Neuznávám dinosaury a politiku loupeživých baronů, tvrdí Vít Bárta

07.05.2010 9:02

Trojka pražské kandidátky Věcí veřejných podnikatel Vít Bárta chce ušetřit až 200 miliard. V politice chce odstranit letité dinosaury. Kritizoval VZP i její časopis Pohoda pojištěnce.

Neuznávám dinosaury a politiku loupeživých baronů, tvrdí Vít Bárta

Vít Bárta považuje chování státu za nehospodárné a je přesvědčen o tom, že se na jeho chodu dá ušetřit více než 200 miliard. Strana Věci veřejné, na jejímž 3. místě pražské kandidátky se uchází do vstup do sněmovny, prohlašuje, že do koalice nechce.

"Pana knížete či Kalouska z TOP 09 si neumím představit v opozičních lavicích, nás ano," uvedl Bárta v rozhovoru pro MF DNES. Zároveň však nepopírá povolební koalici s žádnou stranou, kromě komunistů.

"Nemůžeme dopředu říkat, kudy cesta po volbách povede či nepovede. To se uvidí podle výsledků. Výjimkou jsou ale elementární programové body jako snížení deficitů, zdravotní a důchodová reforma či investice do školství," uvedl podnikatel.

Bárta se domnívá, že právě Věci veřejné dokáží reformovat českou politiku. "Velké strany jsou nereformovatelné nebo jen velmi těžko. Vítězí v nich demokracie loupeživých baronů, kteří drží pod kontrolou některé regiony země, a dokonce ovlivňují i víc politických stran najednou," myslí si Bárta.

"My budeme mít v Praze 20 procent a v celé republice to odhaduji na dvanáct," myslí si Bárta.

John nemůže za to, že VZP chtěla luxusní časopis

Pan Bárta prý svým léta protřelým "čuchem" poznal, že Radek John není schopný takového činu, při kterém by se obohacoval na úkor VZP. Podle něj se v případě časopisu Pohoda pojištěnce srovnávají jablka a hrušky.

"Záleží na tom, z jak kvalitního papíru uděláte titulní stranu, kolik do časopisu pustíte inzerce, kolik čísel vyjde za rok. Ať VZP odpoví, proč si nevybrala levnější nabídku. Sama chtěla luxusnější časopis, který vydávala," komentoval Bárta neustálé narážky na Johnovu spolupráci s firmou Ora print.

Na druhou stranu ale přiznal, že vydávání takového časopisu považuje za hloupost. Celou VZP navíc podle svých slov považuje za neefektivní, neskutečný moloch.

Chci se chlubit tím, že jsem státní zakázku dostal

Podnikatel Bárta je pyšný na to, že firma ABL, které je ředitelem, dostala lukrativní zakázku na správu některých památek. Dokázali nabídnout lepší cenu prý díky úsporným opatřením a zlepšení marketingu.

Bárta se přiznal k tomu, že si velmi váží profesora Klause, přestože se s ním v určitých názorech na ekonomiku rozešel. "Myslím si, že na rozdíl od mnoha pseudoakademiků je profesor Klaus opravdovým profesorem," uvedl.

V krátkém dotazníku uvedl, že není pro legalizaci měkkých drog, marihuanu nikdy nekouřil, není pro zákaz potratů ani pro trest smrti. Souhlasil by však s eutanazií.

Čtěte také:
Bárta má vliv, ale ne kvůli penězům, říká Klasnová z VV

Foto:Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…