Do koalice ne, ale na pivo by Nečas s Paroubkem šel

21.05.2010 21:35

ODS nehodlá v žádném případě jít po volbách do velké koalice s ČSSD. Podle Petra Nečase si to nepřejí ani členové strany, ani její voliči. Na pivo by ale s Jiřím Paroubkem klidně zašel.

Do koalice ne, ale na pivo by Nečas s Paroubkem šel

"Já Jiřího Paroubka osobně neznám," usmál se Nečas v pátečním Hydeparku nad otázkou, zda by s Paroubkem zašel na pivo. "Setkal jsem se s ním vždy pouze pracovně. Ale nemám problém jít na pivo s kýmkoli."

Lídr ODS prý nechodí na pivo často, ale když už, je velice nekonfliktní typ a málokdy má s někým problém.

"To, že Jiří Paroubek používá v profesionální sféře hnojemetné útoky, to už je jiná," dodal.

Barevný a usměvavý Nečas proti šedému a ošklivému Paroubkovi. Nebo naopak

V souvislosti se vzájemným házením špíny na soupeře padl také dotaz na předvolební antikampaň. "Musím přiznat, že mně osobně vymezovací a negativní kampaně blízké nejsou," přiznal lídr ODS.

V 90 procentech je podle něj kampaň občanských demokratů pozitivní, ale ze sociologických průzkumů, které si ODS nechala vypracovat, vyplynulo, že její voliči dlouhodobě preferují nějakou odpověď na kontinuální útoky ČSSD.

"Voliči chtěli adekvátní protiútok, náš dosavadní postup se jim zdál jako politická prohra," vysvětlil Nečas, proč strana využila i antikampaň.

A proč tedy volit ODS?

"ODS je jediná pravice, která má šanci ve volbách zvítězit," odpověděl. "Kdo zvítězí, ten dostane první možnost formovat vládu a jen silná ODS může zastavit levici. Malé strany to v našem volebním systému dokázat nemohou."

Nečas dodává, že na rozdíl od ostatních stran, které jen mlčí a zatloukají, ODS dokázala pojmenovat problémy, s nimiž se potýká, a zkouší je řešit.

Jste sympaťák. Jak zabráníte Paroubkovi v prezidentování?

Nečas se pousmál, když jeden z dotazů končil přílepkou "Jste sympaťák." U otázky na prezidentování šéfa ČSSD nejprve pokrčil rameny.

"Já Jiřímu Paroubkovi nemohu nijak zabránit, aby se stal příštím prezidentem," začal. "Zabránit mu můžete vy. Tím, že nezvolíte ČSSD. Protože když sociální demokraté vyhrají volby a pak třeba i ty senátní, začnou velmi rychle ustupovat od požadavku přímé volby prezidenta."

ODS svého jednotného kandidáta na post prezidenta republiky nemá. Nečas přiznal, že o tom ještě strana nejednala. "Za sebe si myslím, že do této funkce dozrál Přemysl Sobotka."

Lepší se zadřít než zrezivět

Petr Nečas se v životě řídí oblíbeným příslovím svého dědečka "Lepší se zadřít než zrezivět". Nejdůležitější je pro něj pracovitost. V životě i v zaměstnání.

ODS podle něj už dříve omezila zneužívání sociálních dávek velmi výrazně, ať už v problematice nemocenské, nebo u dávek v hmotné nouzi. V tom prý občanští demokraté chtějí pokračovat. 

"Sociální dávky chceme vázat na veřejně prospěšné práce, na rekvalifikaci a na vzdělání dětí," vysvětil Nečas. "V tomto směru budeme nekompromisní. Kdo na podmínky nepřistoupí, dávky nedostane."

Důchodci se nemusí bát

Nečas zdůraznil, že ODS není strana nenávistná vůči důchodcům.

"Penze jsou grantovány, důchodci nepřijdou ani o korunu. Až zestabilizujeme veřejné finance, důchody se také přirozeně zvýší. Pokud ale nebudeme šetřit teď, naše republika zbankrotuje a peníze nebude mít nikdo. 

Důchody se navíc musí nutně reformovat. Zároveň je také třeba motivovat podnikatele.

"Musíme motivovat soukromý sektor, aby mohl vytvářet nová pracovní místa. Aby lidé nemuseli jen potupně pobírat sociální dávky. Vydělávat si na živobytí prací je přeci to nejdůstojnější řešení."

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…