Útok na komunistu Dolejše: Církev je mnohem starší než KSČ

20.02.2013 13:31

Poslanec KSČM Jiří Dolejš patří mezi největší kritiky církevních restitucí. Tím si vysloužil zájem jednoho ze čtenářů, který mu na jeho profil na ParlamentníListy.cz zaslal velmi ostře formulovaný dotaz, ve kterém hájí právo církve na navrácení majetku a konstatuje, že komunisté se nic nenaučili. Dolejš se s ním rozhodl polemizovat.

Útok na komunistu Dolejše: Církev je mnohem starší než KSČ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za KSČM Jiří Dolejš

Čtenář Dolejšovi především připomněl, že církev je o pár tisíc let starší, než komunistická strana. Pokud jde o zabavování majetku, tak čtenář konstatuje, že bylo protiprávní. Aby jej Dolejšovi přiblížil, pohrozil mu svou návštěvou. „Mám se nastěhovat k Vám domů a Vás vyhodit na mráz? A když nás přijde celá skupina a řekneme, že jdeme znárodňovat tak uděláte co?“ stojí v dotazu.

Podle čtenáře Dolejš ukázal, jak to myslí s parlamentní demokracií. „Jste jen pomýlení pokračovatelé ideálů staré KSČ a lidem veřejně LŽETE,“ zúčtoval Dolejšovým prostřednictvím s celou KSČM. Pokud jde o církevní restituce, je podle něj vše jasné a není co vysvětlovat, proto by komunisté měli přestat věšet lidem na nos bulíky.

Celá odpověď Jiřího Dolejše ZDE

Poslanec KSČM rozhořčenému tazateli vzkázal, že mu asi nejde o výměnu argumentů, když má pocit, že není co vysvětlovat. „Navíc působí zmateně, když nechcete církvi nic platit a přitom její požadavky uznáváte,“ píše Dolejš.

Hovořit o zabavování majetku podle něj nelze, neboť církev své jmění značnou část své historie pouze spravovala. A se svými argumenty by podle něj tazatel musel bojovat i s T.G.Masarykem a jeho reformami z doby první republiky. Že by byl TGM taky komunista?  A že by byly komunisty 4/5 veřejnosti, které s restitucemi nesouhlasí,“ ptá se Dolejš.

Podle něj je zřejmé, že tazatel má na věc odlišná názor než on a nejraději by žil v zemi, kde by navzdory vysokému ateismu populace byla církev největším vlastníkem. Měl by však prý alespoň ctít fakta. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…