Středočeská ČSSD zaměstnává matku s dcerou. Co na to kodex strany?

28.12.2012 21:05

Matka pracuje jako asistentka senátora za ČSSD a vede krajský odbor. Dcera mluví za Středočeský kraj pro oranžového hejtmana a je stále asistentkou Davida Ratha. Řeč je o Mertinových, Marcele a Nikol. Jak je to s jejich funkcemi, zjišťovaly ParlamentníListy.cz

Středočeská ČSSD zaměstnává matku s dcerou. Co na to kodex strany?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova krajského úřadu Středočeského kraje

Senátor Jan Látka zaměstnává jako asistentku svoji přítelkyni Marcelu Mertinovou. Ta je zároveň vedoucí středočeského oddělení koncepce a kontroly škol. I když mají sociální demokraté v Poslanecké sněmovně etický kodex, podle něj nesmějí zaměstnávat blízké příbuzné.

Hejtman: Na zaměstnávání přítelkyně nevidím nic špatného

Podle hejtmana Středočeského kraje Josefa Řiháka (ČSSD) je to v pořádku: „Když se podívám na příjmení Honzy Látky, kterého znám již dlouho a jeho přítelkyně Marcely Mertinové, kterou rovněž znám z Poslanecké sněmovny, tak to zřejmě nebude jeho manželka ani blízká příbuzná. Nevidím na tom nic špatného, že někdo zaměstnává svoji přítelkyni, navíc pouze na částečný úvazek,“ řekl hejtman pro ParlamentníListy.cz.

Pozornost médií i veřejnosti se nyní otočila na její dceru Nikol Mertinovou, která je asistentkou zatčeného exhejtmana Davida Ratha a od posledních krajských voleb ji jako tiskovou mluvčí Středočeského kraje zaměstnal hejtman Řihák.

Mluvčí Mertinová: Fukci nemám ze známosti

„Funkci tiskové mluvčí jsem určitě nezískala ze známosti a v pozici asistentky Davida Ratha končím s koncem roku,“ řekla Nikol Mertinová redakci.

Souvislost práce pro ČSSD a rodiny Mertinových hejtman odmítl. Tiskové mluvčí Nikol dle svých slov nabídl práci po práci na volebních kampaních a také na setkáních ČSSD i ve sněmovně.

„Nabídl jsem jí práci a byl jsem posléze velmi překvapen, když jsem se dozvěděl, že je dcera Marcely Mertinové. Důležité je, jestli něco umí. Myslím si, že svoji práci dělala dobře, proto jsem také chtěl, aby byla přijata na krajský úřad,“sdělil Josef Řihák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…