ČEZ provázejí naprosto neprůhledné nákupy, tvrdí Liška

12.05.2010 15:42

Strana zelených vyzvala ve středu zástupce ČEZ, aby zveřejnili některé údaje o této polostátní energetické firmě. „Chceme znát, kam peníze ČEZu ve skutečnosti plynou,“ uvedl pro Radiožurnál předseda SZ Ondřej Liška.

ČEZ provázejí naprosto neprůhledné nákupy, tvrdí Liška

Management společnosti zelení podezírají z nehospodárného nakládání s majetkem. Zelení chtějí znát například dodavatele ČEZ, zahraniční akvizice firmy a kritéria pro posuzování a vyhodnocování investic. Odpověď chtějí ještě do voleb.

Podle zelených je potřeba zlepšit veřejnou kontrolu nad energetickým gigantem, dozorčí rada ji prý nevykonává dobře. „Vliv a síla ČEZ přerostly přes hlavu české vlády a de facto česká vláda a český stát žádnou kontrolu nad tímto podnikem nevykonává," prohlásil předseda Stany zelených Ondřej Liška v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

„Znepokojuje nás, že ČEZ provázejí naprosto neprůhledné nákupy, nevýhodné nákupy a ptáme se, kam tyto peníze ve skutečnosti plynou," uvedl dále lídr SZ.

„Ptáme se, zda je pravdivá spekulace, která se šíří, že firma ČEZ řadu svých zakázek realizuje přes firmu, která patří firmě Appian Group, a my se ptáme, zda pan generální ředitel ČEZ Martin Roman má nějaký vlastnický podíl v této firmě," doplnil.

Jako téma mají ČEZ proto, že chtějí být více vidět

Jak dále Radiožurnál naznačil, zelení nenašli pro své ataky žádného spojence. Například bývalý ministr průmyslu a obchodu za ODS Martin Říman je toho názoru, že dozorčí rada akciové společnosti má podle něj práva a povinnosti upravené zákonem a může dělat jen to, co jí určuje zákon. „A v tomto smyslu zákona nepochybně dozorčí rada ČEZ svoje povinnosti plní."

„Strana zelených si tohle mediálně vděčné téma, jakým je ČEZ, vzala do vínku volební kampaně, aby nějakým způsobem byla více vidět,"dodal Říman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…