Tuneláři, nadávali Drábkovi a vezli mu na kolečku miliardy. Zmokli a ministr je v klidu

12.04.2012 12:45

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) je prý tunelář a měl by odstoupit z funkce. Členové KDU-ČSL mu tento svůj názor přišli ve čtvrtek dát najevo přímo před jeho sídlo velmi originálním způsobem. Kvůli nepřízni počasí ale jejich akce skončila fiaskem.

Tuneláři, nadávali Drábkovi a vezli mu na kolečku miliardy. Zmokli a ministr je v klidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Reformy a revoluční opatření, která do systému přidělování sociálních dávek zavedl šéf resortu práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), trápí nejen statisíce uživatelů těchto dávek, ale i některé zástupce politické reprezentace.

Ty z řad tábora KDU-ČSL zdvihly Drábkovy praktiky ze židle natolik, že se navzdory nepřízni počasí ve čtvrtek za silného deště vypravili přímo před sídlo Ministerstva práce a sociálních věcí.

Místo hnoje miliardy. Moc dlouho ale nevydržely

Kromě koleček, která mladí lidovci zaparkovali přímo před Drábkovým druhým domovem, na happening proti Drábkovu "tunelování" přinesli i transparenty, v nichž vyjadřovali nesouhlas jak s kabinetem Petra Nečase (ODS) jako takovým, tak s vedením resortu práce a sociálních věcí. Promočené cedule, které bylo v poryvech větru poměrně těžké rozluštit, hlásaly například hesla typu "Vládo, děláš ostudu pravici", nebo "Stop odklánění".

Kvůli nepřízni počasí a neutuchajícímu lijáku ale pečlivě plánovaná lidovecká akce skončila fiaskem. Kromě cca patnácti největších lidoveckých nadšenců v čele s místopředsedou strany Marianem Jurečkou a Janem Bartoškem, který na plýtvání penězi na Drábkově resortu dlouhodobě upozorňuje, se před sídlo ministerstva dostavila jen hrstka promočených novinářů.

Účast je mizerná, litoval lidovec

"Ráno jsme uvažovali, jestli akci úplně nezrušit. I přes nepřízeň počasí jsme ale očekávali větší účast," posteskl si ParlamentnímListům.cz právě Jurečka, který před ministerstvem postával bez jakékoliv pokrývky hlavy či deštníku, takže byl už po chvíli notně promočený.

Celá akce ale podle něho i přes mizivou účast svůj cíl částečně splnila. "Naším cílem bylo hlavně vyvolat zájem médií. Zdá se, že problematiku plýtvání penězi na Drábkově ministerstvu výrazně opomíjí," svěřil se místopředseda lidovců redakci.

Z miliard cáry papíru

KDU-ČSL měla ale problém nejen s počasím, ale i se samotnou náplní akce. Protože kolečka naplněná papírovými atrapami pětitisícovek nebyla nijak zakrytá, balíčky bankovek již po pár minutách na otevřeném dešti změnily v podivné cáry papíru. 

Ani to ale lidovce neodradilo a před ministerstvem vydrželi téměř půl hodiny. Podle Jurečky i proto, že kromě vyvolání zájmu médií lobbují i za odstoupení samotného Drábka. "Pokud někdo jednoznačně porušuje zákon, měl by už dávno sám odstoupit," řekl redakci politik. 

Drábek: Nikdo mě nechtěl slyšet

Sám ministr Drábek před ministerstvo v době konání akce nepřišel. Na dotaz redakce, co si o podobných happeninzích myslí a zda jej podobné akce přimějí třeba i k úvahám o rezignaci, reagoval výmluvně: "Doporučuji, aby se organizátoři zajímali o skutečný stav věci. Kdyby mě o akci informovali, mohl jsem jim to vysvětlit osobně," řekl ParlamentnímListům.cz.

Drábek je kritizován zejména za to, že utopil 3,4 miliardy v podivné zakázce na nový software pro výplatu sociálních dávek. Podle lidovců jde o jasný případ porušení zákona.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…