Dalík radil léta Topolánkovi, vlastní karty nikdy odkrýt nechtěl

09.04.2010 7:31

Kdo je vlastně Marek Dalík? Kromě toho, že se mu přezdívalo „kardinál Richelieu“ české politické scény a je blízkým přítelem a poradcem Mirka Topolánka, se pohyboval a dosud zřejmě i pohybuje v nezřetelném labyrintu osobního byznysu, ale i správy věcí veřejných.

Dalík radil léta Topolánkovi, vlastní karty nikdy odkrýt nechtěl

Marek Dalík svému příteli Mirku Topolánkovi způsobil řadu nepříjemností. Například v roce 2006 „zapracoval" na tom, aby získal hlasy pro pravicovou vládu bez účasti ČSSD. Tehdy vyšlo najevo, že „nakoupil" přeběhlíky z ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanku. Zcela neutichla ani aféra s exposlancem Kořistkou, která se datuje do roku 2004.

V roce 2007 Česká televize v pořadu Reportéři ČT zveřejnila podrobnosti o údajně ne zcela čistém podnikání Dalíkovy firmy New Deal Communications. Spekulace televize Dalík odmítl. Loni v létě pak média vyplňovala okurkovou sezónu „toskánskou aférou". I v ní figuroval milovník Platóna a jahodových knedlíků Marek Dalík. Ve všech případech Topolánek vždy dával najevo, že za svým poradcem stojí.

Marku, s tebou já stojím a padám

Dalíkovo jméno se na veřejnost dostalo v srpnu 2004 v souvislosti s kauzou údajného uplácení exposlance US-DEU Zdeňka Kořistky. Dalík byl totiž jedním z emisarů ODS, které Kořistka obvinil, že mu nabízeli deset milionů korun, když nepodpoří tehdejší vládu Stanislava Grosse (ČSSD).

Policie v této souvislosti obvinila Dalíka a lobbistu Jana Večerka z podplácení, obvinění se však neprokázalo a případ byl odložen. Do médií se později dostaly policejní odposlechy telefonických hovorů Topolánka z období po zveřejnění této kauzy. V nich Topolánek mimo jiné ujišťoval Dalíka o své podpoře: „Marku, s tebou já stojím a padám."

Nikdy jsem nebyl na schůzi ODS, to bych nepřežil

Dalík, jenž si pořídil byt ve stejném domě na pražských Hradčanech jako Topolánek, je sice členem ODS, ale o této straně kdysi řekl: „Do ODS jsem vstoupil asi v roce 2004 kvůli Mirkovi Topolánkovi. Nikdy jsem nebyl na žádné jejich schůzi. To bych asi nepřežil."

Přiznal také, že nikdy nebyl ve straně příliš populární a důvod vidí v závisti. Svou osobu pak kromě jiného přirovnal k blízkému spolupracovníku Adolfa Hitlera Martinu Bormannovi, jenž také nebyl oblíben.

Aby snad Topolánek nebyl pozadu s náznakem obdivu k nacistickým symbolům, oblékl si krátce po narození svého syna Nicolase bělostnou košili s číslicemi 18 a 81. Média pak spekulovala o tom, že Topolánek je v jádru skinhead. Číslo 18 je totiž oblíbený kryptogram holých lebek (iniciály Adolfa Hitlera podle pořadí písmen v abecedě). Topolánek však svůj obdiv k nacistům hojně vyvracel.

Od koho pak expremiér „odposlechl" své kontroverzní výroky o noci dlouhých nožů, či slogan "Es kommt der Tag...", používaný ve 30. letech SdP jako výzva k připojení Sudet k říši, to také nikdy nevysvětlil.

Budeme si s nimi teď hrát

V roce 2007 odkryla média případ Dalíkovy schůzky s reportérem Mladé fronty Dnes Jaroslavem Kmentou. A tento případ byl opravdovým skandálem. Dalík totiž nepočítal s tím, že je nahráván, a v rozhovoru uvedl, že pracuje s cílem získat hlasy pro pravicovou vládu bez účasti ČSSD.

Také zmínil, že usiluje například o podporu od Michala Pohanky, který od sociálních demokratů odešel za zvláštních okolností. „S Pohankou to vypadá dobře. Každopádně podpoří naši vládu. Je to dohodnuté," uvedl Dalík tehdy s tím, že vyjednávání ODS s ČSSD o podpoře vlády je divadlo: „Budeme si s nimi (s ČSSD) teď jen jakoby hrát a pak je pošleme do háje. Protože ty jejich požadavky jsou neakceptovatelné."

ČSSD následně po zveřejnění záznamu přerušila jakákoliv jednání o možném utvoření široké koalice.

Topolánek: Názory Dalíka odpovídají názorům ODS

Topolánek poté tvrdil, že jde o zaplacenou dehonestační kampaň. „Názory mého tajemníka naprosto odpovídají oficiálním názorům ODS," zmínil k tomu tehdy Topolánek. Znovu pak zopakoval, že za svým tajemníkem bude vždy stát.

Dalík krátce poté v Rádiu Impuls řekl, že reportáž pro Českou televizi a následně i kauza v Mladé frontě Dnes byla zaplacena lidmi kolem určitého zhrzeného politika. Média si pak dala do souvislostí, že jde o Vlastimila Tlustého.

„Jsem soukromá osoba. Můžu si dělat, co chci. S vládou ani Topolánkem nemám nic společného. Šikanujete lidi, kteří vydělávají peníze. To mám chcípnout hlady? Polibte si šos," odvětil později Dalík médiím, když se ho opětně dotazovala na jeho podnikání.

Už v minulosti si stěžoval na to, že mu jeho blízké vztahy s premiérem Topolánkem kazí byznys. Opravdu? Vždyť byl často viděn na řadě důležitých jednání. Podle týdeníku Euro byl například v roce 2007 na jednání mezi ministerstvem dopravy a firmou Kapsch dodávající mýtný systém.

Večírek v režii New Deal C.

Večírek elektrárenského státního gigantu ČEZ na filmovém festivalu v Karlových Varech s rozpočtem několika milionů korun byl jednou z nejprestižnějších akcí roku 2007. Účastnil se ho kromě předních českých byznysmenů a hvězd showbyznysu i generální ředitel ČEZu Martin Roman a hollywoodská hvězda Renée Zellweger. Nechyběl ani prezident republiky Václav Klaus.

Akci pro ČEZ údajně pořádala Dalíkova firma New Deal Communications. Dalík i ČEZ ovšem spolupráci odmítli „Kdo vás těmihle fámami zásobuje? Ten večírek jsme nepořádali. Neměli jsme s ním nic společného, pokud vím," tvrdil Dalík deníku Mladá fronta Dnes.

Toskánsko byl první hřebíček do rakve

Loni v červenci rozčeřily hladinu stojatých politických vod fotografie deníku AHA. Na nich byl zachycen Mirek Topolánek během své dovolené na toskánském ostrově Monte Argentario ve společnosti své partnerky Lucie Talmanové, synů Nicolase a Tomáše. Samozřejmě nemohl chybět ani Topolánkův přítel Marek Dalík.

Informace, že si Dalík pořídil v Toskánsku dům a jachtu, přitom v té době kolovaly v zákulisí už dlouho. Deník AHA! proto zveřejněné fotografie Topolánka s Dalíkem na jachtě a ve vile v Monte Argentario považoval za důkaz, že vlivný lobbista Dalík skutečně vlastní rozsáhlý majetek v Itálii. Jenže Dalík se k majetnictví vily nikdy nepřiznal. Prý ji koupila pro neznámého majitele finanční skupina J&T. A on si vilu jen pronajal. Jenže otázky vzbuzuje, že finančníci z J&T a lidé z ČEZu figurují u akcí, kde nechybí ani Dalík.

Aféra „Toskánko" byla navíc korunována tím, že se v Monte Argentariu tehdy na jachtě vedle politiků Topolánka, exministra průmyslu Aleše Řebíčka, stínového ministra průmyslu Milana Urbana či exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, objevily i tváře ředitele polostátního ČEZ Martina Romana, lobbisty Vladimíra Johanese, podnikatelů Romana Janouška a Petra Šikoše.

Celá parta politiků a lobbistů má blízko k energetickému gigantu ČEZ. Tedy firmě, která nyní vydělává desítky miliard korun díky novému zákonu o emisních povolenkách, jejž čeští zákonodárci těsně před Topolánkovou dovolenou schválili. Topolánek se tak rázem dostal do podezření, že mu dovolenou platili jako „všimné" právě tito vlivní lobbyisté.

Navíc se spekuluje, že Dalíkova firma pro ČEZ pracuje. Jenže jako svého zákazníka ji Dalík nikde neuvádí. A to ani na svých webových stránkách.

Bulvár sledoval Dalíka a Topolánka až do Rakouska

Sotva se Topolánek vzdal funkcí volebního lídra ODS a posléze i předsedy této strany, české bulvární deníky sledovaly jeho „tah" českými hospodami, ale i jeho dovolenou. Po jeho boku pak nikdy nechyběl ani Dalík.

Například Aha! spolu s Bleskem popsaly Topolánkovu velikonoční cestu do vyhlášeného rakouského zámečku Schloss Durnstein ve Wachau. Aha minulou neděli například napsalo, že Dalíkovo a Topolánkovo auto cestou na hranice blokovalo automobil bulvárních novinářů. Na fotografa také oba byli údajně agresivní. Navíc prý pravidelně překračovali rychlost.

Blesk se pak detailně zabýval tím, kolik dovolená Topolánka stála: přibližně sto tisíc korun. "Za pobyt pro sebe, Talmanovou a chůvu malého Nicolase tak Topolánek utratil minimálně devadesát tisíc," uvedl deník.

Dále čtěte:
Bulvár jede Topolánka: Agresor, ranař, zuřící býk

Dalík jako Topolánkův "mecenáš"?

Kdo mu to platil? Že by cestu opět „zatáhl" Dalík? Média totiž často o Topolánkovi uvádějí, že nyní, po rozvodu s manželkou Pavlou a konci politické kariéry, bude mít poněkud hlouběji do kapsy.

Topolánkovi by se nyní, když dostal pět devadesátitisícových platů od ODS jako odstupné, zřejmě hodilo místo eurokomisaře pro energetiku, jak o tom loni spekulovala média.

A kdo byl u tajné schůzky v září 2009, kde se podle aktuálně.cz vyjednávalo o postu českého eurokomisaře na druhé straně proti Jaroslavu Tvrdíkovi? Marek Dalík. Ten ale před několika dny odmítl, že by se jeho kamarád Topolánek mohl stát podřízeným v jeho firmě.

Co Dalík vlastní?  
 - luxusní ateliér a byt v ulici Na Valech u Pražského hradu
 - vilu v brněnských Žabovřeskách
 - chalupu v Domařově u Jeseníka
 - byt s garáží ve Špindlerově mlýně
 - několik luxusních aut - například Lexus za tři miliony, či Porsche
 - do roku 2008 vlastnil i luxusní vilu v Dolních Jirčanech u Prahy, kterou využíval i Mirek Topolánek a jeho partnerka místopředsedkyně sněmovny Lucie Talmanová

Foto: Archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…