Toto se strhlo za kamerami, zatímco Zeman tepal Schwarzenberga

19.01.2013 7:45

REPORTÁŽ Tábory prezidentských kandidátů si v pátečním televizním duelu na Prima family nedaly nic zadarmo. Pískání, osobní invektivy až urážky. Pravda, fotbalovému zápasu se to nepodobalo ani z dálky, ale šlo do tuhého. To, co televizní diváci neviděli, pro ně zaznamenaly ParlamentníListy.cz.

Toto se strhlo za kamerami, zatímco Zeman tepal Schwarzenberga
Foto: hns
Popisek: Kdo bude nakonec prezidentem České republiky, Miloš Zeman nebo Karel Schwarzenberg ?

Před budovou RockOpery Praha to v pátek vůbec nevypadalo tak, že by se měla strhnout jedna z největších televizních bitev o hlasy voličů jen pár dní před druhým kolem prezidentských voleb. Vysílala ji Prima family a hodinu před přímým vysíláním postávalo u vchodu pár novinářů, pár lidí z volebních týmů, toť vše. Vevnitř to ale bylo jiné kafe.

Karel není punker

„Jsem volič Zemana, ale uznávám i názory Schwarzenberga,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Lukáš z Kladna, jeden z mladších diváků z tábora sympatizantů zájemce o Hrad Miloše Zemana. Jeviště bylo rozděleno půl na půl. Na polovině druhého prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga bylo v té době zhruba dvakrát tolik diváků. „S kamarády jsme to řešili, proč kníže táhne tak moc mladý lidi. Je to internetem. Na sociálních sítích hraje prim a dnes je tohle pro mladý hlavní způsob komunikace,“ dodal Lukáš.

„To je zlý. Jestli mladí lidé posuzují prezidentského kandidáta kvůli tomu, že z něj někdo na plakátech udělá punkáče, tak to tahle země půjde hodně rychle na kolena. Vždyť s tím, co má na hlavě, by mu tam ten účes už nikdo dnes neudělal. Já se mu fakt divím. Vždyť má zdravotní potíže a ještě se hrne do dalšího úřadu,“ podotkla Alena z Prahy, jedna ze starších podporovatelek Zemana. Ta si dokonce na Schwarzenberga připravila otázky, měla je sepsané na papíře, ohledně Benešových dekretů a jeho stáří.

 

Pravá a levá

Obecenstvu byly dovoleny jen odznaky s kandidáty, trička nebo transparenty pod hrozbou vyvedení ze sálu ne. Někteří si zapnuli bundy, jiní schovali cedulky s hesly. Na obrazovkách, alespoň na úvodní fotce, stál z pohledu diváka Schwarzenberg nalevo a Zeman napravo. Při vědomí jejich politické orientace trochu šlápnutí vedle. Na Schwarzenbergově půlce seděli mimo jiné bývalý tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček anebo jeho bratr Ivan Havel, na druhé Zemanova dcera Kateřina.

Při příchodu kandidátů si v táboře expremiéra všichni stoupli a začali skandovat: „Zeman na Hrad.“ Od sympatizantů ministra zahraničí se ozýval jen bouřlivý potlesk. „Vypnout telefony a prosím, ne moc dlouhé potlesky, aby měli vaši kandidáti co nejvíce času na vyjádření svých názorů. Atmosféru děláte vy,“ sdělil obecenstvu moderátor Jan Punčochář a dodal: „Můžete zamávat domů a upravit si účesy, což se mě netýká.“

Civilizované publikum

„Pokropte ho živou vodou,“ zařval jeden ze Zemanovců. Pořad začal. V debatě bylo několik silných momentů. Třeba když Schwarzenberg v narážce na nacistické smýšlení otce své manželky vtipně prohlásil: „Někteří lidé mají problémy s tchýní, já je měl s tchánem.“ Zeman zase dostal protivníka klíčově na švestkách ohledně podivné privatizace společnosti Mostecká uhelná a to tím, že byl premiérem až po úřednické vládě premiéra Josefa Tošovského spojeného s koncem této privatizace, takže se toho nemohl účastnit. Tím debatu v podstatě vyhrál.

Z obecenstva knížete se několikrát ozvalo: „Karel je lepší.“ Z druhého jasné: „Zeman na Hrad.“ Objevily se tam i dost humorné scénky. To, když mladá dívka v táboře Schwarzenberga zatleskala Zemanovi a kolegyně ji plácla přes ruku, že se protivníkovi netleská. V době reklamy se všichni uvolnili a táboru Zemanových příznivců bylo vyčteno, že je sveřepější. „Chovejte se jako civilizované publikum,“ poprosil je Punčochář. Nutno dodat, že do půli večera se Zemanovci opravdu chovali dominantněji a razantněji.

Za Karla dohola

Nicméně v druhé půli se rozjeli i Schwarzenbergovci. „Šlouf na Hrad,“ zařval někdo. Když se následně moderátor zeptal Zemana, co si myslí, že se mu v politice povedlo, od Schwarzenbergovců se ozvalo: „Vůbec nic.“ Když začal vyjmenovávat, co si čestný předseda SPOZ myslí, že se mu povedlo, ozvalo se: „Tady to smrdí sebechválou.“ Nicméně očima nezávislého pozorovatele to bylo s procentuální neukázněností publika tak šedesát procent na čtyřicet pro Schwarzenberga.

„Dala bych se ostříhat dohola, aby se stal Karel prezidentem. Jestli to bude Zeman, tak to bude strašná katastrofa,“ řekla po duelu pro ParlamentníListy.cz Hana z Prahy s krásnými černými kudrnami po ramena. „Publikum bylo vášnivé, to je dobře. Snažil jsem se hlavně o to, aby nikdo nikoho hrubě neurážel a z publika nebyly slyšet žádné vulgarity, což se podle mě celkem podvedlo,“ řekl ParlamentnímListům.cz Punčochář. Jako umírněný moderátor nezklamal.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…