Klaus udělil milosti Mrázkovým a Pitrovým lidem

13.01.2010 9:13

Prezident Václav Klaus udělil v minulosti milost čtyřem lidem, kteří patřili do okruhu přátel či známých zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka a uprchlého podnikatele Tomáše Pitra. Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

Klaus udělil milosti Mrázkovým a Pitrovým lidem

Podle deníku dostali milost Karel Steiniger, Miroslava Pragerová, Jarmila Morávková a Jan Kondler, kteří se dopustili převážně daňových a úvěrových podvodů. Prezidentův kancléř Jiří Weigl tvrdí, že prezident o vazbách těchto lidí na Mrázka a Pitra nevěděl.

"Myslím, že tohle tušit nemůže nikdo. To z té žádosti nepoznáte. S kým ten člověk obchodoval, s kým je kamarád," řekl kancléř. Neví, proč prezident u zmíněných čtyř lidí přihlédl k humanitárním a zdravotním důvodům. "Pan prezident nad každou milostí sedí sám a sám to zvažuje," prohlásil Weigl.

Steiniger byl obchodní partner Pitra, Pragerová po Pitrovi spravovala firmu a Morávková a Kondler jsou spolupracovníci Mrázkova významného obchodního partnera Richarda Morávka.

Téměř u všech byla důvodem nemoc

Steinigerovi dal Klaus milost v roce 2004, protože prý trpí závažnou nemocí, přestože o tom pochyboval dokonce i soud. Pragerová ji dostala o tři roky později, aby se mohla starat o své děti. Zdravotní stav byl důvodem toho, proč Klaus udělil v roce 2008 milost i Morávkové a Kondlerovi.

Ovšem jak napsal deník, Weigl vyloučil, že by milosti Klausovi někdo doporučoval - třeba poradci nebo přátelé z tenisu. "Pan prezident bere funkci vážně a zodpovědně. Je nemyslitelné, aby šel na ruku svým kamarádům. To vylučuji," prohlásil kancléř.

Mrázka zastřelil neznámý pachatel v lednu 2006. Podle bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho byl zavražděn kvůli zákulisním tahanicím o ústeckou potravinářskou firmu Setuza. Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká loni nařídila pokračovat ve vyšetřování jeho vraždy.

Uprchlý podnikatel Pitr dostal minulý týden v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi Setuzy a Milo Surovárny z roku 2000 souhrnný trest šest let vězení. Verdikt vynesl pražský městský soud. Pitr byl již v roce 2006 odsouzen k pětiletému trestu vězení za daňové delikty z roku 1994. Do vězení nenastoupil a od roku 2007 se zřejmě skrývá v zahraničí. Je na něho vydán tuzemský, evropský i mezinárodní zatykač.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…