Přeběhlíci z nových stran Klausovi nevadí. Komunisté ale ano

09.05.2010 16:08

V souvislosti s blížícími se volbami se ke slovu dostává i prezident Klaus. Právě ten bude mít nakonec poslední slovo při sestavování nové vlády.

Přeběhlíci z nových stran Klausovi nevadí. Komunisté ale ano

Prezident Václav Klaus by zřejmě kabinet opírající se o hlasy komunistů nejmenoval. Sice by mu přímo nevadila koalice založená na podpoře přeběhlíků, ti by však museli "zběhnout" z nově vzniklých stran. Klaus to uvedl v rozhovoru pro Týden.cz

Hlava státu však kabinet založený na podpoře komunistů přímo neodmítla. Uvedla ale, že se její názor od minulosti nezměnil. "Když jste se mě ptali, zda se ode mě dá očekávat v povolebním jednání nějaká výrazná změna oproti minulosti, odpověděl jsem vám zřetelně, že nedá," uvedl Klaus pro server.

Již v roce 2004 přitom právě on po tehdejším premiéru Stanislavu Grossovi žádal jako podmínku pro sestavení vlády 101 podpisů nekomunistických poslanců. 

Nové strany nejsou nalevo ani napravo, říká Klaus

Prezident v rozhovoru také uvedl, že případný odchod poslanců z nově vzniklých stran nelze považovat za přeběhlictví, neboť tyto strany se zatím přímo nezařadily po bok levice či pravice.

"O institutu přeběhlictví mělo smysl mluvit pouze v situaci stabilizované politické scény, kde visačka ODS, ČSSD, KDU-ČSL či KSČM byla visačkou jisté kvality, jasně definované identity. Dnes máme absolutně nové neznámé strany, z nichž drtivá většina na institutu přeběhlictví přímo vznikla," sdělil Klaus. 


Podle české ústavy je to právě prezident, kdo pověřuje potencionálního premiéra sestavením vlády. Má také právo odmítnout navržený kabinet či některého ministra.

Více čtěte:

Klaus je rozený provokatér, říká Havel 

ODS si odchodem Topolánka moc nepomohla, myslí si Klaus 

Foto: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…