Zmatky a trapné mlčení. Sledujte, jak si poslanci zvedli příjem

19.12.2012 7:12

V úterý po osmnácté hodině se v Poslanecké sněmovně rozpoutala debata o vládním návrhu, kterým měly být upraveny platy soudců. Hrozilo, že soudci od ledna nebudou moci pobírat výplaty, proto byl návrh schvalován v režimu legislativní nouze. A v tomto hektickém tempu a nastalých zmatcích se poslancům podařilo protlačit do návrhu přilepšení do vlastní kapsy.

Zmatky a trapné mlčení. Sledujte, jak si poslanci zvedli příjem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na zasedání sněmovny je veselo i vážno. Posuďte z výrazů sami

Když předsedající Lubomír Zaorálek otevřel ve druhém čtení podrobnou rozpravu, přihlásil se o slovo poslanec za ODS Jan Čechlovský. Ten se u pultíku zdržel pouze krátce a spěšně, jednou větou přednesl svůj návrh: „Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já bych se chtěl přihlásit k pozměňovacímu návrhu, který je v systému uveden pod číslem 4973,“ sdělil poslanec.

Pod uvedeným čtyřčíslím se skrývá návrh, aby v zákoně o sociálním pojištění a zákoně o zdravotním pojištění byly od placení pojistného osvobozeny „náhrad výdajů poskytovaných procentem z platové základny představitelům státní moci“. To v praxi znamená staré známé poslanecké „náhrady“, určené k proplacení výdajů spojených s výkonem mandátu.  

V odůvodnění návrhu se píše: „Vzhledem k charakteru náhrad výdajů (vynakládaných na reprezentaci a na dopravu vlastním vozidlem nebo jiným dopravním prostředkem z místa trvalého pobytu do místa sídla komor Parlamentu) a účelu jejich použití je jejich zdanění a s tím související odvody na pojistné na sociální zabezpečení a na zdravotní pojištění ne zcela systémové a v určitém rozporu s koncepcí zdaňování příjmů.“

Celý pozměňovací návrh čtěte ZDE

Poté, co se poslanec Čechlovský pokusil takto vnést do návrhu přilepšení pro zákonodárce, vystoupila s dalším pozměňovacím návrhem poslankyně LIDEM Jana Suchá. Ta chtěla přilepšit soudcům a zvýšit koeficient pro výpočet jejich mezd z 2,75 násobku průměrné mzdy na trojnásobek.

Až poté, co přednesla svůj návrh, se místopředsedovi Zaorálkovi rozleželo v hlavě vystoupení poslance Čechlovského a navrhl, aby sněmovnu seznámil s obsahem svého návrhu. V tu chvíli se ovšem podle stenozáznamu ze všech stran začaly linout protestní hlasy, které Zaorálka upozorňovaly, že návrh je příliš dlouhý a je zbytečné jej předčítat, protože s ním beztak jsou všichni seznámeni.

„Dobře, nebudu na tom trvat,“ rezignoval předsedající. Pozměňovací návrh tak nebyl na mikrofon a do stenozáznamu přečten. To vyburcovalo Věci veřejné, které proti jakýmkoliv úlevám pro poslance sveřepě bojovaly. Jejich předseda Radek John se pokusil proniknout k řečništi a seznámit poslance i veřejnost s obsahem návrhu. Následovalo handrkování s předsedajícím, zda je, či není možné v dané fázi projednávání vystoupit s faktickou poznámkou.

Nakonec se Johnovi podařilo získat slovo a ze sněmovního řečniště pronesl: „Já bych chtěl jenom říci, aby bylo průzračně jasné každému ve sněmovně, že pozměňovací návrh pana Čechlovského, to je osvobození náhrad od platby sociálního a zdravotního pojištění, znamená, že pokud to poslanci schválí, tak si zvýší příjmy,“ upozornil předseda VV.

Teď vás odhlásím…

Pozoruhodným momentům při schvalování tohoto návrhu ovšem neměl být konec. Opoziční poslanci nechtěli přijímat spoluzodpovědnost hlasováním pro návrh, ale zároveň si přáli, aby byl přijat. Proto se rozhodli volit mírnější cestu podpory. Ačkoliv zůstali sedět na svých místech, rozhodli se nepřihlásit do svých hlasovacích zařízení, čímž dosáhli toho, že z hlediska hlasování byli nepřítomní, jako kdyby sněmovnu opustili. Dosáhli toho tak, že předložili předsedajícímu Zaorálkovi návrh, aby poslance před hlasováním odhlásil, a pak nezasunuli své karty do hlasovacího zařízení, takže nebyli znovu přihlášeni. Tím snížili kvorum potřebné ke schválení návrhu a usnadnili jeho přijetí.

Jak poslanci hlasovali, se podívejte ZDE

Následně tedy mohl předsedající ohlásit: „Přihlášeno je 94, pro hlasovalo 69, proti 21, takže to bylo přijato.“ Následně byl přijat i celý návrh, takže poslanci definitivně schválili vlastní přilepšení. Mělo by se jednat přibližně o tři tisíce korun. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…