Princ Charles a Camilla zahájili čtyřdenní návštěvu Česka

20.03.2010 13:33

Princ z Walesu zavítal do Česka již popáté, Camilla je tu na oficiální návštěvě poprvé. Oba čekají jednání s politiky, ale i kultura a další aktivity.

Princ Charles a Camilla zahájili čtyřdenní návštěvu Česka

Britský princ Charles se svou ženou Camillou přiletěli do Prahy na čtyřdenní návštěvu. Česko je tak posledním cílem jejich středoevropské cesty. Waleský princ je v České republice popáté, vévodkyně z Cornwallu oficiálně poprvé.

Jako první má britský manželský pár na programu návštěvu na Pražském hradě, kde je přijme prezident Václav Klaus s chotí Livií. Společně se projdou do zámeckých zahrad a večer povečeří. Hrad členy britské královské rodiny pohostí českou kuchyní.

Charles zavítá také do kostela svatého Cyrila a Metoděje, kde si prohlédne památník hrdinů heydrichiády, a potká se s válečnými veterány. V neděli se princ a vévodkyně zúčastní mše v angličtině v evangelickém kostele svatého Klimenta v Praze. Večer ve Stavovském divadle zhlédnou představení Mozartovy opery Don Giovanni. 

Charles zavítá na Moravu, Camilla zůstane v Praze 

Část návštěvy pak princ stráví na Moravě, v Brně a v ekologické vesnici Hostětín na Uherskohradišťsku. Vévodkyně zůstane v Praze, kde si prohlédne baletní školičku a výcvikové středisko vodicích psů.

Na závěr návštěvy se oba sejdou s exprezidentem Václavem Havlem a Dagmar Havlovou. Princ se setká také s památkáři, bude se zřejmě zajímat o možnosti spolupráce. Charles už v minulosti přispěl třeba na obnovu pražských hradních zahrad. 

Camilla na návštěvu Česka přijíždí zřejmě se zdravotními problémy. Kvůli bolesti zad musela dokonce rušit část svého programu v Polsku a Maďarsku. O změnách v návštěvě České republiky ale britské velvyslanectví neví. 

Prince z Walesu má velká část lidí spojeného zejména s nevydařeným manželstvím s princeznou Dianou, která tragicky zahynula v roce 1997, a jeho dlouhodobým vztahem a posléze s nynější ženou.

Foto: bbc.co.uk 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…