Reportáž z Olomouce: Topolánek jako Al Capone a zhrzení straníci

09.01.2010 19:16

Projekt Vize 2020, který ODS deklaruje jako záměr diskutovat s občany o programových vizích strany, je v plném proudu. Občany ale diskuse s lídry ODS nezajímá.

Reportáž z Olomouce: Topolánek jako Al Capone a zhrzení straníci

Olomoucký Slovanský dům lze ve spletitých uličkách Starého města najít poměrně těžko. Pokud se k němu náhodný pozorovatel přeci jen dostane, cestu do sálu, ve kterém diskuse ODS probíhala, mu neusnadnili ani sami organizátoři. Vstup do sálu označuje jen dvojice šipek, které míří paradoxně doleva.

Do začátku programu zbývá necelá půlhodina, kterou přítomným novinářům zpestřuje úvodní tisková konference za účasti předsedy Mirka Topolánka, místopředsedy Ivana Langera a jeho bývalého náměstka Zdeňka Zajíčka.Topolánek působí suverénním a uvolněným dojmem. 

Občané tu chybí, politici se usmívají

Sál se plní až na samém počátku debaty. Ačkoli je většina židlí obsazena, běžní občané tu chybí. Na nízkém modrém pódiu právě řeční exministr vnitra Langer o vymýcení korupce ve státní sféře.

Usmívá se, neboť tuší, že má před sebou veskrze stranické publikum, jež nepříjemné dotazy klást nebude. Neumožňují to ostatně ani pravidla debaty.

Mluvčí ODS Martin Kupka upozorňuje přítomné, že do debaty je možné se přihlásit pouze písemně s uvedením tématu, o kterém chcete hovořit. Příspěvek je také časově omezen. Možnosti vystoupit tak využije ani ne desítka přihlížejících.

Konečně se bavíme, ale diskuse to není

Složení publika přibližuje mladý občanský demokrat, který během pauzy kouří v předsálí. „Ano, je nás tu 120, ale občané úplně chybí. Ti lidé v sále jsou z velké většiny členové naší strany. Pak je tu pár významných místních podnikatelů a organizátoři," vysvětluje seriozně působící muž.

Za nezájem občanů ale podle něj nemůže jen ODS. „Lidé jsou všeobecně znechuceni politikou," říká.

Vizi 2020 hodnotí jako dobrý projekt. „Konečně se bavíme, ale diskuse to není," bezděčně vystihuje atmosféru v sále. „Kdyby přijeli sociální demokraté, bylo by to úplně stejné, akorát by vám k tomu nabídli řízek se salátem a pivo," míní.

To tu není sakra nic, co by se dalo jíst?

Občanští demokraté nabízí v předsálí dobře zásobený bar a stůl, prohýbající se pod tíhou chlebíčků, ovoce a cukrovinek. „To tu sakra neni nic, co by se dalo jíst?" rozčiluje se ale Topolánek a bleskově zase mizí v sále.

Dojem Topolánkovy suverenity tak mizí a přítomní si na neomalenost stranického šéfa po jeho odchodu stěžují. Lídr ODS působí, že by chtěl být někde úplně jinde, jen ne v olomouckém Slovanském domě. 

Ryba smrdí od hlavy

Starší dlouholetý člen ODS vnímá celý projekt Vize2020 a situaci v partaji pár měsíců před volbami nevesele: „Je určitě otázkou, proč je tu tak málo občanů. Obávám se, že jednoznačnou odpověď přinesou volby. Pan předseda mluvil o tchoři, který vleze do zaječí nory a stěžuje si na všudypřítomný zápach. My tady na Moravě říkáme, že ryba smrdí od hlavy."

A je tu dle straníků i další problém. Chybí mladé stranické kádry. Podle člena oblastní rady nemají mladí lidé v dnešní ODS moc šancí. "Strana vertikálně prostě nefunguje. Odcházejí nám už i naši komunální politici, což je problém. Vedení nemá žádnou sebereflexi. Nedokážou ani předsedovi říct, aby se na veřejná vystoupení neoblékal jako Al Capone," konstatuje muž s hořkou nadsázkou. Naráží tak na kostkované sako v kombinaci s fialovou košilí lídra nejsilnější pravicové strany. Jméno nechce prozradit, patří prý k tradičním stranickým rebelům. 

Začít u sebe, to na závěr debaty přiznává i Topolánek, když se loučí s padesátkou lidí, kteří vydrželi až do konce rozpravy o vizi strany. A tak nakonec sami členové ODS jako zástupci občanské veřejnosti něco o směřování strany naznačili.

Oficiální stranické video z akce


Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…