké právní kanceláře, poradenské firmy či auditoři podnikají jako sdružení fyzických osob třeba při obratu 300 milionu a využívají paušály. „Toto jim umožnila skupina poslanců svou zákonodárnou iniciativou v roce 2009. Tehdy to bylo nechutné, zlobbované. Jsem přesvědčen, že nyní se Petr Nečas těmito lidmi zmást nenechá," spoléhá první místopředseda Strany soukromníků na postoj premiéra.

„Tehdy to udělali potichu, proto se my teď tak hlasitě ozýváme a otevřenými dopisy se obracíme na premiéra. Jenom však nekřičíme, ale také navrhujeme," připomíná Baránek, že návrh obsahuje omezení paušálů i zdola. „Státní rozpočet je vybírán i zespodu cizinci, kteří podnikají v ČR, přes různé slevy na dani a přitom vykazují nulovou daňovou povinnost," dodává šéf bývalé Strany podnikatelů, živnostníků a rolníků ČR, která byla v první polovině 90. let nejsilnější pravicovou neparlamentní stranou s více než 200 tisíci voliči.

Soukromníky chtějí zabránit i vykrádání rozpočtu zdola

Proto Strana soukromníků v dopise premiérovi doporučuje, aby podmínkou pro možnost uplatnění daňového zvýhodnění na vyživované dítě u podnikatelů bylo dosažení daňové povinnosti minimálně ve výši onoho zvýhodnění, které činí 13 404 ročně. Tím by se odbouralo zneužívání paušálů přes možnost uplatnění slevy na dani na vyživované dítě.

Výdajové paušály využívají osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) k výpočtu daní a jejich výše se liší podle profese. V současné době si nejvíce mohou obecně odečíst řemeslníci a zemědělci - 80 procent, následují ostatní živnostníci - 60 procent a další povolání typu daňových poradců, auditorů či tlumočníků - 40 procent. Na příjmy z pronájmu pak lze uplatnit výdajový paušál 30 procent.

Místopředsedkyně rozpočtového výboru nechce zneužívání paušálů dopustit 

Baránek připomíná, že před časem proti paušálům živnostníků zaútočila v rozpočtovém výboru jeho místopředsedkyně Helena Lanšádlová z TOP 09. Její prý až brutální návrh se dal shrnout do myšlenky „Zrušme paušály, ať nikdo nic nemá a ať živnostníci pocítí tvrdost zákona". Později ho ale poslankyně stáhla.

Přesto v pohledu na paušály nenacházejí dvě nejsilnější vládní strany společnou řeč. „Domnívám se, že je potřeba zneužívání výdajových paušálů zamezit. O formě tohoto opatření vedeme diskusi s cílem nepoškodit živnostníky s vysokou mírou nákladů," potvrzuje pro ParlamentníListy.cz Langšádlová, že ani poslední návrh Strany soukromníků nemusí být tím, co debatu o paušálech uzavře.

K věci:

Zuřiví živnostníci: Kalousek prachy jen bere. O úsporách už mlčí 

Komunista Dolejš se zastává živnostníků: Kalousek je hází do džungle 

Za zavřenými dveřmi: Kalousek a Nečas se chytli kvůli živnostníkům 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…