Vláda schválila první etapu úspor. Ušetřit chce osm a půl miliardy

16.01.2013 14:13

Až 8,6 miliardy korun zamýšlí vláda ušetřit ve státní správě. Dnes schválila první etapu úspor, která zahrnuje zejména redukci státních agend a sloučení ministerstev dopravy a průmyslu do jednoho rezortu. Změny oznámil na brífinku po jednání vlády její předseda Petr Nečas.

Vláda schválila první etapu úspor. Ušetřit chce osm a půl miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

„Schválili jsme fúzi ministerstva průmyslu a dopravy do jednoho rezortu, celková výše úspor by měla dosáhnout 8,6 miliardy korun,“ prozradil Nečas. Vláda nyní plánuje pracovat na druhé etapě úsporných opatření ve snaze uspořit až 12 miliard korun, což je částka, kterou vláda potřebuje k přípravě rozpočtu podle svých parametrů.

Vláda dnes také podle Petra Mlsny, ministra bez portfeje a šéfa Legislativní rady vlády, souhlasila se čtyřmi „nadresortními opatřeními", která také přinesou dosud nevyčíslené úspory. Nejznámějším z nich je v prosinci dohodnuté sloučení ministerstev průmyslu a obchodu a dopravy. Druhým je vytvoření jedné instituce pro rehabilitační pobyty příslušníků ozbrojených sborů, dnes mají tuto věc na starosti ministerstva obrany, vnitra i spravedlnosti. 

Třetí revize jdoucí napříč ministerstvy se má týkat výkaznictví a evidencí tak, aby tyto povinnosti nešly v budoucnu nad rámec toho, co plyne z evropského práva. Ministerstvu průmyslu bylo také uloženo připravit možné varianty převedení agendy Státní energetické inspekce či jejího přímého začlenění do ministerstva.

Boj s příčinami vzniku korupce

Vláda mimo to také odsouhlasila protikorupční strategii na rok 2013 a 2014. Jak poznamenala místopředsedkyně vlády Karolína Peake, řeší zejména otázky otevřeného vládního jednání než následné represe. „Kam chodí slunce, tam nemusí chodit lékař,“ nechala se slyšet.

Větší část protikorupční strategie zabírá analýza současné situace v České republice a nynějších možností boje proti korupci, na níž se velkou měrou podílela organizace Transparency International. Vláda v souvislosti s bojem proti korupci chystá nový zákon o úřednících, novelu zákona o střetu zájmů, změny se dotknou i veřejných zakázek a vlastnické politiky státu.

Zákon o lobbingu nevznikne

Speciální zákon, který by upravoval problematiku lobbingu v České republice, ale nevznikne. Podle Peake budou práce na jeho přípravě zastaveny. Mezi pěti opatřeními, která by měla otázku lobbingu řešit místo nového zákona, je především přijetí změny jednacího řádu Poslanecké sněmovny tak, aby byla vytvořena jasná „legislativní stopa" normy. Bude tak zřejmé, kdo a jak se podílel na přípravě návrhu zákona či novely a kdo a proč podával případně přímo v parlamentu pozměňovací návrhy. 
    
Dle slov Karolíny Peake je důležitý také návrh, aby byl lobbing definován v živnostenském zákoně jako legální registrovaná živnost s určitými podmínkami pro výkon takového povolání. Dalšími body, které budou připraveny místo zákona, je transparentní přístup veřejnosti do elektronické sbírky připravované legislativy, aby byla vidět zamýšlená podoba návrhů, či zavedení povinného hodnocení korupčních rizik vznikající právní normy.

Nečas i Peake shodně také novinářům sdělili, že jsou přesvědčeni o tom, že vláda zítřejší hlasování o  nedůvěře ustojí. Oba pojmenovali kroky opozice jako „politický folklór, který nepřináší žádný konstruktivní návrh.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…