Starosta podal trestní oznámení na svou předchůdkyni: Buď by šla do kriminálu ona, nebo já

17.03.2013 21:17

Kauza s bývalou starostkou Moravské Nové Vsi Janou Krutákovou se táhne už téměř rok. Exstarostce hrozí tříleté vězení za nevýhodné smlouvy, které v době své funkce podepsala. Obvinění se nyní rozšířilo o dalšího úředníka. Současný starosta jako první podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Nyní s obviněnou musí ještě i po roce sedět v zastupitelstvu.

Starosta podal trestní oznámení na svou předchůdkyni: Buď by šla do kriminálu ona, nebo já
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

O případu bývalé starostky z obce na Břeclavsku ParlamentníListy.cz čtenáře již informovali. Jana Krutáková působila jako místostarostka v Moravské Nové Vsi v letech 1998-2002. Později zde pracovala jako starostka až do roku 2010. A právě v této době podepsala nevýhodné smlouvy pro výstavbu sluneční elektrárny. Na případ policii loni v létě poprvé upozornil současný starosta Marek Košut. „Neměl jsem na vybranou. Smlouvy, které podepsala, byly na první pohled nevýhodné. Musel jsem to oznámit. Kdybych to neudělal, skončil bych v kriminále já,“ vysvětluje Parlamentnímlistům.cz  Košut.

Podle něj Moravská Nová Ves mohla za pronájem obecního pozemku požadovat několinásobně víc. Podle Košuta tak mohla být způsobena škoda až 7 miliónů korun. Podezřelý byl i způsob, jakým k podpisu smlouvy bývalou starostkou vůbec došlo. „Každá taková smlouva musí projít určitým kolečkem ke schválení. Například je nutné, aby byla schválena radními. V tomto případě se tak nestalo. Tehdejší starostka podepsala smlouvu zcela sama. Nevím, jak si to vysvětlit jinak než, že se jednalo o úmysl. Člověk jako ona je velmi zkušený na poli komunální politiky a je podezřelé, že by udělal takovou školáckou chybu zrovna u této smlouvy, která je navíc tak nevýhodná,“ uvedl už v létě pro ParlamentníListy.cz Košut.

Současný starosta: Stačí, že ji potkávám na zastupitelstvu

Nyní, téměř po roce od počátku této kauzy, se obvinění rozšířilo i o úředníka břeclavského katastrálního úřadu. Policie doručila státnímu zastupitelství návrh na podání obžaloby. Státní zástupce má o návrhu rozhodnout do 30 dnů.  Krutáková je obviněna z přečinu zneužití statní moci a hrozí jí tříleté vězení. Přesto je stále součástí zastupitelstva Moravské Nové Vsi: „Ano, paní Krutáková je v zastupitelstvu. Musíme se tam tedy pracovně pravidelně setkávat. Já proti ní osobně nic nemám. Je to zvláštní pocit. Já jsem podal trestní oznámení proti neznámému pachateli a nyní má pachatel, zdá se, jméno. Co bude dál nevím, ani to nezáleží na mně. Samozřejmě budeme požadovat náhradu škody. Ale o osudu paní Krutákové musí rozhodnout už jiní. Stačí, že se spolu potkáváme na zastupitelstvu. Ale ani jeden z nás o tom nemluví. Panuje mezi námi o tomto tématu tabu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Košut.

Úředníkovi, který je v případu nově obviněn, hrozí také až dvouletý trest. Je obviněn z maření úkolu veřejné osoby, když přijal smlouvu bez doložky osvědčující její platnost. Bývalá starostka Krutáková se už rok vyhýbá médiím a odmítá podat k případu jakékoliv komentáře.  Nebyla k zastižení ani ve firmě Hantály, kde pracuje jako ředitelka. Mobilní telefon má stále vypnutý. Případ nadále zůstává zatím otevřen.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…