Paroubek: Julínek je bacilem zdravotnictví

11.02.2010 17:15

Bývalý ministr zdravotnictví a předseda senátorského klubu ODS Tomáš Julínek řekl v České televizi, že ČSSD prosazovala poplatky ve zdravotnictví. To ale rozlítilo předsedu sociálních demokratů Jiřího Paroubka. Médiím okamžitě vzkázal, že Julínkova slova jsou naprosto lživá.

Paroubek: Julínek je bacilem zdravotnictví

Co tak závadného ale řekl exministr zdravotnictví Tomáš Julínek v pořadu televize Interview ČT24, kde kromě poplatků a sebe, chválil i celou ODS, že to tak rozlítilo Jiřího Paroubka? „Za mého působení a působení ODS v tomto resortu měl tento resort přebytek peněz," prohlásil totiž v pořadu mimo jiné Julínek.

K poplatkům pak doslova uvedl: „Chci upozornit na to, že se zrušením poplatků dojde i ke zrušení limitu, ten nebude funkční. Bude to zbytečný krok, který jen prohlubuje krizi. Já na tomto institutu nelpím osobně, ale udělal jsem to jako opatření, které mělo napsáno v programu všechny strany - jak koaliční, tak koneckonců i ČSSD. Pro zdravotnictví to bylo deset a půl miliard korun."

Jenže právě tato Julínkova slova nejsou podle Paroubka ani trochu pravdivá. „ČSSD vždy bojovala za to, aby pacientům poplatky za návštěvu u lékaře a za recept byly zrušeny a nezhoršovaly přístup ke zdravotní péči," uvedl mimo jiné v prohlášení pro média Paroubek.

Julínek: Za mého působení měl resort přebytek peněz

Ale to není zdaleka všechno. Šéf ČSSD nesouhlasí ani s tím, že by Julínek zdravotnictví zachránil. „Dokázal jsem na postu ministra zdravotnictví, že zdravotnictví nemusí být zadlužené. ODS odhalilo díry v nemocnicích, plýtvání ve zdravotnických zařízeních a i ty poplatky tomu pomohly. To totiž bylo deset miliard navíc. Pomohla tomu i změna úhrad v nemocnicích," tvrdil totiž ve vysílání dále Julínek.

Exministr zdravotnictví také zmínil, že fakultní nemocnice se v době, kdy on resort šéfoval, převedly do černých čísel: „Od roku 2007 se začala vytvářet rezerva až 30 miliard. Jestli si vzpomínáte, tak to jsem bránil ve sněmovně a všichni na mě křičeli, ať ty peníze dám okamžitě lékařům, ať to neschraňuji na účtu zdravotních pojišťoven. A dobře jsem udělal, že jsem to ubránil, teď slouží na krytí dluhu."

Paroubek: Kandidatura Julínka znamená ohrožení zdravotnictví

„Julínek odvádí pozornost od toho, že pod jeho vedením proběhl pokus o privatizaci fungujícího systému zdravotnictví," hřímá však proti tomuto vychloubání Paroubek. Podle něj naopak Julínek, který chce znovu kandidovat na post ministra zdravotnictví, chce pokračovat v privatizaci nemocnic a zdravotních pojišťoven. „Chce tak vyvést ze zdravotnictví další miliardy korun do soukromých firem," podotkl k tomu šéf sociálních demokratů. „Jeho kandidatura na post ministra zdravotnictví tak znamená ohrožení celého českého zdravotnictví a samotných pacientů," doplnil k tomu Paroubek.

Julínek v televizi také zmínil, že podle jeho názoru se nikdy nemohou dvě nejsilnější strany, tedy ČSSD a ODS, domluvit ve zdravotnictví na společném postupu. "Postoj ČSSD je destruktivní. Oni se neúčastnili vůbec politické debaty u kulatého stolu. Tam jsou velmi cenné závěry, které leží na ministerstvu zdravotnictví a na vládě jsou k dispozici. Od toho se ale může odpíchnout další politická debata," dodal Julínek.

Julínek je prý bacilem zdravotnictví

„Z pohledu zdraví českého občana je působení Tomáše Julínka v čele českého zdravotnictví horší než všechny viry a nemoci dohromady. Doufáme, že občané udělají všechno proto, aby tento největší "bacilonosič" navždy zmizel z českého zdravotnictví," uzavřel pak svou reakci na Julínkova slova Paroubek.

Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…