Bém v ČT: Cyrile, lžeš! Svoboda: Neřvi na mě!

24.01.2010 12:44

Primátor Pavel Bém tvrdí, že projekt Opencard je zatím jen rozestavený dům, který bude slavit velký úspěch. Snad nikdo kromě něho si to ale už nemyslí.

Bém v ČT: Cyrile, lžeš! Svoboda: Neřvi na mě!

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš i šéf lidovců Cyril Svoboda se v nedělních Otázkách Václava Moravce shodli na tom, že nositel odpovědnosti za nevydařený projekt Opencard, pražský primátor Pavel Bém, by měl odstoupit. Ten o rezignaci ale nechce ani slyšet.

Podle něho totiž projekt nestál 888 milionů, jak tvrdí audit, ale pouze 720 či 730 milionů. Současnou fázi projektu přirovnává k "pěti patrům rozestaveného domu" s tím, že např. za pět let bude mít pater padesát. Potom bude možné díky kartě jít bruslit, plavat či ji využívat jinak. Šéf lidovců k metafoře uvedl, že nemá smysl stavět "fasádu, která je nereálná."

Čtěte také: Bém: Opencard nám preference nezvedne, ani Topolánkova dovolená

Svoboda: Bém je psychicky labilní 

"Vím, že jsi na tom s nervy špatně," uvedl dokonce Cyril Svoboda v OVM na adresu pražského primátora  a upozornil na to, že Bémovy kroky stojí Pražany miliardy korun. "Opencard je poslední kapka, vyhozených devět set milionů korun mizících v nějakých jachtách a vilách, " dodal šéf lidovců.

Čtěte více: Bém chce zachránit Opencard. Za miliardy

Do voleb vyjde najevo řada věcí, říká Dolejš 

Se Svobodou nepřímo souhlasí i místopředseda komunistů Jiří Dolejš. Ten uvedl, že pokud by se hlasovalo o Bémově odvolání, jeho strana by hlasovala v primátorův neprospěch.  "Odchod musí uvážit on sám. Myslím, že do voleb ještě vyjde najevo řada věcí, a je to jeho," dodal k Bémově osobě.

Primátor Bém kontroval s tím, že nevýhodné podmínky pro realizaci projektu Opencard určila vláda, a ne on, nechápe tedy, proč je z neúspěchu projektu obviňován výhradně on. Stále však věří tomu, že "karta Pražana" bude slavit úspěch a do budoucna ji bude užívat až milion občanů metropole. 

Lidovci chtějí, aby se přestalo krást

To, že se Bém a Svoboda neshodnou ohledně projektu Opencard, neznamená, že tak tomu je v jiných oblastech. Oba souhlasí např. s rozšířením pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu či s nutností šetřit. "Je potřeba přestat krást, " dodal k řešení ekonomické krize Svoboda.

Foto koláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…