Vít Bárta vykládá o Peake: Je to korytářka. A pokud jde o tu vilu...

16.11.2012 4:44

ROZHOVOR Poslanec a vlivný muž Věcí veřejných Vít Bárta se během dvou let ve sněmovně musel vyrovnat už se dvěma pokusy o puč. Zatímco ten první tehdejší vládní straně až tolik neublížil, ten druhý ji poslal do opozice a místo ní se koaličním partnerem stali odštěpenci z uskupení LIDEM. Ani oni však jednotní dlouho nevydrželi, o čemž svědčí aktuální střet o vedení resortu dopravy.

Vít Bárta vykládá o Peake: Je to korytářka. A pokud jde o tu vilu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta ve sněmovně

Pouze tři čtvrtě roku od voleb vydržel ve funkci ministra dopravy Vít Bárta, přesto tento resort i nadále pečlivě sleduje, byť jen v roli opozičního poslance. Kvůli problémům s centrálním registrem vozidel končí už druhý jeho nástupce, tedy třetí ministr dopravy v Nečasově vládě, a to ani ne za dva a půl roku jejího fungování.

Překvapilo vás, jak ostře se do sebe pustili dva bývalí členové Věcí veřejných a to, že si předsedkyně LIDEM Karolína Peake z pozice síly vynutila rezignaci ministra dopravy Pavla Dobeše?

Stačí si připomenout, že dva korytáři utekli z Věcí veřejných proto, aby si zachránili svoje korýtka. Odešli potom, co grémium strany odhlasovalo, že všichni naši ministři mají dát rezignace. A Pavel Dobeš odmítl uposlechnout usnesení grémia a panu premiérovi druhý den před jednáním vlády vyprávěl vzletná slova o tom, jak je jeho jednání v zájmu státu, a proto rezignaci nepodá. Už tam je jasně patrné, že se tito korytáři snažili zachránit svoje křeslo. Po pár měsících, kdy jsou společně ve vládě, se začínají o ta svoje korýtka přít. Je to standardní postup, který lze vidět i ve špatných detektivkách, když nějaká parta něco společně uloupí a pak se mezi sebou o to pobije.

Jak byste počínání Pavla Dobeše v ministerské funkci zhodnotil?

Mně přijde v první řadě velmi úsměvné, když Pavel Dobeš ve čtvrtek v médiích spojoval jednání strany LIDEM s mojí osobou. Proti tomu se kategoricky ohrazuji. Připomínám, že já jsem na Ministerstvu dopravy za svého působení zlevnil ceny železnice o pět procent, ceny silnice o dvě a půl procenta. A velmi jsem vyčítal Pavlu Dobešovi, že na úsporách a snižování cen dál nepracoval. Ne náhodou se tak nestalo.

Vadí mi také liknavý přístup Ředitelství silnic a dálnic a Ministerstva dopravy v otázce reklamačního řízení na silnici D47, které je důsledkem zásadního pochybení společnosti Eurovia. Navrhoval jsem zařazení tohoto bodu na jednání poslanecké schůze, ale koalice udělala společnými silami vše pro to, aby se tento bod neprojednával. Koalice se jen pře o třicet stříbrných, kdo z nich bude mít více. Protože kdyby měli zájem na řádném chodu Ministerstva dopravy, tak by ve sněmovně tento bod řádně projednali.

Místo Pavla Dobeše si předsedkyně LIDEM Karolína Peake vyhlédla na ministerský post svého dosavadního náměstka Roberta Vacka, kterého ale premiér Petr Nečas odmítl. Co jste jejímu výběru říkal?

Osobně považuji za nešťastné, že se na Ministerstvu dopravy střídají tváře, které ale nejsou dostatečně tvrdými manažery. Pavel Dobeš byl nadějný manažer a já jsem doufal, že se bude v tomto směru chovat. Nechal se koupit. O kandidátu Karolíny Peake jsem byl přesvědčen, že to je špatná volba. Pan Vacek je totiž úředník, a nikoli tvrdý manažer, který zjedná pořádek vůči mafiánskému komplotu stavební lobby, která dlouhodobě vládne na Ředitelství silnic a dálnic.

Jak vnímáte pozici Karolíny Peake coby šéfky jedné z koaličních stran vůči harcovníkům Petru Nečasovi a Miroslavu Kalouskovi? Čekáte od ní bezmeznou podřízenost, nebo si může někdy dupnout, jako to občas činily ve vládě Věci veřejné?

Já jsem přesvědčen, že Karolína Peake bude dál kšeftovat tak, jak kšeftuje. Jinými slovy řečeno, vyměnit stamiliardy církevních restitucí za odvolání Pavla Dobeše, jak se o tom v médiích hovoří. Jasné signály z onoho klíčového dne jednání sněmovny byly patrné už tehdy, kdy nejdříve pseudostrana LIDEM sdělila, že nepodpoří církevní restituce. Potom proběhlo jakési zákulisní jednání s premiérem a Viktor Paggio po sněmovně pobíhal s papírem, co budou chtít. Máme tu jasný příklad toho, jak se církevní restituce a stamiliardová krádež vyměňuje za korýtka a penězovody na Ministerstvu dopravy. A počítám s dalšími kšefty jednoznačně nevýhodnými pro občany České republiky.

V posledních dnech se hodně mluví a píše o podivných okolnostech prodeje vily v pražské Troji, který Karolína Peake se svým manželem uskutečnila na konci roku 2009. Věříte, že vše bylo čisté, jak vicepremiérka tvrdí?

Protože jsme byli kamarádi, tak nám Karolína vyprávěla o tom, jak se do Troji stěhovat nechce, jak chce zůstat na Malé Straně, jak to s manželem probírají. Ale po tom, co mi po deseti letech kamarádství provedl Jaroslav Škárka, který byl soudem usvědčen z prokazatelné lži, když tvrdil, že si mě nahrál při předání půjčky, a potom se ukázalo, že si mě nahrál v lednu při úplně jiném našem jednání, tak mě to vede k tomu, abych velmi revidoval zážitky a vzpomínky, které na Karolínu Peake mám.

Co říkáte tomu, že v souvislosti s prodejem této vily přišel časopis Týden se spekulací, že z něj částečně mohly být financovány Věci veřejné?

Jednoznačně odmítám, že by byly Věci veřejné financovány z prodeje této vily. Politická strana Věci veřejné má za sebou forenzní audit, do poslední kačky rozšroubované účetnictví VV, zkontrolované protikorupční policií. A kdyby tam byla jakákoli pochybnost, tak už by byla dávno zveřejněná a komentovaná. Naopak jsme jedinou stranou, která forenzním auditem prošla. Audit je vyvěšen na stránkách Věcí veřejných a je velmi lehce dohledatelný.

O manželovi Karolíny Peake už kdysi začala některá média referovat jako o „šedé eminenci“ politiky. Podle toho, jak jste ho v minulosti poznal, sedí na něj toto označení?

Já si osobně nemyslím, že by organizační a jiný potenciál této osobnosti reálně umožňoval pozici nějakého klíčového manažera. Charles měl někdy velmi dobré nápady, ale bezesporu to nebyl zrovna organizační typ. Jinými slovy řečeno, tak jako u prvního puče ve Věcech veřejných chvilku trvalo, než se ukázalo to, že ho organizoval Tluchoř a jak Kalousek s Nečasem jednali s Kočí o různých variantách velmi velkých nabídek, tak si myslím, že i u druhého puče a zákulisí LIDEM budeme muset ještě chvilinku počkat, než to pozadí vypluje na povrch.

Jakou budoucnost přisuzujete straně LIDEM a myslíte si, že by vůbec někdy mohla jít do voleb?

Já jsem byl šokován u krajských kampaní Věcí veřejných, jak málo lidé na ulici rozlišují mezi Věcmi veřejnými a pseudostranou LIDEM. Veřejnost to už nevnímá, protože je unavená politikou. A tak je na Věcech veřejných, aby jasně ukázaly, že jsou opoziční stranou a že se zkorumpovanou vládou korytářů nemají nic společného. Protože v tomto směru přesně krok Karolíny Peake vyměnit stomiliardovou restituční krádež za odvolání ministra Pavla Dobeše je přesně tou poslední kapkou, kterou – pevně doufám – veřejnost Karolíně nikdy neodpustí.

Jsem přesvědčen, že boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Věci veřejné se minulou středu jednoznačně distancovaly a jednotně hlasovaly i za cenu, že jsme vyloučili poslance Šťovíčka z našich řad, proti církevním restitucím, proti zvýšení DPH, tedy proti podpoře této vlády. Pevně doufám, že to lidé postupně uvidí a pochopí, že naše opoziční snažení je vyústěním dlouholetého a bohužel marného boje s dinosaury, kteří nás převálcovali, ale přesto jsme se nevzdali.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…