Bém: Opencard nám preference nezvedne, Topolánkova dovolená také ne

20.01.2010 7:06

Primátorovi Pavlu Bémovi se zakopání válečné sekery příliš nedaří. Do řeči o smíru v ODS se mu připletla slova o Topolánkových přehmatech.

Bém: Opencard nám preference nezvedne, Topolánkova dovolená také ne

Co jsme si, to jsme si. Čtvrt roku před sněmovními volbami primátor Pavel Bém zahlazuje své spory s šéfem ODS Mirkem Topolánkem. Při hledání viníka propadu volebních preferencí ale staré sváry opět lezou napovrch.

Na jednu stranu Bém nepřímo přiznává, že se nepopulární projekt opencard mohl podepsat na údajné ztrátě poloviny pražských voličů ODS. Na stranu druhou týmž dechem vzpomíná na fotografie z Topolánkovy toskánské dovolené.

"Já snad jenom dodám, že určitě se nikoliv pozitivně promítla do volebních preferencí forma odchodu Mirka Topolánka ze sněmovny, pozice ODS při projednávání nejhoršího schodkového rozpočtu v novodobých dějinách ČR, toskánská aféra, ale pochopitelně i problémy kolem opencard," odpověděl Bém ParlamentnímListům.cz na otázku, proč ODS v průzkumech ubývají voliči. 

Nic ve zlém

Pražský primátor přitom popřel, že by mu Topolánek nějakým způsobem vyčítal propad volebních preferencí skrze projekt pražské karty. A to i přes skutečnost, že ho šéf občanských demokratů minulý týden tvrdě v médiích napadl.

„V říjnu a listopadu došlo k propadu volebních preferencí a rozevřely se nůžky mezi ODS a ČSSD. Od té doby preference stagnují v ČR i Praze. Nejméně 5 procent nám vzal Kongres ODS," citoval Bém údajné Topolánkovy výroky z pondělního jednání grémia strany s vedením pražské ODS.

"Toto je odlišné tvrzení, než které uvádíte vy. Beru, že to vaše se nezakládá na pravdě," tvrdí Bém.

Jenže to by Hospodářské noviny nesměly otisknout text, ve kterém si Topolánek stěžuje na skandály z magistrátu, které podle něj ohrožují výsledek voleb. Opencard, kontroverzního starostu Milana Jančíka či údajně podfinancovanou sněmovní kampaň pražské ODS tehdy vzpomenul i místopředseda Ivan Langer.

Mír až do příští války

Ovšem po schůzce grémia s vedením pražské organizace Topolánek změnil slovník. "Neshodneme se jen v pěti procentech věcí, a je to tak dobře. Máme jediný společný zájem, a to zvítězit v nadcházejících parlamentních volbách," řekl po jednání Topolánek novinářům, které při té příležitosti obvinil, že právě oni uměle spory vyvolávají.

A jeho někdejší soupeř o křeslo předsedy strany je s ním zajedno. „Určitě nemá smysl se vzájemně obviňovat, kdo je lepší a kdo horší. Jediné, co má smysl, je aktivní pravicová politika ODS demonstrovaná na všech úrovních veřejného života," uzavřel Bém diskusi s ParlamentnímiListy.cz.

Aktuální průzkum STEMu přinesl občanským demokratům nejhorší čísla od listopadu 2008. Na začátku ledna by podle nich ODS údajně získala 59 poslaneckých křesel. Konkurenční ČSSD 83. "To co jsem chtěl říct, jsem řekl na pondělní Výkonné radě ODS. Jinak nemám potřebu reagovat," napsal ParlametnimListum.cz Mirek Topolánek na dotaz, co říká propadu volebních preferencí.

Kromě toho se ukázalo, že v jarních volbách nemusí obstát právě ani tradiční modrá bašta. Průzkum určený pro ODS ukázal, že v Praze by svůj hlas dalo o polovinu méně voličů než před čtyřmi roky. "Vývoj volebních preferencí sledujeme. Zatím máme jen průběžná čísla a jejich výsledek je pouze přibližný," řekl ParlamentnímListům.cz mluvčí strany Martin Kupka.

Nicméně tyto nezveřejněné statistiky podle Aktuálně.cz momentálně věstí pražské ODS zisk 24 procent hlasů, přesně dvakrát méně než dostala v roce 2006. Konkurenční ČSSD tehdy získala 23 procent hlasů.

Vážíme si Vašich názorů a zpětné reakce. V případě jakýchkoliv dotazů či námětů nás můžete přímo kontaktovat.

Foto: archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…