ÚOHS obnovil vyšetřování tendru ministerstva práce a sociálních věcí

14.03.2010 17:55

Firma, která vyhrála tendr, jejž vyhlásilo MPSV, se po jeho zrušení odvolala k šéfovi ÚOHS Petru Rafajovi. Ten jí vyhověl.

ÚOHS obnovil vyšetřování tendru ministerstva práce a sociálních věcí

Zakázkou Ministerstva práce a sociálních věcí na nákup tiskáren se bude zabývat antimonopolní úřad. Tendrem za bezmála sto milionů korun se zabýval už loni, kdy dospěl k závěru, že ministerstvo pochybilo. Zadání zakázky z přelomu let 2008 a 2009 tak poté zrušil.

Vítězná firma se však odvolala k předsedovi ÚOHS Petru Rafajovi, který jí vyhověl a věc vrátil svým úředníkům k novému projednání.

Úředníci antimonopolního úřadu byli nejdříve toho názoru, že ministerstvo pochybilo ve chvíli, kdy v oznámení zadávacího řízení k zakázce uvedlo přísnější požadavky než v samotné zadávací dokumentaci. Tento postup mohl podle nich podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Vítězem tendru se pak stala pražská společnost Notes CS.

Rafaj nesouhlasí se svými zaměstnanci 

Proto, že ještě loni v srpnu nebyla uzavřena smlouva s vítězem tendru, ÚOHS mohl zadání zakázky zrušil. Pokutu ale neudělil, pouze ministerstvu uložil zaplatit náklady řízení ve výši třicet tisíc korun. Šéf úřadu Rafaj se ale s názorem svých podřízených neztotožnil.

¨"Nebyla naplněna jedna ze základních podmínek pro uložení (takového) nápravného opatření, to jest možnost podstatného ovlivnění výběru nejvhodnější nabídky," uvedl Rafaj v odůvodnění svého rozhodnutí.

Pochybení mělo podle něj pouze formální charakter. MPSV si chyby v oznámení zadávacího řízení uvědomilo a napravilo ji právě v zadávací dokumentaci, kterou si zájemci po přihlášení do tendru vyzvedávali. O tom svědčí i to, že všichni zájemci o zakázku nakonec dostali opravené a správné znění požadavků MPSV. Zadávací dokumentaci si navíc vyzvedlo 23 firem. To podle Rafaje dokazuje, že původní přísnější podmínky v oznámení zadávacího řízení nikoho z vážných zájemců neodradily. 


Původní rozhodnutí ÚOHS tak podle Rafaje nebylo v souladu se zákonem a dospěl k názoru, že nastaly podmínky pro jeho zrušení a pro vrácení věci k novému rozhodnutí ÚOHS. "Úřad by měl při novém projednání věci...znovu přezkoumat podmínku možného podstatného vlivu na výběr nejvhodnější nabídky," řekl. 

Foto: compet.cz 



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…