Pryč s automaty z restaurací a hospod, volá pražský magistrát

24.05.2010 16:54

Pražští zastupitelé pokračují v boji proti gamblerství. Chtějí ponechat automaty pouze v hernách.

Pryč s automaty z restaurací a hospod, volá pražský magistrát

Od začátku příštího roku by Praha chtěla ze všech restaurací v centru metropole odstranit výherní automaty. Ty by tak měly zůstat pouze v hernách. Vyhlášku, která by změnu zajistila, by měli  podle náměstka primátora Rudolfa Blažka zastupitelé hlavního města schvalovat v září.

O zisky z výherních přístrojů tak zřejmě přijdou stovky hostinských. Magistrát tak chce bojovat proti negativním vlivům, jež jsou s spojené s gamblerstvím.

Dvojí změna vyhlášky

Vedení města chce vyhlášku změnit hned dvakrát. Poprvé již v červenci - touto změnou bude reagovat na novelu loterijního zákona. Tu již minulý týden schválil Senát, nyní ji má na stole k podpisu prezident.

Stvrdí-li ji svým podpisem i on, obce dostanou možnost regulovat na svém území centrálně propojené videoloterijní terminály (VLT), jež dosud povolovalo jen ministerstvo financí.

Jejich provoz chce zároveň magistrát i zpoplatnit. Ročně prý tím do rozpočtu získá až 130 milionů korun. "Chceme vytvořit ekonomický tlak na provozovatele," argumentoval Blažek. . Zisky z automatů podle něj ale nemohou vyvážit negativní dopady gamblerství. S tím má v Česku potíže až 100.000 lidí.

Sebevraždy gamblerů

Ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz pro Mediafax uvedl, že naposledy se gambler pokusil o sebevraždu v sobotu na Černém Mostě. "Lidský život má nevyčíslitelnou hodnotu, nemluvě o zkažených životech v rodinách," doplnil ho Blažek.

Více čtěte:

Ve Vsetíně se rozhořel boj: automaty, nebo videoterminály?

 


   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

D.O.S.T. vyrazilo na Hrad, Klaus tentokrát nepřišel

18:12 D.O.S.T. vyrazilo na Hrad, Klaus tentokrát nepřišel

Skupina konzervativců s názvem Sdružení Akce D.O.S.T uspořádala letos již druhý ročník pochodu na Hr…