Trápení TOP 09 nemá konce: Strana je prý v ohrožení

24.08.2012 4:40

Propad volební podpory TOP 09 nezadržitelně pokračuje. Kde jsou časy, kdy toužil zakladatel strany Miroslav Kalousek přeskočit hlavně komunisty, což se mu o více než pět procent nakonec povedlo. Dnes se TOPka ocitá v oblibě nejen za ČSSD, KSČM a ODS, ale v srpnovém průzkumu volebních preferencí ji už dokonce předstihli i neparlamentní lidovci.

Trápení TOP 09 nemá konce: Strana je prý v ohrožení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

„V současné době je ve srovnání s ostatními stranami TOP 09 v největším ohrožení, Věci veřejné už o své příznivce přišly a obliba ODS se ustálila na skalních voličích,“ srovnává postavení členů povolební vládní koalice sociolog a ředitel agentury STEM Jan Hartl.

Za dva roky spadla TOP 09 o téměř deset procent

Podle výsledků srpnového průzkumu volebních preferencí TOP 09 nadále ztrácí, získala jen 7,1 procenta, a ocitá se tak za KDU-ČSL, která dosáhla dokonce 7,9 procenta. Přitom před dvěma lety ve sněmovních volbách měla strana vedená Karlem Schwarzenbergem 16,7 procenta hlasů, lidovci se do dolní komory vůbec nedostali. „Volební preference nejsou zrovna moc radostné,“ připouští místopředseda TOPky Pavol Lukša, “ale není možné se divit, protože reforma leží hlavně na ministrech z TOP 09“.

Středoví voliči jsou nestálí

„Není to úplně překvapivý pád,“ říká ParlamentnímListům.cz Hartl, „stává se to stranám, které mají voliče v politickém středu, což je případ TOP 09, kteří jsou vázáni úzkou intenzitou vazby.“ Pak stačí reformní kroky, které jsou citelnější, než někteří voliči očekávali, kauza exministryně obrany a bývalé místopředsedkyně sněmovny za TOP 09 Vlasty Parkanové a nepřiměřená obhajoba Miroslava Kalouska, aby voliči začali postupně odpadávat. „Středový volič je nevyzpytatelný, jednou se přikloní napravo, jednou nalevo.“ Potencionální voliči se teď rozhlížejí, politická scéna se podle známého sociologa vyznačuje jakousi „rozbředlostí“, nesrozumitelností a proměnlivostí. Na středového voliče prý pořádají hon všechny strany, protože volí jakoukoli stranu podle momentální nálady a politické situace, a podle Hartla „na základě proměnlivých, situačně podmíněných motivací“. „Ve středu je našlapáno, středový volič je důležitý pro všechny strany. I kdyby TOP 09 uchvátila všechny pravicové voliče, nestačilo by to na slušný výsledek,“ vysvětlil sociolog. Ve sněmovních volbách v roce 2010 TOPka získala voliče z obou stran – ODS i ČSSD. Ale základní rozčarování přišlo podle Hartla z neakceschopnosti vlády. „Celá léta se bili v prsa, jaké kroky by udělali, pak měli ve sněmovně rozhodujících 118 hlasů, ale neměli nic připraveno, a to dochází i průměrně zainteresovanému občanovi,“ kritizuje Hartl pro ParlamentníListy.cz.

Nepřehlédněte obsáhlý archiv výzkumů na webu ParlamentníListy.cz:


Stranu poškodilo i vystupování Miroslava Kalouska

„Pokles obliby souvisel s vystupováním Kalouska v případu nákupu letadel CASA, stranu velmi poškodilo, že se snažil zabránit, aby se kauza mohla vyšetřit. Vystupování ministra financí straně odebírá hlasy, což je velmi složité pro koaliční Starosty,“ potvrdila ParlamentnímListům.cz politoložka Vladimíra Dvořáková. A varuje před následky chování pražských zastupitelů, kteří se v případu Dopravního podniku hlavního města Prahy nepostavili za pražského primátora Bohuslava Svobodu, když chtěl zabránit rozkrádání. „To může být velmi výrazné poselství pro voliče, že se zastupitelé z TOP 09 připojili k těm členům ODS, kteří chtějí kauzu zamést pod koberec,“ míní profesorka Dvořáková.

Stranu v čele s morální autoritou Karlem Schwarzenbergem podle jejího názoru volili pravicoví voliči, kteří chtěli stranu pravicovou, ale zároveň slušnější, vlídnější než ODS. „Schwarzenberg byl jedinou autoritou, která dávala záruku, že se strana bude chovat slušně, pomíjeli, že stranu vlastně řídí Kalousek, ale značná míra těchto iluzí už opadla,“ míní. A události v Praze mohou vystřízlivění voličů ještě urychlit.

Svoboda musí v Praze víc komunikovat s TOP 09

I když místopředseda TOP 09 Pavol Lukša postup pražských spolustraníků hájí, připouští, že odklon voličů od TOPky v Praze, kde získala ve sněmovních volbách nečekanou, víc než 27procentní podporu, by mohl být pro TOP 09 doslova smrtící. „Ale pražská TOP 09 požaduje, ať se došetří kauzy, a pokud ODS nezvládá rezort dopravy, jsme připraveni za něj v Praze převzít zodpovědnost,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz Lukša. Jeho pražští kolegové prý jen chtějí, aby generální ředitel pražského Dopravního podniku byl vybrán v transparentním výběrovém řízení. Nesouhlasí s tvrzením, že TOP 09 „podtrhla“ nohy primátorovi Svobodovi, když podpořila odvolání jeho „koně“ – bývalého ředitele DPP Liche. „Primátor řešil všechno svou vlastní cestou bez ohledu na názor koaličního partnera i členů ODS, kteří za ním stáli. Občas se musí udělat kroky, aby partner věděl, že za Prahu nese zodpovědnost i TOP 09, že je potřeba s ní víc komunikovat,“ vysvětlil problém kolem Svobody, Dopravního podniku a jeho odvolaného šéfa místopředseda TOP 09 Pavol Lukša.

Uvidíme po prázdninách

Politoložka Dvořáková si nemyslí, že by odklon od TOP 09 znamenal posílení opozičních stran. „Málokdy se stává, že by volič pravice přešel k levici. Spíš dojde k tomu, že pravicový volič nepůjde po všech těch skandálech, podobě vládní reformy nebo církevních restitucích, které neuspokojují ani pravicové voliče, vůbec k volbám,“ obává se. Ale nevylučuje, že i někteří bývalí nevyhranění voliči TOP 09 mohou dát tak zvané protestní hlasy straně, s níž se sice neztotožňují, ale udělají to natruc vládní garnituře. Ale k takové situaci dochází spíš u voleb „druhého řádu“ – například krajských nebo evropských. Podle Dvořákové je však těžké hodnotit politickou scénu v době prázdnin, kdy se lidé tolik o politiku nezajímají. „Uvidíme tak v polovině září, bude velmi důležité, jak se poslední kauzy projeví ve volebních preferencích.“

Neplatí, že když jeden prohrává, druhý vyhrává

Také sociolog Jan Hartl říká, že je ještě předčasné politický vývoj hodnotit nyní. „Uvidíme, jak to dopadne s daněmi, zda kroky TOP 09 pravicoví voliči pochopí. Ale strana by měla najít nový cíl a smysl své existence na politické scéně, bránit se dluhové pasti už nestačí,“ je přesvědčen sociolog. Upozorňuje, že většinou platí, když jeden prohrává, druhý na tom profituje, ale teď je tomu jinak. I když pravice podporu ztrácí, ČSSD ji nezískává, naopak také mírně ztrácí. „I když sociální demokraté zřejmě vyhrají volby, nepůsobí dojmem sebevědomého favorita,“ soudí Hartl.. „Působí to tu dojmem utrápenosti, lidé čekají, co se stane. Bude záležet na tom, jak dopadnou korupční aféry, kdo vyhraje krajské volby, to všechno je ve hvězdách.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…